Pretraga

Da li znate ko je čovek koji je Breda Pita obukao u suknju?

Tekst: BURO.

Od kada je na pres-turi za svoj novi film "Brzina metka" u kom igra plaćenog ubicu koji se zove Bubamara, Brad Pitt ne pristaje da privlači pažnju svojom odećom (i, da, suknjom). Garderobu za ovu evropsku promotivnu turneju dizajnirao je Haans Nicholas Mott koji je glumca izvukao iz uobičajenih klasičnih odela u nešto mnogo opuštenije i individualnije. Evo šta znamo o njemu.


 

MODOM SE BAVI OD 2010

 

Haans Nicholas Mott nije novajlija, a dizajnom odeće se bavi više od deset godina. Svoj proces izrade sam opisuje kao "besprekoran i intiman", a sve u cilju da se napravi komad odeće u skladu sa osobom koja će taj komad nositi, ne obratno. Za njega je stvaranje odeće razgovor sa klijentom, direktna saradnja. Tako je bilo i sa Pittom. "Uživao sam dok sam radio sa Pittom zato što on ima vrlo jasnu ideju šta želida bude u ovom svetu. Ima istančan i razvijen osećaj za boju, siluetu, teksture i dezen," izjavio je Haans u jednom intervjuu za magazin GQ. 

 

 


MOTT JE IZJAVIO KAKO JE ZANIMANJE ZA MODU I SMISAO ZA STIL POKUPIO OD STARIJE SESTRE


Da li znate ko je čovek koji je Breda Pita obukao u suknju? (фото 1)

Haans Nicholas Mott in 2011. (YouTube: A Shaded View )

 

BAVIO SE ARHITEKTUROM

 

Pre nego što je postao modni kreator, Mott se bavio arhitekturom. "Arhitektura vam pruža čitav set veština kako da rešite problem. Čim sam počeo da šijem, počeo sam da se interesujem i za krojenje, kako se izvode različiti spojevi i kako se zapravo dizajnira," izjavio je u razgovoru za The New York Times.

 

 

Po Haansu, reč "građevina" ne bi trebalo da se koristi kao imenica već da više opisno predstavlja mehanizam po kom se neka osoba kreće i miruje, zamišlja i priseća se stvari, oseća nešto i, kao rezultat toga - živi. Samim tim "građevina" za njega podrazumeva prostor koji ljudi fizički i mentalno zauzimaju, i to je vrlo često javni prostor. Odeća, za razliku od toga, je nešto što koristi jedna posebna osoba i ona se sa njom kreće kroz prostor. "Odeća je radnja. Stil je mantra."

 

Da li znate ko je čovek koji je Breda Pita obukao u suknju? (фото 2)
Da li znate ko je čovek koji je Breda Pita obukao u suknju? (фото 3)

@anecho__

 

JAKO SU MU VAŽNI DETALJI I RUČNA IZRADA  

 

2011. godine Mott je za snimanje napravio nekoliko majica na duge rukave sa našivenim prugama za koje mu je trebalo između 5 i 6 sati. Jaknu iz iste kolekcije šio je skoro 5 dana, a kaput nešto više od 7. Svoj pristup nije promenio ni dan danas, Haans i dalje ručno radi porube raznobojnim koncem, a krojeve razvija posebno za svakog klijenta - šta više, smatra da ni obična majica ne može da se napravi bez bar jedne probe. Dugmed na komadima koje je nosio Pitt, izradio je dizajnerov otac. 

 

Da li znate ko je čovek koji je Breda Pita obukao u suknju? (фото 4)

@anecho__

 

NEMA NALOG NA DRUŠTVENIM MREŽAMA NITI ZVANIČAN SAJT

 

Haans ne koristi društvene mreže - ni privatno ni poslovno. Nema ni sajt. Do njega se može doći samo po preporuci. Još jedna zanimljivost: on ne koristi velika slova kada piše, čak ni u pismenim intervjuima.

 

 

RADI NA JOŠ JEDNOM BRENDU 

Da li znate ko je čovek koji je Breda Pita obukao u suknju? (фото 5)

Paralelno sa komadima koje pravi sam, Haans radi i na brendu Anecho koji je osnovao 2015. godine sa dizajnerkom Anastasiom Khodkina. Ime je skraćenica od reči anehoična soba ("anechoic chamber"), odnosno prostorije čiji su zidovi izolovani tako da je onaj ko se u njoj nalazi u potpunoj izolaciji od spoljašnjeg sveta. Mott na ovo gleda kao na akumulaciju ličnih iskustava.

Da li znate ko je čovek koji je Breda Pita obukao u suknju? (фото 6)

 

ANECHO KOMADI PRODAJU SE U LONDONU, TOKIJU I MELBURNU, A NAMENJENI SU ONIMA KOJI DELE NJEGOVU ESTETIKU ALI NEMAJU BUDŽET ZA STVARI PRAVLJENE PO MERI.

 


Povezani članci

Buro 24/7 Izbor