Pretraga

Evo šta treba da znate ako kupujete venčanicu

Evo šta treba da znate ako kupujete venčanicu

Tekst: BURO.

Foto: Danielle Frankel Press

Planirate venčanje? Čestitamo! Šta je sledeći korak? Pronaći venčanicu, naravno. Bilo da kupujete novu ili vintage, iznjamljujete ili pravite po meri vredi znati koje tkanine vam stoje na raspolaganju i kako stoje i padaju pošto, ne, nisu svi stvoreni jednaki. Neki su bolji za skulpturalne forme, drugi lepše drapiraju i presudni su za efekat koji želite (i to kako ćete se osećati). 

Svila i čipka su čest izbor ali i krep je sve traženiji, a kada jednom ovladate osnovama, izbor će vam biti daleko lakši. Pre nego što krenete u ovaj poduhvat, upoznajte se sa sedam materijala koje treba da znate.

Evo šta treba da znate ako kupujete venčanicu (фото 1)
Evo šta treba da znate ako kupujete venčanicu (фото 2)

Šifon

Pošto je izuzetno lagan i providan, mnoge devojke se udlučuju upravo za njega (što je uradila i Kate Moss kada se udala za Jamiea Hincea u haljini inspirisanoj 30-im koju je posebno za nju kreirao John Galliano). Šifon je lagana tkanina koja daje romatičan efekat, a može se koristiti u jednom ili više slojava, samo kao gornji sloj, kao i za detalje. Obično se koristi za haljine A-kroja i one sa visokim strukom. Pošto se lepo kreće savršen je izbor za ceremonije na otvorenom. Imajte na umu da je veoma osetljiv, da se lako krza i da ga je teško šiti.

SatEn

Evo šta treba da znate ako kupujete venčanicu (фото 3)
Evo šta treba da znate ako kupujete venčanicu (фото 4)

Saten je način tkanja, odnosno finiširanja tkanine, a ne tkanina sama po sebi. Ovo u prevodu znači da može biit bilo kog sastava, od svile do sintetike (i svih mešavina između) kao i to da dolazi u različitim težinama. Sjajan je i ne gužva se preterano što ga čini savršenim izborom za haljine sa izraženom strukturom, kao i za romantične A-krojeve i retro linije u stilu 30-ih.

Organdin

Postoje mnoge providne haljine ali nijedna ne može da se meri sa sjajnim finišom i delikatnom krutosti organdina. Tradicionalno napravljen od svile, organdin se često koristi za ukrase, velove i šlepove, kao i za postizanje volumena. Za razliku od šifona, u stanju je da "stoji sam" ali je i dalje veoma nežan i romantičan (ali je jednako osetljiv).

Til

Evo šta treba da znate ako kupujete venčanicu (фото 5)
Evo šta treba da znate ako kupujete venčanicu (фото 6)
Evo šta treba da znate ako kupujete venčanicu (фото 7)

Kad sledeći put vidite balerinu u suknjici, znaćete da je izrađena od tila. Til se pravi od raznih tkanina, uključujući i najlon i poliester, lagan je i rupičast što ga čini omiljenim za velove i gornje slojeve haljina, kao i za rukavice. Izuzetno je bajkovit, a može da daje i potpuno suprotne ofekte, od volumena suknje pa do dugog šlepa u stilu sirene.

čipka

Od Grace Kelly do Hailey Biber, čipka je najklasičniji materijal za venčanice, a obično se kombinuje sa drugim materijalima kako bi dao najbolji efekat. Velovi od čipke odlično idu sa svim siluetama i krojevima. Najpoznatije vrste čipke za venčanice su Chantilly i Venise, od kojih je prva lakša i prozračnija (i samim tim idealna za toplije vreme), dok je druga teža i ima izraženiju teksturu pa je odličan izbor za hladnije dane. Čipka se ne gužva preterano pa je dobar izbor ako putujete na neku destinaciju za samu ceremoniju.

Kadi

Možda do sada niste čuli za ovu tkaninu, ali sigurno ste je više puta videli i to na najlepšim komadima. Ime je dobila po španskom gradiću Cadiz i od svog nastanka je sinonim za posebne prilike. Kadi je tkanina sa dva lica, jednim glatkim i drugim "hrapavim" koje podseća na krep, izrađuje se od raznih materijala ali kada govorimo o venčanicama, svakako pričamo o onom od svile. Ima savršen pad i sjaj koji je otmeniji od satena ali i dalje primetan. Savršen je za modele koji prate telo i njegov pokret.

Crep

Evo šta treba da znate ako kupujete venčanicu (фото 8)
Evo šta treba da znate ako kupujete venčanicu (фото 9)

Krep je mat, ima određenu težinu i lepo obavija telo i prati njegov pokret. Sve ovo ga čini idealnim izborom za minimaliste. relep je i sam posebi ali uz dodatak drugih tkanina, poput čipke, može magično da se tranformiše iz jednostavnog u romantičan vajb. Ukoliko želite sirena siluetu ili A-kroj, definitivno ga uzmite u razmatranje. Pogodan je za sva godišnja doba, a krep manje gramaže je idealan za leto.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor