Kosmonauti nove generacije nose PRADU: Luksuzna modna kuća dizajnira odela za sledeće putovanje na MESEC

Za sletanje na Mesec sa stilom!
06.10.2023.
RECOMMENDED

Vest da itaijanska modna kuća Prada zajedno sa startap kompanijom Axiom Space radi na izradi svemirskih odela za sledeću misiju na Mesec, Artemis III, znači samo jedno – verovatno ćemo svi početi da nosimo astronautske kostime! 

S obzirom na to da je misija američke svemirske agencije NASA prva misija sletanja na Mesec nakon 50 godina – to su 1972. uradili članovi posade Apolo 17, logično je da astronauti treba da slete na Mesec u visokom stilu. No, koliko će astronautska Prada odela zaista biti luksuzna? 

Ranije ove godine, Axiom je predstavio svemirsko odelo za misiju Artemis III, a ono je bilo teško 55 kilograma i rečeno je bolje odgovara ženskim putnicima. U planu je da dalje, na razvoju novog svemirskog odela, Pradini stručnjaci sarađuju sa timom iz Axiom Space-a, pronalazeći zajednička rešenja kada su u pitanju dizajn i materijali jer je za kosmonautska odela najvažnije održavanje temperature.  

A da li je Prada dorasla tom zadatku? Naravno da da! Italijanska modna kuća odavno ne kreira samo odevne komade, nego i specijalizovanu odeću za razne aktivnosti.  

Prada koja kreira odeću za učesnike jedriličarskog kupa Amerike, ima značajno iskustvo sa različitim vrstama kompozitnih tkanina i možda bi zapravo mogla da da neke stvarne tehničke doprinose spoljnim slojevima novog svemirskog odela, izjavio je Jeffrey A. Hoffman, profesor koji je leteo na pet NASA misija i izveo četiri svemirske šetnje. 

S obzirom na to da je kompanija Axiom potpisala ugovor sa američkom svemirskom agencijom NASA o razvoju svemirskih odela koja se neće nositi samo na Mesec, nego i u sklopu ostalih svemirskih programa, možda im se na tom putu pridruži i Prada na duže staze.  

Saznaj više:
Povezani članci: