Pretraga

Donosimo vam najbolje trikove za kupovinu vintage farmerki - koji stvarno rade!

Donosimo vam najbolje trikove za kupovinu vintage farmerki - koji stvarno rade!

Tekst: BURO.


Foto: @shopredone

Kupovina farmerki je sama po sebi komplikovana - ali itekako vredna utrošenog vremena kada konačno pronađete onaj par koji vam ulepša život (ne nije hiperbola). Kad su u pitanju vintage farmerke, igra se izdiže na nivo iznad pošto pronaći kroj, boju, finiš i materijal koji želite zaista nekad izgleda nemoguće. Dodajte na to i onlajn kupovinu i nećemo vas kriviti ako poželite da od svega dignete ruke. 

Ali, nemojte.

Osim što su održiva opcija i što se neki klasični i vintage modeli brendova kao što su Levi’s, Wrangler i Lee kotiraju poprilično visoko u stilskoj igri, vintage farmerke će od vas napraviti i modnog insajdera. Nije jednostavno kao 1, 2, 3 ali nije ni teško ukoliko za ovaj zadatak odvojite malo vremena i truda. Evo kako.

Savet #1: tegljive ili ne?

Ovo je prvo i osnovno pitanje koje treba sebi da postavite: da li želim farmerke koje imaju streč ili one koje se ne tegle? Farmerke koje se tegle su uglavnom napravljene od mešavina koje često uključuju standardnu pamučnu twill tkaninu i poliester i/ili spandeks, one netegljive su uglavnom pamučne (i neverovatno kul). Pažljivo proučite etiketu kako biste znali šta dobijate ali i kako da perete i održavate farmerke koje kupujete.

savet #2: izmerite se

Donosimo vam najbolje trikove za kupovinu vintage farmerki - koji stvarno rade! (фото 1)

Iako su veličine vintage garderobe uglavnom mnogo konzistentnije od današnjih (pošto su važile pre nego što je koncept vanity sizing zavladao industrijom), kada su farmerke u pitanju veličina zavisi i od benda i od decenije u kojoj su šivene. Zbog toga je jako važno da znate svoje mere - obim struka, obim kukova i dužinu nogavice (unutrašnja) - pre nego što se upustite u potragu. Imajte na umu i to da se neke famerke skupljaju posle pranja, a neke tegle dugim nošenjem. Upoređivanje svojih mera sa merama konkretnog para farmerki jeste jedini način da budete sigurni da li su vam dobre, bez obzira na to šta kaže etiketa. 

savet #3: 100% pamuk je broj 1

Donosimo vam najbolje trikove za kupovinu vintage farmerki - koji stvarno rade! (фото 2)

Farmerke napravljene od 100% pamuka nije baš lako pronaći, bilo da kupujete onlajn ili u second hand šopu, a jedan od glavnih razloga jeste taj da su neki od najboljih i najtraženijih kolekcionarskih modela upravo iz ove grupe. Ovi modeli uglavnom su proizvedeni u SAD između devedesetih i ranih dvehiljaditih i smatraju se kvalitetnijim od svih kasnijih najviše zbog samog teksasa od kojih su šiveni.

savet #4: važno je odakle si

Doduše, samo kad su farmerke u pitanju. Mnoge zemlje karakterisali su međusobno različiti i vrlo specifični vintage stilovi pa nije zgoreg da ih malo proučite pre nego što izvadite kreditnu karticu. Oni koji vole najklasičnije pamučne modele bez streča najbolje je da traže farmerke pravljene u SAD, na primer.

savet #5: prigrlite nesavršenost

Donosimo vam najbolje trikove za kupovinu vintage farmerki - koji stvarno rade! (фото 3)

Pre dvadesetak godina Abercrombie & Fitch izazvali su sa jedne strane zgražavanje, a sa druge apsolutno oduševljenje kada su u ponudu uveli džins koji već tretiran tako da izgleda nošeno. Dakle, sve ono zbog čega biste odustali od kupovine polovnog sakoa se kod farmerki pretvara u prednosti. Isfronclane ivice i odšiveni džepovi izgledaju savršeno kul, a da ne govorimo od tome koliko vremena treba da se dobije onaj meki iznošeni efekat koji svi volimo i koji vam je - kod vintage modela - praktično na izvol'te od prvog trena. 

savet #6: “kupujte manje ali kvalitetnije”

Čak i ako ste zakleti maksimalista, kada kupujete vintage farmerke važi maksima "manje je više". U prevodu, ovo znači da što pametnije odaberete to ćete manje morati da menjate, bacate i kupujete novo. Ne izbegavajte da za farmerke koje vam do kraja odgovaraju platite i malo više nego što ste planirali sve dok ste sigurni šta kupujete. Obratite pažnju na važna pitanja održivosti i načina proizvodnje koja su često veoma problematična baš kada je džins u pitanju.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor