Back to the 1920’s: Mikro šiške, tanke obrve i kilote

13.04.2024.
RECOMMENDED

Kada pomislimo na modu iz 1920-ih, misli nam se obično kreću ka čarlston plesu, kratko ošišanoj kosi i siluetama sa spuštenim strukom. Glamurozno? Da. Staromodno? Možda. Mi se ipak ne slažemo. Ako nas pitate, onaj prepoznatljiv Gatsby stil je itekako primenljiv i danas.

Dvadesete su bile vreme izraženog bogatstva i oporavka posle rata, a modni ishod toga bila je svedena elegancija i opušteni krojevi. Ovaj stil, poznat kao „la garconne“, su popularizovale Coco Chanel i Jeanne Lanvin. Upravo takva odeća je predstavljala ključne promene u društvu.

Od širokih suknja sa žičanim obručem na reviji koju je Simone Roche dizajnirala za Jean Paul Gaultier do svilenih bluza u Chanel kolekciji za jesen-zimu 2024/25, modne kuće najavljuju povratak 20-ih u punom mahu.

Ovi trendovi će nam biti glavna inspiracija za opušteni, gracioznan prelazak u stil koji evocira dvadesete.

KILOTE

Trend stil 1920 1

Karakteristično za Francuskinje i za dvadesete, jasno je zbog čega se Chanel smatra stilskim stubom ovog perioda u istoriji. I ništa nije više Roaring 20’s od plisiranih kilota koje su tada bile revolucionaran izbor i simbol prelaska ženskog odevanja sa haljina na pantalone.

MIKRO ŠIŠKE

Trend stil 1920 2

Dugačka kosa, koja se oduvek smatrala simbolom ženstvenosti, napokon je postala trend prošlosti. Tokom dvadesetih su pixie frizura i mikro šiške bile najpopularniji izbor, koje je popularizovala glumica Anna May Wong, a i danas su aktuelne među poznatim ličnostima.

SPUŠTEN STRUK

Trend stil 1920 3

Posle dugogodišnjeg trenda visokog struka, plitke farmerke i haljine sa niskim strukom su ponovo u fokusu. Konkretno, ovakve haljine su bile prepoznatljiv model za flapper plesačica. Premda nismo toliko sigurni da se zalažemo za povratak plitkih farmerki, haljine niskog struka su prijatno iznenađenje na modnoj sceni.

Foto: Pinterest

Saznaj više:
Povezani članci: