Pretraga

Zbog čega će nam nedostajati Virgil Abloh, vizionar modernog doba

Zbog čega će nam nedostajati Virgil Abloh, vizionar modernog doba

Čovek nepresušne energije koji je obožavao mlade, a i oni su obožavali njega

Tekst: BURO.

Virgil Abloh, osnival brenda Off-White i kreativni direktor muške linije brenda Louis Vuitton, preminuo je 28. novembra u svojoj 41. godini. U istoriji savremene mode ostaće zapamćen kao čovek koji je spojio street modu sa luksuzom i stvorio novi vizuelni jezik sačinjen od mode, muzike i umetnosti.

Trag koji je Abloh ostavio teško je izmeriti. Kako bismo ga uopšte i opisali? Kao dizajnera? DJ-a? Osnivača brenda Off-White? Kreativnog direktora projakata Kanye Westa? Prvog čoveka Afro-američkog porekla na poziciji kreativnog direktora u kompaniji Louis Vuitton? Svi ovi opisi pojedinačno su nedovoljni. Neadekvatni i neprecizni. Sam Virgil najviše je voleo da sam sebe nazove "stvaraocem".

Zbog čega će nam nedostajati Virgil Abloh, vizionar modernog doba (фото 1)

Virgil Abloh odrastao je u porodici imigranata iz Gane, studirao da postane inženjer i dobiio diplomu mastera arheitekture, nakon čega je radio u malim građevinskim firmama i bio DJ u slobodno vreme, sve dok jednog dana nije dobio poziv od Kanye Westa. Poznati reper je čuo za dečka iz Čikaga koji se odlično razume u dizajn, muziku i arhitekturu i poželeo da ga upozna. Abloh je ubrzo postao ne samo kreativni direktor Westovih dizajn projekata već i njegov blizak prijatelj. Svi se sećamo dirljivog i iskrenog zagrljaja na kraju prve revije koju je Abloh potpisao za LV  i koji je, sam za sebe, ušao je u istoriju. 

2012. godine Abloh je osnovao mali brend Pyrex Vision koji je zahvaljujući i saradnjama sa Westom i Asap Rocky-jem bukvalno eksplodirao na modnom nebu, a zatimi promenio ime u Off-White. Do tog trenutka, Virgil nije imao iskustva sa modnim dizajnom, osim realno zajebantskog šestomesečnog stažiranja u Fendiju za vreme kog su on i West donosili kafe, fotokopirali papire i sređivali fotke u Phooshopu. 

Zbog čega će nam nedostajati Virgil Abloh, vizionar modernog doba (фото 2)
Zbog čega će nam nedostajati Virgil Abloh, vizionar modernog doba (фото 3)

Virgilova supermoć jeste to što je razumeo, uvek pažljivo slušao i obožavao mlađe generacije. Dok su marketinški sručnjaci lupali glavu oko toga kako da privuku Generaciju Z, Virgil je išao po osećaju. Kako je i sam rekao "Sve ovo je za onog "mene" kad sam imao sedamnaest godina". On nije samo oblačio tinejdžere već ih je i podržavao. 2017. godine Abloh je osnovao besplatan program obrazovanja u delu Čikaga poznatom po kriminalu u okviru kog su lokalni tinejdžeri učili da rade u Illustratoru i Photoshopu, a učili su i o osnovama prodaje i komunikacija u modnoj industriji. Nakon što je američki Vogue objavio članak o skejterima iz Gane, Virgil je kontaktirao magazin i pitao kako može da im lično pomogne. Uz njegovu pomoć izgrađen je skejt-park. Pored svega toga, Abloh je osnivač inicijative Post-Modern Scholarship Program uz pomoć kog je skupljeno više od milion dolara namenjeno mladim crnim studentima koji žele da se školuju u modnim školama.

Odeća za njega nikada nije bila samo odeća već uvek način da se iskaže stav - makar se radilo i o najobičnijoj majici. Njegovi komadi bili su spoj muzike, politike i filozofije, a posebno umetnosti. Sarađivao je sa umetnicima kao što su Takashi Murakami, Jenny Holzer i Futura. Virgila biste teško mogli nazvati genijalnim dizajnerom, on je pre bio virtuoz komunikacije i smeštanja poznatih stvari u nove kontekste. Virgil je imao svoje "3% pravilo" zbog kog je često kritikovan u modnom svetu: smatrao je da možete uzeti bilo koji već postojeći dizajn, promeniti ga bar za 3% i on se može smatrati novim. 

Zbog čega će nam nedostajati Virgil Abloh, vizionar modernog doba (фото 4)

Saradnje su bile jedna od njegovih najjčih aduta. Nebrojeni brendovi su sa Virgilom udružili snage na limitiranim projektima. Pravio je nameštaj za Ikeu i brend Vitra, parfem sa Byredom, vodu sa Evianom, automobil sa Mercedes-Benzom. Sarađivao je i sa brendovima Jimmy Choo, Timberland, Moncler, Levi's i, naravno, brendom Nike - Nike x Off-White patike danas prodaje i akcijska kuća Sotheby's.

2019. godine Virgil je iznenada objavio da pravi pauzu i da će raditi od svoje kuće u Ilinoisu gde žive njegova žena Shannon i dvoje dece, kao i to da neže prisustvovati svojim modnim revijama u Parizu. Pre toga, bio je poznat po tome što je istovremeno radio na nekoliko kolekcija, kolaboracija, puštao je muziku... Ali čak i ova ljudska mašina naizgled nepresušne energije pokazala je da je stigla do svoje granice izdržljivosti. U zvaničnoj izjavi, dizajner je izjavio da je dobro ali da su mu lekari savetovali da uspori zato što su konstantna putovanja i količina posla počela da utiču na njegovo zdravlje. Sada znamo da je u toku protekle dve godine Virgil vodio bitku sa rakom - retkim i veoma agresivni oblikom malignog tumora krvnih sudova - angiosarkomom.

Zbog čega će nam nedostajati Virgil Abloh, vizionar modernog doba (фото 5)
Zbog čega će nam nedostajati Virgil Abloh, vizionar modernog doba (фото 6)

Dizajner je radio sve do kraja bez toga da je javno obelodanio svoju bolest. Ove godine imao je dve kolekcije za Louis Vuitton, za jesen/zimu 2021. i proleće/leto 2022, koje se bez preterivanja mogu nazvati najboljim u celoj njegovoj karijeri. Pored toga održao je i dve revije za svoje brend Off-White koji treba da se proširi i na hotele i proizvodnju pića. Naredna Louis Vuitton revija trebalo je da se održi 30. novembra u Majamiju i dizajner je planirao da joj priustvuje, iako je već bio hospitalizovan. Jedno je sigurno, Virgil Abloh bio je posvećen svom poslu celim srcem. 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor