Pretraga

3 domaće kreatorke nam otkrivaju vizuale koji su ih inspirisali da se bave dizajnom

3 domaće kreatorke nam otkrivaju vizuale koji su ih inspirisali da se bave dizajnom

Tekst: Manda Javorina

Svi imamo neke trenutke, neke slike koje su nam urezane u sećanje gotovo kao da su deo našeg DNK. Za ljude u kreativnim industrijama, pogotovo onim koje se bave vizualima, ovo važi duplo. Možda i više nego duplo.

Zato smo pitali tri naše poznate dizajnerke da sa nama (i vama) podele slike koje su ih oblikovale, definisale trenutak u kom su osetile da je moda nešto što će igrati jednu od glavnih uloga u njihovim životima, da je ona način da izraze svoja razmišljanja, svoje stavove, borbe i osećanja. 

Sasvim neplanirano, dve od njih izabrale su rad Jean Paul Gaultiera i njegovu saradnju sa Madonnom na legendarnoj Blond Ambinion turneji. Spontani dokaz njegove individualne veličine ali i njihove zajedničke moći, kao i toga da je singl "Vogue" i dan danas jednako važan kao i u treutku kada je izašao, više od 30 godina kasnije. 

Tamara Jarić

dizajnerka @jaricstory

3 domaće kreatorke nam otkrivaju vizuale koji su ih inspirisali da se bave dizajnom (фото 1)
3 domaće kreatorke nam otkrivaju vizuale koji su ih inspirisali da se bave dizajnom (фото 2)

Prve naznake toga da ću se baviti modom videli su se još sa mojih 10 godina dok sam kao devojčica šila svilene haljine i pravila modne revije u dnevnoj sobi. Gledajući kreacije Jean Paula Gaultiera maštala sam da budem modni kreator, a Madonnin kostim sa Blond Ambition Tour iz 1990. izdvojila bih kao najuticajniji. Iako nesvesna tada, osvojile su me hrabrost i provokacija celokupne pojave.

Tijana Žunić

dizajnerka @tijanazunic

3 domaće kreatorke nam otkrivaju vizuale koji su ih inspirisali da se bave dizajnom (фото 3)
3 domaće kreatorke nam otkrivaju vizuale koji su ih inspirisali da se bave dizajnom (фото 4)
3 domaće kreatorke nam otkrivaju vizuale koji su ih inspirisali da se bave dizajnom (фото 5)

Ono čega se sećam iz detinjstva, a da je potpuno zaokupilo moju pažnju jeste muzika Boy Georgea. Bila sam jako mala, nisam razumela ni muziku, ni njegov vizuelni način izražavanja, ali je očigledno da su moda i jedinstvenost koju je on doneo na scenu 80-ih bili jedan od pokretača moje kreativne energije i ljubavi prema modi.
Pored toga, s obzirom da sam oduvek znala da želim da se bavim dizajnom, bilo je samo pitanje učenja, sazrevanja i oblikovanja mog stila. Tokom studija sam se susrela sa istorijom arhitekture i pokretom Bauhaus i verujem da je to bio trenutak koji je najbolje oblikovao moj senzibilitet i modni izraz. Jednostavnost, upečatljivost, svedene forme su nešto što sam izvukla kao najveću inspiraciju za svoj rad.

Tamara Radivojević

dizajnerka @tamararastudio

3 domaće kreatorke nam otkrivaju vizuale koji su ih inspirisali da se bave dizajnom (фото 6)
3 domaće kreatorke nam otkrivaju vizuale koji su ih inspirisali da se bave dizajnom (фото 7)

Bila je 1990. godina, imala sam 14 godina i kao buntovnoj tinejdžerki Madonnina Blond Ambition turneja za koju je kostime radio moj (u to vreme) omiljeni dizajner Jean Paul Gaultier bila je svojevrsna opsesija. Nastup je otvorila u savršeno skrojenom teget odelu na štrafte (simbol muške biznis kulture) ispod koga je nosila perfektno izrađen korset sa konusnim delovima na grudima (simbol ženske seksualnosti). Bilo je to u isto vreme originalno i kontroverzno! Na temu uticaja ovog kostima na modernu kulturu napisani su mnogi eseji, ali je spoj muževnosti i ženstvenosti, poigravanje ženskom seksualnosću, ispitivanje definisanosti rodova, osećaj snage i slobode koji je taj kostim simbolizovao jeste nesto što je na mene ostavilo ogroman uticaj. I danas, u svom dizajnu pronalazim tu potrebu da istražujem taj muško/ženski princip. Jean Paul Gaultier je tih ranih 90-ih bio revolucionaran u brisanju granica među polovima, seksualnosti, tradicija i kultura. Sada shvatam da čak i posle 30 godina, te teme stvaraju kontroverze ali je Madonnina i njegova saradnja u meni probudila potrebu da istražujem kontraste, spajam nespojivo i ispitujem sve društvene i kulturne tabue, dok negde i dalje pevušim "Express Yourself"!

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor