Kako je MARGRETHE II, kraljica Danske, osvojila modni presto

  05.01.2024.
  RECOMMENDED

  Margrethe II, kraljica Danske, iznenadila je javnost kada je pre nekoliko dana – u novogodišnjem obraćanju naciji, saopštila da se povlači sa trona. Kraljica koja trenutno ima najduži vladalački staž u Evropi (52 godine), 14. januara predaje presto svom sinu Frederiku.

  Iako je Margrethe II ranije govorila da se nikada neće povući samostalno, otkrila je da su godine, i brojne zdravstvene tegobe koje uz to idu, učinile svoje, kao i savremeno doba u kojem živimo, te se danas ne može postići sve ono koliko se moglo u prošlosti.  

  Kraljica Margrethe II koja uživa veliku podršku Danaca i koju iz milošte zovu Tetka Daisy, ali i Ashtray Queen, zbog toga što puši, zaslužna je, kako je napisao magazin Time, za preoblikovanje monarhije kroz mešavinu humora, modernizacije i promišljenog angažovanja u javnosti.  

  Jedna od najobrazovanijih žena današnjice, kraljica Margrethe II monarhiju je oblikovala i kroz svoj nekonvencionalan stil – širom sveta poznata je po inovativnoj, ekscentričnoj i ponekad poptuno blesavoj modi – iznenađujuće hrabrim bojama i dezenima.  

  Odlike stila kraljice Margrethe II

  ISPOLJAVANJE SOPSTVA KROZ ODEĆU

  Njen stil deluje veoma lično, ona zaista uživa u onome što nosi. Upotreba boja i printova je smela i ekscentrična – stil koji je oduvek negovala Margrethe nešto je kao spoj princeze Diane i Vivienne Westwood.

  – Ne mogu da prebrojim koliko sam samo puta sedeo na modnim revijama, želeći da modni svet bude bolje upoznat sa stilom Kraljice od Danske, napisao je za Vogue o Margrethe II novinar Anders Christian Madsen iz Vogue-a.  

  Možda Margrethe II završava sa kraljevskim dužnostima za dve nedelje, ali će ostati zapamćena po svojoj šarenoj reinterpretaciji kraljevske uloge.  

  SVETLUCAVI SATENSKI KOMADI

  Jedan od najpoznatijih lookova kraljice Margrethe II zabeležen je na proslavi njenog 40. rođendana 16. juna 1980, gde su debeli, raskošni saten i inovativne linije kontrastirale sa mutnom kaki zelenom paletom.

  Haljine njenog omiljenog dizajnera, Jørgena Bendera, zajedno sa nekim od omiljenih smaragda, zvanično su ustoličile njeno mesto kraljice stila.  

  KABANICA

  Cvetna kabanica i upečatljiva žuta kišna kapa koje je nosila u julu 2017. dočekani su sa oduševljenjem od strane obožavatelja i modnih kritičara. Poput brenda Shrimps ili velikog danskog brenda GANNI, Margrethe II pokazuje da spoljašnji odevni komadi ne moraju biti dosadni.  

  NIJE BUNT NEGO UMETNOST

  Subverzivni i ekscentrični izgledi danske kraljice nisu performans ili izražavanje bunta protiv ustaljenih pravila oblačenja pripadnika kraljevskih porodica. Baš suprotno, Margrethe prepisuje svoju porodičnu istoriju i koristi monarhiju kao inspiraciju za razne lookove. U intervjuu za Vogue, dizajnerka Julie Brøgger ukazuje da je jedno od najboljh izdanja kraljice – žuta svilena haljinu sa kaputom koji ima krzno – inspirisana starom slikom nekog rođaka.

  Brøgger sugeriše da je Margrethino umetničko stvaralaštvo – samouke slikarke i kreatorke dekupaža, ono što joj je sigurno dalo tako živopisno i živahno poimanje boja. Margrethe je prava renesansna žena – ilustrovala je knjige, vezla plaštove za sveštenstvo i dizajnirala scenografije i kostime za balet. 

  NOSI ROZE

  Roze je boja koja raspiruje njen maštu kraljice Margrethe – od fuksije do žvakaće gume, nosi upečatljivu ružičaastu haljinu na venčanjju princa Joakima i Marie Cavallier u Danskoj 2008. Za venčanje sina Frederika, bira cvetom ukrašen svetloroze kaput uz cvetnu haljinu.  

  Na slici sa caricom Japana nosi puf rukave u koralnoj haljini Julie Brøgger, a na poslovnom seminaru u Kulturnom centru Kirhner u Argentini, Margrethe kombinuje zabavan i formalan izgled noseži pastelno odelo sa šeširićem.  

  Sve nijanse pink, Margrethe nosi od rane mladosti.

  NOSI PLAVU

  Od svetlucave aqua baršunaste haljine koju je nosila u palati Christiansborg povodom obeležavanja 50 godina na prestolu, do svetloplavog kostima koji je odabrala za svoj 80. rođendanski govor naciji, kraljica Margrethe jednostavno voli plavu.

  I obožava mašne.  

  Saznaj više:
  Povezani članci: