Zorica Smallwood: Kruške i sir su savršena kombinacija

autor Jelena Milinčić
161

Kada Zorica Smallwood priča o hrani, odmah postaje jasno da je kuvanje za nju mnogo više od veštine – to je način života, istraživanja i povezivanja sa svetom. Njen stil spremanja oslanja se na balans – od svega po malo, ali uvek od najkvalitetnijih sastojaka, sa obiljem svežeg voća, povrća i aromatičnih začina. Iako joj je mediteranska kuhinja omiljena, inspiraciju pronalazi i u balkanskoj tradiciji, putovanjima, ali i u kulinarskom umeću svog supruga, koji nosi britansko-italijansko nasleđe. Zorica je nedavno objavila kuvar, Gozba svaki dan (jednostavni recepti koje ćete obožavati), a u razgovoru za BURO. objašnjava zašto veruje da je dobra hrana najbolji način da spojimo ljude i kulture.

BURO. Od koje godine kuvaš i kako je počela tvoja ljubav prema kuvanju?

Zorica: Sa 7 godina sam napravila svoju prvu keks tortu, ali od malena sam pomagala baki i mami u kuhinji, dok sam odrastala u porodičnom domu. Kasnije kroz putovanja, različite kurseve, radionice i kuvanja sa mojom svekrvom Rozanom, moje umeće je dobijalo novi sjaj, a kuvanje je postalo više od zadatka – postalo je sloboda, kreativnost i igra ukusa. Kuhinja je oduvek bila srce mog doma, mesto gde se prepliću mirisi, ukusi i priče.

9. najsladje za kraj 1

BURO. Zašto si svoj blog o kuvanju nazvala Kruške i sir?

Zorica: Kada sam razmišljala o nazivu svog food bloga i IG stranice, inspiraciiju sam pronašla u dvema od svojih omiljenim namirnica, koje se, kada se upare, sjajno slažu i dopunjuju. Starter koji često pravim za svoje goste je Kruške & Sir mezetluk i svi ga obožavaju.

BURO. Šta te je inspirisalo da se posvetiš izdavanju knjige recepata?

Zorica: Recepte koje sam tokom godina kreirala, sakupljala i nasledila postali su deo mene i želela sam da ih zabeležim kako bi i buduće generacije mogle da uživaju u njima. U knjizi “Gozba svaki dan” prenosim sve savete i trikove koje sam naučila, a to mi pričinjava ogromno zadovoljstvo. Volim kuvare, sakupljam ih, čitam, koristim i oni su mi inspiracija— i pretpostavljam da sam, na neki način, želela da ostavim neki trag. Možda zvuči pretenciozno, ali to je najiskreniji izraz moje strasti prema hrani i omaž svima koji su me učili iinspirisali.

BURO. Kako bi opisala svoj kuvar? Kome je namenjen?

Zorica: “Gozba svaki dan“ je knjiga koja je namenjena svima koji žele da unesu dašak lepote u svoj svakodnevni život, kroz jednostavne, ali posebne obroke. Zamislila sam ga kao vodič za prisećanje važnosti malih rituala poput: okupljanja oko stola, postavljanje stola, odlazak na pijacu i biranje najsvežijih sezonskih namirnica – sve su to momenti koji dodaju dubinu našim danima. Iako pojam „gozba“ obično priziva slike raskošnih večera, dodatak „svaki dan“ podseća nas da i male stvari mogu postati prava gozba, ukoliko im posvetimo pažnju. Ova knjiga je poziv da stvaramo posebne trenutke za sebe i svoje najbliže, da slavimo lepotu jednostavnosti iuživamo u svakodnevnim radostima.

slika

BURO. Koje su tvoje omiljene namirnice u pripremi hrane?

Zorica: U svojoj kuhinji uvek volim da koristim sveže sezonske namirnice, začinsko bilje i kvalitetno ekstradevičansko ulje. Ako bih izdvojila jednu namirnicu – to bi onda definitivno bio limun, jer ga baš često koristim u jelima – sok i narendana korica limuna osveže i daju jelima sjajnu aromu.

BURO. Da li svako može da nauči dobro da kuva?

Zorica: Da, naravno, kuvanje se uči i uz malo prakse brzo se savlada. Potrebno je da se nauče osnovne tehnike kuvanja (kako se secka povrće, prže, kuvaju i blanširaju namirnice, razumevanje začina i slično), a nakon toga kreće deo u kom istražujemo i eksperimentišemo sa ukusima. Potrebni su trud i strpljenje, ali najlakše se uči kroz praksu. Moj savet je da se ne plašite da probate nove ukuse i kombinacije.

BURO. Omiljeni chef?

Zorica: Yotam Ottolenghi mi je neiscrpna inspiracija kad je povrće u pitanju. Volim i Nigellu, Michaela Rouxa Jr-a., Renea Redžepija, Hestona Blumenthala, kao i mnoge druge…

Kuhinja je oduvek bila srce mog doma, mesto gde se prepliću mirisi, ukusi i priče.

zorica smallwood 3

BURO. Jesi li nekad imala uzore u kuvanju i ako da, ko su oni?

Zorica: Da, definitivno sam imala nekoliko uzora. Moja baka Zorica, po kojoj sam dobila ime, bila je izvrsna domaćica, čiji sam kuvar nasledila i rekla bih da je to bio početak mog kulinarskog putovanja. Kasnije sam sa mužem Tomom i svekrvom Rozanom, dosta kuvala i naučila o italijanskoj kuhinji i oni su mi bili inspiracija da nastavim da istražujem mediteranske ukuse.

BURO. Kako balansiraš tradicionalne tehnike sa modernim pristupima u kuhinji?

Zorica: Neke od tradicionalnih tehnika korstim kao osnovu u svojim jelima, ali moram priznati da sam moderna domaćica i da često volim da uparujem slatko-slane kombinacije. Kao na primer sireve i voće.

BURO. Da li veruješ da je recept samo početak, a da kreativnost i improvizacija dolaze u toku pripreme?

Zorica: Svakako, recepti postoje da bi se menjali i oni su samo osnova za našu kreativnost i ekseprimantisanje. Toliko novih ukusa i kombinacija još uvek otkrivam i često se zapanjim kako neke sastojke nikada ne bih spojila, a zapravo se odlično uparuju i upotpunjuju. Najviše uživam u otkrivanju novih ukusa i volim da improvizujem.

zorica smallwood 1

BURO. Kada biraš namirnice za jelo – šta te vodi pri njihovom odabiru?

Zorica: To su uvek i samo sezonske i namirnice. Obožavam da jedem dosta povrća i obrok-salata. Sezonsko voće i povrće ima najlepši ukus i dovoljno je da imate sam par kvalitetnoih sastojaka, od kojih možete stvoriti savršen obrok! Leti obožavam sočni paradjz i lubenicu, dok zimi volim cveklu i korenasto povrće i rerne. Takođe, razmišljam o balansu, teksturi i bojama na tanjiru. Volim da kombinujem voće i povrće u jelima i obožavam sireve.

BURO. Otkrij nam neki plan kad je tvoja karijera u pitanju – šta posle kuvara?

Zorica: Nastavljam da delim recepte na mom blogu www.kruskeisir.com kao i na mojoj Instagram stranici @kruskeisir i svakako ću organizovati još supper club večera i radionica, gde se družimo, upoznajemo i kuvamo zajedno. Za ovu godinu mi je plan da manje planiram i da se više prepustim osećaju, koji će me, sigurna sam odvesti u neku novu kulinarsku avanturu.

Fotografije: PROMO