Pretraga

Zašto je odlazak Daniela Leeja iz Bottege Venete najšokantnija modna vest ove godine

Zašto je odlazak Daniela Leeja iz Bottege Venete najšokantnija modna vest ove godine

Tekst: Tina Lončar

Kada u medijima osvane službeno priopćenje da neki dizajner napušta poziciju kreativnog direktora, to obično znači da se o toj temi u modnim krugovima već neko vrijeme šuškalo, da su svi sve znali mjesecima ranije i da su tu štoriju odavno pretresli, istračali i prožvakali. U trenutku u kojem vijest stigne do naslovnica, za insajdere na modnoj sceni to je već lanjski snijeg. No, sudeći po iznenađenju koju je izazvalo jučerašnje priopćenje grupacije Kering, u kojem je objavljeno da Daniel Lee napušta Bottegu Venetu, čini se da za to nitko živ nije znao. Niti je to mogao naslutiti. Imajući na umu reputaciju koju je mlađahni britanski dizajner uživao u modnim krugovima, a koja se naslanjala na činjenicu da je, u samo tri godine, potpuno transformirao imidž talijanske modne kuće osiguravajući joj status koji dotad nikada nije imala - ne čudi što je jedino pitanje koje se nameće ZAŠTO? Ili, preciznije, zašto sada?

Zašto je odlazak Daniela Leeja iz Bottege Venete najšokantnija modna vest ove godine (фото 1)

Kako Kering u svom priopćenju za medije nije razjasnio razloge Danielovog odlaska, već je samo natuknuo kako se razlaz temelji na "zajedničkoj odluci" te kako će odluku o tome tko preuzima poziciju kreativnog direktora u Bottegi Veneti objaviti uskoro, internetskim su se kuloarima, nakon početnog šoka, počele širiti kojekakve teorije. Od one da je sigurno dobio bolju ponudu, vjerojatno u Burberryju ili, još sočnije, Celineu, preko toga da je težak kao osoba i nikome se više nije dalo podnositi njegove prohtjeve, pa sve do toga da se preplašio povratka Phoebe Philo ili, meni posve nevjerojatno, da je odlučio pridružiti joj se kao asistent u kreiranju njezinog brenda koji bi uskoro trebao ugledati svjetlo dana. U ovom trenutku, sve te teorije samo su puka rekla-kazala nagađanja i nema šanse da bismo mogli naslutiti je li neka od njih zbilja točna.

Zašto je odlazak Daniela Leeja iz Bottege Venete najšokantnija modna vest ove godine (фото 2)

No, timing ovog odlaska zbilja je neobičan. Kreativni direktori ne napuštaju svoje pozicije u renomiranim modnim kućama tek tako. Obično odlaze nakon što "eksperiment" s promjenom imidža nije uspio, kuća bilježi pad prodaje ili se o zategnutim međuljudskim odnosima već nadugo i naširoko priča. Ništa od toga nije bio slučaj kada je riječ o Danielu Leeu i Bottegi Veneti. Baš naprotiv. Nakon dva desetljeća vladavine Tomasa Meiera, koji je Botteginu estetiku bazirao na diskretnom šarmu, ali bez ikakvog uzbuđenja, a kuća je vapila za promjenom, Lee ju je doslovno podignuo iz pepela i u svega nekoliko mjeseci pretvorio u ime o kojem se na modnoj sceni priča s najvećim žarom.

Od brenda koji su nosile situirane talijanske gospođe Bottega je preko noći postala simbol coolnessa, a o njezinim torbicama s intrecciato vezom počeli su maštati ljubitelji mode nekih mlađih generacija koji o Bottegi Veneti donedavno ne samo da nisu mislili ništa dobro, već nisu mislili uopće. Intrecciato vez, koji je već tradicionalno bio dio Bottegine estetike, u New Bottega eri dobio je kultni status našavši se na čitavoj paleti torbica koje su se, jedna za drugom, postajale must have (i najveći forte brenda), a prepoznatljivim dijelom Bottegine estetike postala je i nijansa limeta zelene ili parakeet, u Botteginom rječniku. Minimalistička estetika s infuzijom seksepila i neočekivanim siluetama postala je hit gotovo preko noći, a magični prsti Daniela Leea donijeli su Bottegi, osim nove sjajne reputacije, i dramatičan rast prodaje. U Keringovu bogatom portfoliju Bottega Veneta je bila top seller, a za razliku od ostalih imena u grupaciji, bilježila je porast prodaje čak i najgorem vremenu pandemije, posebno kada je riječ o tržištima kao što su SAD i zapadna Europa.

Imajući na umu Danielov status, ali i status koji je svojim radom i vizijom priuštio Bottegi, impozantne brojke na računu kuće (što je uvijek najvažniji faktor), ali i to da je prošlog mjeseca u Detroitu predstavio kolekciju za proljeće 2022. i dočekao nominacije CFDA u dvije najprestižnije kategorije, onu za najboljeg dizajnera ženske i najboljeg dizajnera muške odjeće, timing njegova odlaska je zbilja neobičan, a "sporazumna odluka" zvuči nekako lažno. Gotovo je nemoguće povjerovati da je Kering Leea naumio zamijeniti nekim boljim. Tko bi pobogu mogao biti bolji? Zašto bi toliko riskirali s novim licem, ako na čelu kuće već imaju osobu koja od brenda radi čudo, donosi profit i osigurava mu kultni status kakav do sada nikad nije imao?

S druge strane, zašto bi Lee otišao ako je na vrhuncu slave? Na koncu konca, posljednje tri godine su bile zbilja njegove zlatne godine. Gotovo iz potpune anonimnosti došao je na poziciju kreativnog direktora uspinjući se do zvijezda strelovitom brzinom, ubirući lovorike svakim novim potezom. No, iako je teško suzbiti znatiželju jer svi mi volimo dobiti odgovore na pitanje zašto, glavna pitanja ipak se kriju negdje drugdje. Jedno je, gdje odlazi Daniel Lee? A drugo, još važnije, je što će biti s Bottegom Venetom? Postoji li zbilja ikakva šansa da se zlatna Danielova era New Bottege naprosto nastavi bez njega ili ćemo ju uskoro, nažalost, ipak morati pamtiti tek kao slatki, ali (pre)kratki bljesak? Vrijeme će pokazati.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor