BURO. dnevnik: New York Fashion Week

  09.09.2023.
  RECOMMENDED

  Njujorška nedelja mode na kojoj će biti predstavljene kolekcije za proleće/leto 2024. je i zvanično počela. Čast otvaranja ovog globalnog spektakla je pripala debitantskoj reviji Peter Doa, koju je dizajnirao za brend Helmut Lang. U oficijalnom programu se nalazi oko 70 dizajnera, što je ipak značajno manje u odnosu na preko 100 prošlogodišnjih. Njujorški stalni učesnici kao što su Michael Kors, Carolina Herrera, Altuzzara, Gabriela Hearst i Jason Wu  će se takođe predstaviti.

  Snapinsta.app 374833347 139754229194739 2393418684107600549 n 1080
  Photo: @doxpeter

  Dominantno mišljenje o Njujorškoj nedelji mode tokom poslednjih deset godina bilo je da zaostaje u odnosu na evropske konkurente u Milanu i Parizu. To je potvrđeno činjenicom da nekoliko istaknutih američkih dizajnera, nakon što dostignu određeni nivo uspeha, počinju da se predstavljaju u Parizu. Pored Doa, na rasporedu u Parizu su i The Row, Vacquera i Rick Owens. U međuvremenu, drugi njujorški dizajneri kao što su Marc Jacobs i Telfar odlučuju se da se predstave van zvaničnog rasporeda. Tom Ford, nekada epicentar Nedelje mode, odlazi u Milano kako bi promovisao svog novog kreativnog direktora Peter Hawkingsa.

  Ovde ćemo vam u narednih par dana, koliko traje događaj, predstavljati highlights.

  DAN 6.

  NYFW Street style

  PUPPETS AND PUPPETS

  Prolećna revija Puppets and puppets je održana u gimnaziji Crkve bezgrešnog začeća u Istočnom Vilidžu.

  Ova kolekcija je imala nešto poput ukletog tematskog motiva. Odnosno, filmska referenca sezone bila je japanski film iz 1964. godine  pod nazivom Kwaidan ili Priče o duhovima.

  Ono što će ostati zapečaćeno jeste pojava kreativne direktorke ovog brenda, Carly Mark u izdanju inspirisanom Andy Warhol-ove Factory girl– Edie Sedgwick.

  DAN 5.

  BRANDON MAXWELL

  Vodimo vas u crno- beli svet Brandona Maxwell-a, ovo su savršeni modeli za ultra uspešne i modno osvešćene poslovne žene:

  PAMELLA ROLAND

  Kraj petog dana Njujorške nedelje mode: svojom kolekcijom za proleće/ leto 2024. godine Pamella Roland nam poručuje da Mermaid-core trend ne prestaje, već se zahuktava, jednom ovakvom haljinom:

  DAN 4.

  MICHAEL KORS

  Američki dizajner Michael Kors poveo je publiku na „letovanje“, predstavljajući kolekciju za proleće-leto 2024. na Njujorškoj nedelji mode.
  Bruklinov Domino Park, duž Istočne reke- mesto gde se revija održala izgledalo je kao primorsko šetalište.

  Ne mogu vas sve odvesti na Kapri, ali mogu vas odvesti u Bruklin, rekao je  64-godišnji Kors.
  Modeli su predstavili lagane odevne komade ukrašene čipkom, mini suknje i bluze, kratke haljine i pantalone uparene s kratkim topovima. Ipak, najveća zvezda show-a je definitivno bucket bag inspirisana nedavno preminulom Jane Birkin.

  Photo: @michaelkors

  ALTUZZARA

  Atmosfera je postala mračnija na reviji Altuzarra, koja je održana u Centralnoj biblioteci Menhetna pod visokim svodom sa neprozirnim prozorima.

  Francusko-američki dizajner Joseph Altuzarra inspiraciju je pronašao u antologijskom horor klasiku Romana Polanskog Rozmarina beba, te se fokusirao na stvaranje mračne scenografije.
  Kolekcija je dala prednost slip haljinama, a ono što ovu kolekciju čini karakterističnom su zgužvani saten i neravni šavovi .

  launchmetrics.com

  DAN 3.

  JASON WU

  *SOLSTICE* [sol-stis, sohl-]

  Interesantan naziv kolekcije koji označava kulminaciju, odnosno najvišu tačku koje Sunce dostigne u odnosu na Zemlju u toku godine.

  Opredeljen za tamne nijanse zelene boje, kao i transparentne crne materijale u kombinaciji sa srebrnim vezom, Jason Wu prezentuje svoje viđenje kulminacije sa predstojeću sezonu proleće-leto. Evo kako je izgledala ta prezentacija:

  Phillip Lim

  Jedna od najiščekivanijih revija bila je povratak Phillip Lim-a nakon četvorogodišnje pauze. Scenografija za ovaj performans bila je ogromna sala u Kineskoj četvrti, s pogledom na most Manhattan.

  Lim je oduševio publiku ležernim, ženstvenim i specifično hibridnim pristupom modernoj ženskoj garderobi.

  Dizajner je oduvek bio izvor urbane ženske odeće, a kolekcija za proleće 2024. godine je to potvrdila, pokazujući da zanimljiva odeća može pratiti i klasične principe dizajna. Otvarajući reviju, odaje počast svežem optimizmu: ranjivosti, nadi i beskrajnim početnim slojevima kako u odeći, tako i u mentalnom sklopu.

  Jedna, u isto vreme, oda Njujorku i sopstvenim korenima, koji su preoblikovali kako lični, tako i umetnički identitet dizajnera.

  Foto spotlight.launchmetrics.com

  Ulla Johnson

  Multimedijalni peformans Ulle Johnson, koja istovremeno promoviše ženstvenost poigravajući se sa bojama i siluetama, koristeći svilu, čipku, perje i naravno neizbežne karnere, kao lični pečat. Pogledajte reviju:

  DAN 2.

  Proenza Schouler

  Na Njujorškoj nedelji mode Proenza Schouler je predstavila svoju prolećno- letnju kolekciju za sledeću godinu. Zaokružena sofisticiranim izgledom dok dominiraju lagani materijali, oslonila se na paletu koja je monohromatskoj osnovi pridružila nežno plavu, glasnu crvenu i jarku žutu.

  NYFW Street style

  Ove nedelje dok je u toku smotra prolećno- letnjih kolekcija za narednu godinu, ulice Njujorka su postale riznica modne inspiracije. Evo kako su izgledali modni entuzijasti u Gradu koji nikad ne spava:

  DAN 1.

  Ralph Lauren

  Ovako izgleda Ralph Lauren-ov povratak na Njujoršku nedelju mode, stavljajući u prvi plan legendarnu Christy Turlington u zlatnoj godess haljini.

  Može li Peter Do vratiti Helmut Langu staru slavu?

  Peter Do je predstavio svoju debitantsku kolekciju kao kreativni direktor Helmut Langa.

  Do je zadužen za oživljavanje uglednog brenda čija je relevantnost opala od izlaska njegovog osnivača 2005. godine.

  Kolekciju čine jednostavne bluze, haljine i farmerke koje kombinuju industrijski, androgeni senzibilitet ovog legendarnog brenda sa Do-ovim suptilnim krojenjem.

  Snapinsta.app 375866009 18384447604020720 5103042908958516868 n 1080

  I dok Do poštuje korene brenda, istovrmeno tvrdi da je više usmeren na privlačenje sledeće generacije kupaca: sa fokusom na praktične, dostupne komade za one koji manje brinu o trendovima, već veću pažnju posvećuju negovanju stila.

  Peter Do ima značajan zadatak da oživi nekadašnji revolucionarni brend, čija je estetika nadmašila sezonske trendove i, može se reći, redefinisala šta luksuzna moda može biti: besprekorna integracija forme i funkcije koja je istovremeno minimalistička i potpuno autentična.

  Nakon što je napustio svoju kompaniju, Lang se praktično povukao iz mode i danas je umetnik na Long Ajlendu. Njegov uticaj koji traje i dalje predstavlja ogroman izazov za Do-a.

  Foto @proenzaschouler

  PUBLIKA IZ PRVOG REDA

  Evo kako su na premijrnim i predpremijernim događajima izgledale zvezde za koje su bila numerisana mesta u prvim redovima:

  Photo: WWD via Getty Images, Jason Sean Weiss/BFA.com, GC Images, Getty Images, Yvonne Tnt/BFA.com, Getty Images for Pandora 

  Saznaj više:
  Povezani članci: