GRANDPACORE: Eklektični deka je prvi mikrotrend u 2024.

  28.01.2024.
  RECOMMENDED

  Zbogom coastal bakice, dobrodošao eklektični dekice! Brzina kojom TikTok diktira trendove zapanjujuća je i neumoljiva, no, srećom, nekako se svi prirodno nadovezuju jedan na drugi. Coastal Grandma bila je dominantna estetika prošle godine (tačnije još 2022) i odnosila se na stil kakav neguju junakinje Nancy Meyers filmova – samo se prisetite Diane Keaton iz Something’s Gotta Give i sve će vam biti jasno. Slamnati šešir, košulja na pruge, bele pantalone – to je estestika zrelih žena koje imaju kuću u Hamptonsima ili na moru i koje provode vreme baveći se baštovanstvom, cvetnom dekoracijom, ubiranjem plodova iz svoje bašte … To su Reese Witherspoon u Big Little Lies (mlađa verzija iste estetike, koja nije namenjena ženama 50 plus nego svima), to je Oprah Winfrey u svojoj kući u Montesitu, Meryl Streep u filmu It’s Complicated.  

  Za razliku od estetike, eklektični deka (eclectic grandpa) ne zahteva nimalo truda – ako ne verujete, istražite na Pineterstu, koji je imenvao ovaj trend, u svojim predikcijama trendova za 2024. To je sve ono što vam padne na pamet kad pomislite na dekin ormar – odela od tvida, prsluci, džemperi od šarenog pletiva, mokasine, praktične i udobne patike, bejzbol kape i ručni satove – odevni predmeti koji su napravljeni da traju godinama. Ključne reči trenda: retro, vintage, prigodno, kvalitetno, održivo.  

  Ličnosti koje obožavaju eklektični deka trend – Tyler, the Creator, Kendall Jenner, Gigi Hadid, Emma Chamberlain, Natalia Dyer i Charlie Heaton.

  deka gigi
  Gigi Hadid
  deka emma
  Emma Chamberlain

  No, kako da se što iskrenije i kvalitetnije uključite eklektični deka trend, a da ne kupujete nove stvari i tako zapravo ispratite suštinu ovog trenda, a to je da kupujete kvalitetne stvari sa ciljem da traju? Pristupite mu iznutra i kroz shopping navike. Umesto da trčite da kupite prsluk od veštačkih materijala, razmišljajte dugoročno i kupite džemper od prirodne vune koji ćete nositi decenijama. Posetite second – hand radnju.

  Eklektični deka, isto kao old money estetika, ne možete postati nešto što niste, naslednik nekog milionera koji je odrastao hraneći se zlatom, ali možete usvojiti navike bogataša – bolje je da kupite jednu, ali vrednu stvar, nego deset manje vrednih svake godine. Prva je namenjena da traje, a druge da padnu u zaborav dolaskom sledećeg novog trenda.  

  Saznaj više:
  Povezani članci: