Jesen je festival retro trendova: kako da od svih izvučete najbolje

  09.10.2019.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/10/retro_cover.jpg

   

  Ne postoji sezona koja u sebi ne donosi neke retro trendove, moda je prosto opsednuta putovanjima u prošlost. U poslednje vreme, kao da smo se vratili u kasne devedesete i rane dvehiljadite, a fotografija Carolyn Bessette Kennedy je toliko te godine, da se nekako čini da smo u vremeplovu. Rame uz rame sa tim, silueta oversized ramena iz osamdesetih posmatra nas iz skoro svakog izloga, zajedno sa suknja-pantalonama i bluzama sa mašnama iz sedamdesetih. Na neki način, sve se podudara sa bumom resale sajtova, a sada kada je Burberry objavio partnerstvo sa jednim od njih, jasno je do koje mere su postali deo modne industrije. Dakle, vintage je sveprisutan. Jasno je da se više ne radi o “vratile su se šezdeste / sedamdesete / osamdesete“ ponaosob. Danas su SVE dekade u opticaju. Prošlost kovitla pred našim očima i stvara “sve može da prođe” modnu atmosferu. Što zvuči super. Dok se u njoj ne pogubite. Kako, zaboga, da se normalan čovek snađe ako mu je (skoro) sve dozvoljeno? Bez brige, tu smo da pomognemo.

   

  Sa leva: Celine, Louis Vuitton, Givenchy, Gucci

  Tražite apdejt

  Ideja je da se vintage stilovi u klasičnim nijansama i materijalima prenesu u sadašnjost u XL proporcijama i “više je više” stajlinzima. Kreatori su se koristili otkačenim varijacijama na temu slojevitog oblačenja i mešali sve od kontrastnih printova do izbledelog džinsa.

  Pronađite izvor

  Odeća iz prošlih dakada nije jedino što treba da istražujete – ikone stila su suštinska inspiracija. Ove sezone ceo svet je ponovo opsednut minimalizmom Carolyn Bessette Kennedy: crno od glave do pete, crno i kamel i (naizgled) muška košulja za gala veče.

  Sa leva: Louis Vuitton, Off-White, Balenciaga
  Sa leva: J.W. Anderson, J.W.Anderson, Versace, J.W. Anderson

  Koristite prečice

  Najlakši način da ponesete trend? Aksesoar. Od naočara u stilu sedamdesetih do cipela sa metalnim aplikacijama iz devedesetih, po mogućstvu nošenih zajedno. Letos smo uhvatili zalet sa Bottega Veneta komadima, a zima je nešto raskošnija: setite se originalnih supermodela na Versace revijama.

  Novi retro

  Spremite se da se osetite staro, od nedavno i dvehiljadite spadaju u retro dekadu. Sa vedrije strane, to znači da su stvari koje ste sačuvali iz srednje škole sad ponovo in. Satenske slip haljine i dalje su tu, mini šljokice i sitni cvetni dezeni nošeni sa cokulama. Marc Jacobs odobrava.

  Sa leva: Versace, Bottega Veneta, Paco Rabbane
  Saznaj više:
  Povezani članci: