Pretraga

Priprema, pozor, sad: Kako da pripremite garderobu za novu sezonu

Priprema, pozor, sad: Kako da pripremite garderobu za novu sezonu

Tekst: BURO247.ru

Kako se pravilno čuvaju kaputi? Šta se radi sa zimskom obućom i pletivom? Kako naći mesta za nove prolećne i letnje komade? Zasučite rukave i pripremite se za novu sezonu - evo kako.


Priprema, pozor, sad: Kako da pripremite garderobu za novu sezonu (фото 1)

1

SREDITE ZIMSKE CIPELE

Pre nego što je spakujete u kutije, potrebno je da zimsku obuću detaljno sredite. Operite đonove, očistite gornji deo, operite pertle i uklonite sve tragove soli rastvorom sirćeta (ponekad je upravo so glavni krivac što nam se zimska obuća raspadne pre vremena). Zatim, na ovako pripremljenu obuću nanesite sredstvo za negu bez silikona, pa vosak, stavite ih na kalupe i odložite u kutiju (u papir, ukoliko ga imate), do sledeće jeseni.


2

RAZVRSTAJTE CIPELE ZA PROLEĆE

Priprema, pozor, sad: Kako da pripremite garderobu za novu sezonu (фото 2)

Mesto zimskih čizama u vašem ormaru sada treba da zauzmu modeli za proleće i patike. Pregledajte ih pre nego što počnete da ih nosite - možda je neki par potrebno odneti kod obućara, zameniti flekice na peti, profesionalno ih očistiti (što preporučujemo posebno za svetle patike). Ovo sve uradite malo unapred kako biste bili spremni čim sunce zasija.


Priprema, pozor, sad: Kako da pripremite garderobu za novu sezonu (фото 3)

3

SPAKUJTE ŠALOVE KAPE I RUKAVICE

Kape, šeširi, rukavice i šalovi idu na pranje ili hemijsko čišćenje, a zatim u kutije (šalove možete i okačiti u orman). Gde god da ste ih spakovali, pored pletenine obavezno stavite neko sredstvo protiv moljaca, bilo da preferirate prirodnu lavandu, parče drveta kedra ili sredstvo koje se kupuje u prodavnici.


4

SPAKUJTE KAPUTE

Pre odlaganja, sve jakne i kaputi moraju se pošteno očistiti - u prevodu odneti na hemijsko čišćenje. Neke jakne se, naravno, mogu prati u mašini ali uvek bez centrifuge, obavezno pažljivo pročitajte uputstvo za održavanje. Nakon čišćenja, vreme je da ih stavite u pokrivke, idealno one od platna i "naoružate" ih sredstvom protiv moljaca. Obratite pažnju da kaputi i jakne ne budu nagurani u ormaru.

Priprema, pozor, sad: Kako da pripremite garderobu za novu sezonu (фото 4)


Priprema, pozor, sad: Kako da pripremite garderobu za novu sezonu (фото 5)

5

SREDITE DEBELE DŽEMPERE

Nakon pažljivog ručnog pranja ili hemijskog čišćenja, džemperi i pletivo se slažu i odlažu na police - nemojte ih držati na vešalicama zato što će se tako otegliti i promeniti oblik. I ovde je naophodna zaštita od moljaca pogotovo ako se radi o prirodnoj vuni kojom se moljci hrane. Nemojte odmah spakovati baš sve svoje džempere - uvek je dobro imati jedan ili dva na dohvat ruke ako zahladi.


6

SKUPITE SVE ŠTO TREBA DA SE POPRAVI

Vrlo lako može da se desi da na kraju sezone ispred sebe imate čitavu hrpu stvari kojima su potrebne sitne popravke. Ne odlažite ih. Odnesite haljinu kod krojačice, čizme kod obućara, tašnu od prevrnute kože na čišćenje pre nego što ih spakujete. Tačka.

Priprema, pozor, sad: Kako da pripremite garderobu za novu sezonu (фото 6)

7

ODABERITE STVARI SA KOJIMA ĆETE SE POZDRAVITI

Priprema, pozor, sad: Kako da pripremite garderobu za novu sezonu (фото 7)

Shvatili ste da neki džemper niste obukli cele sezone? One pantalone vam baš i ne stoje najbolje? Neka impulsivna kupovina sada čami na dnu ormara? Vreme je da se rešite ovih stvari - nema nikakve potrebe da ih pakujete. U hodu odlučite šta ćete sa njima: da li idu na poklon nekom koga volite ili u dobrotvorne svrhe, možda na neki resale sajt - u svakom slučaju, ne ostaju kod vas. 


8

NAPRAVITE ŠOPING LISTU ZA NOVI SEZONU

Nova sezona, novi početak, nova lista. Ovakav pristup planiranju garderobe sprečiće impulsivnu kopovinu i učiniti ceo proces sistematičnim. Posebno je dobar osećaj planirati nove kupovine nakon što ste rasteretili orman i imate mesta u njemu. Nagradite sebe nekim novim promišljenim komadima. 

Priprema, pozor, sad: Kako da pripremite garderobu za novu sezonu (фото 8)
Priprema, pozor, sad: Kako da pripremite garderobu za novu sezonu (фото 9)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor