Pretraga

Evo kako da pametno kupujete na početku sezone

Tekst: BURO.

Volimo nove početke, pogotovo kada podrazumevaju i nove stvari u ormaru! Sa druge strane, scenario u kom se iz šopinga vratimo sa petom po redu crnom rolkom/farmerkama/pencil suknjom (dopišite svoju "boljku") svima je dobro poznat, a ne mili se nikom. Evo kako da ga izbegnete uz nekoliko jednostavnih saveta.

Evo kako da pametno kupujete na početku sezone (фото 1)

SKUPITE PARE UNAPRED

Potpuno je normalno da vas nova sezona inspiriše da obnovite garderobu. U to ime, najbolje je da napravite "kasicu prasicu" upravo za to i punite je nekoliko meseci unapred, onoliko koliko vam ne opterećuje regularan budžet. Na taj način ćete, kad dođe vreme da krenete u šoping, biti bezbrižniji i bez brige da će vas neki novi komad oterati u bankrot.

ODREDITE BUDŽET

Pre nego što se uopšte zaputite u đir po gradu ili najdražem sajtu, odredite svotu koju ste spremni da potrošite i ne odstupajte od nje. Tako ćete unapred znati i koliko ste spremni da potrošite na neke dugotrajne komade ali i na one koji su trendi. Ne očajavajte ako shvatite da ne možete sebi da priuštite baš sve "osnovne" komade ukoliko pripadate grupi koja na njih troši dosta novca zato što vam je kvalitet jako bitan. Garderoba ove vrste gradi se godinama, ne sezonski. Dobra okolnost jeste da rasprodaje i dalje traju i da se na njima mogu naći i odlični basic komadi, samo ih treba potražiti. 

Evo kako da pametno kupujete na početku sezone (фото 2)

DOBRO PREGLEDAJTE SVOJ ORMAR

Još jedna stvar koju treba da uradite pre nego što se bacite na šoping jeste da prevrnete sve što već imate u ormaru i vidite šta vam stvarno fali, a šta ne. Tako ćete lakše odrediti prioritete i izbeći da gomilate ono što već imate.

NE TROŠITE VELIKE SVOTE NA TRENDI KOMADE

Svaki budžet je različit ali generalno je najbolje da ga podelite 70/30 tako da 70% potrošite na komade koji će trajati, a 30% na one koji su trend. Nema nikakve potrebe da se ovih drugih u potpunosti odričete ali to ne podrzumeva da gubite glavu. Unapred odredite koji trend vas najviše "radi" i ne preterujte. Dva, tri komada sasvim su dovoljna da budete in, a da pri tom budete i finansijski odgovorni (o bacanju odeće i odgovornosti prema planeti da ni ne govorimo).

IDITE NA RESALE SAJTOVE I VINTAGE PRODAVNICE

I to ne samo da biste pronašli nešto da kupite, već i da prodate ono što vam više ne treba iz bilo kog razloga. Ovako ubijate ne dve, nego čak tri muve jednim udarcem: postoje realne šanse da nađete nešto za sebe, em ćete se otarasiti garderobe koju ne nosite na odgovoran način, em ćete dopuniti budžet za novu kupovinu.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor