Pretraga

Da li smo sve it torbe za 2022. već videli?

Da li smo sve it torbe za 2022. već videli?

Tekst: BURO.

“Već viđeno” su reči koje su donedavno bile praktično najveća uvreda u modnom univezumu (i obično praćene prezrivim pogledom, uz opcioni dodatak sažaljenja). Danas su na frontu jednog od najvećih pokretača cele industrije, praktično pohvala: naravno, pričamo o dizajnerskim torbama i to ne samo o vintage modelima. 

Motivisani sveopštom nostalgijom koja se prelila u sve sfere popularne kulture, a izazvanom globalnim osećajem nesigurnosti koji nikako ne jenjava, kupci su se polako odmakli od reči “novo”. Ovaj nekadašnji pokretač kreative, zamenio je mesto sa onim što je poznato, utehom i maštanjem o ome da se nalzimo u nekom drugom vremenu u kom se (za razliku od ovog) osećamo sigurno. Nostalgija je poput našeg prvog bebećeg ćebenceta, poslovičnog uzemljenja u periodima potresa.

Da li smo sve it torbe za 2022. već videli? (фото 1)

@WHATGOESAROUND

Kupovna moć se u svetu (pa čak delom i kod nas) prebacila na nešto mlađu populaciju koja velikim delom uživa u estetici kasnih 90-ih i 2000-ih - godinama koje su bile prelomne za generaciju Milenijalsa. Mnogi kupci žele upravo modele koje kao klinci nisu mogli sebi da priušte.

Ipak, porast potražnje i ponude vintage torbi ne može se pripisati samo želji da preko ruke šetate kao Paris i/ili Kim. Prosečan kupac koji traži it-torbu u koju će investirati danas se u velikoj meri razlikuje od onog od pre 5 godina. Ljudi su postali informisaniji, istina, ali imaju i različite prioritete. Jedan od njih jeste i činjenica da su torbe postale komad u koji se investira (a na nekim resale sajtovima pronaćićete čak i savete kako da otvarate svoje Hermes Constance tako da ne izgrebete kožu oko zlatje kopče i ne umanjite joj tržišnu vrednost). Torbe su, rečju, postale vrednovane na sličan način na koji se vrednuju satovi.

Da li smo sve it torbe za 2022. već videli? (фото 3)

Želja da se zagnjurimo u sve što ima veze sa modom od pre dvadesetak godina nije, naravno, fenomen koji se vezuje samo za torbe. Poslednjih nekoliko godina brendovi kao što su Blumerine i Robrto Cavalli ponovo postaju aktuelni, a o Juicy Couture trenerkama i užasa koji provociraju u duši svih onih koji su bili prisutni u prvom krugu smo već uveliko pričali.

Ipak, torbe jesu jedan od najočiglednijih načina da se vratimo u prošlost. Modeli koji su bili all the rage pre dvedeset godina, za koje smo svako na svoj način, emotivno vezani, pričaju veoma ličnu priču. Upravo to je razlog zbog kog su vraćanje u prodaju Fendi Baguette ili Balenciaga Moto modela pomračili mnoge druge nove torbe kojima se predviđala svetla (komercijalna) mogućnost.

Isto to je i razlog koji stoji iza izbacivanja novih modela koji podsećaju na stare, kao što je to slučaj sa Balenciaga Le Cagole koja podseća na Moto ali je ipak nešto do sad neviđeno.

Na listi novih/starih hitova svakako prednjače i svi modeli iz Prada Re-Edition kolekcije koji su, osim što se odlično prodaju, povećali i interesovanje za iste vintage modele za nekoliko puta.

Održivost i cena takođe igraju ulogu u novonastaloj planetarnoj pomami za “nečim starim”, a kada u miks dodamo i činjenicu da neki brendovi (we’re looking at you, Cahnel) već drugi put dižu cene novih torbi, vrednost vintage modela porasla je od 50 do 80%.

Pop kultura i povratak serija poput “Seks i grad” i “Tračara”, donele su nam povratak i kultnih komada poput gorepomenute Fendi Baguette i Marc Jacobs Stam torbe. Poznati koje paparaci “hvataju” sa komadima iz istog perioda, takođe igraju svoju ulogu.

Ukoliko vas zanima kako da predvidite koje (vintage it) torbe će biti novi hit, savetujemo vam da obratite pažnju na revije. Dizajneri generalno i dalje upravo na pisti odaju siluete koje će forsirati, a samim tim je i vama lako da ih pronađete u originalnom izdanju.

Ako nas pitate, to bi uskoro mogli biti Fendi Spy torba iz 2005. godine, Dior Half Moon ali i YSL vintage Mombasa. U krajnjoj liniji, pošto torbu kupujete sebi - odaberite model koji u vama budi osećaj nostalgije i nećete pogrešiti.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor