Povratak sezone: kulote dominiraju pistama i listama želja

  26.09.2019.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/09/cullotes-cover.gif

  Da li ste već odabrali svoj par?

  Suknja-pantalone, kilote, kulote ili culottes… Hoćemo li se konačno odlučiti kako se zovu? Bez brige, naša srpsko-jezička neodlučnost nije ih sprečila da budu apsolutni it komad sezone za jesen/zimu 2019/20. ali je simptomatična za naš zbunjeni odnos prema njima. Evo, već je koja sezona da se motaju oko nas i sada ih vidimo kako na pistama svom snagom čiste sve pred sobom, koliko moćno izgledaju i koliko ih je lako stilizovati i kao minimalističke kombinacije dostojne najpročišćenije skandi instagramerke, ali i kao deo dekadentnih retro-buržoaskih varijanti. Samo recite svoju želju i suknja-pantalone će je ispuniti.

  Celine

   

  Kada sam bila mala, nosila ih je moja mama. Karirane ili kožne, uz uzane rolke i kratku kosu u stilu Tao Okamoto. Za mene je bila dosadna, želela sam mamu koja se oblači kao Alexis Carrington i kao posledica mojih neuslišenih estetskih prohteva, suknja-pantalone su u mojoj glavi odletele u kutiju “ne nositi ni u ludilu”, bez mogućnosti pomilovanja. A onda sam polako, jednu po jednu od stvari iz te imaginarne kutije počela da preispitujem. One su verovatno poslednje na listi ali su i poslednji i krajnji dokaz činjenice koju sam dugo, kao i svaka tvrdoglava ćerka, odbijala da priznam: moja mama je sve ovo vreme bila kul. Digresiram. Poenta je da joj nikada nisam dozvolila da mi ih obuče, a sada sama ne mogu da se odlučim imeđu bar tri para. Crna koža, grafitno-sivi štof ili, da, karirane? I sako? Definitivno. Tople krem varijacije na temu ne dolaze u obzir samo iz razloga što bih ih uflekala već u hodniku, ostavljam ih spretnijim ženama od sebe.

   

  A ako sam ja promenila mišljenje, očekujem da se slično dešava i najgorim (i najtvrdoglavijim) skepticima. Minimalisti će voleti oversized modele sa revije Jil Sander sa podvijenim nogavicama, zaljubljenici u princeza Diana stil pronaćiće se u modelima sa potpisom Gucci (sa sakoom na dvoredno kopčanje, razume se), Chanel pastelni tvid i koža su posebna kategorija. Ovaj trend se nije pojavio baš niodkuda, moda je već neko vreme u ozbiljnoj retro fazi i inspiraciju crpi iz starih stajlinga Sloane Ranger žena (od Princeze Diane do Kate Middleton) i francuske buržoazije. Ako su nekada ove kategorije smatrane dosadnim, nove interpretacije im prilaze iz drugačijeg ugla: ne dozvolite da vas diskretna priroda ovih stilova zavara. Ono što dizajneri trenutno otkrivaju je nešto što su znali režiseri Luis Buñuel, i pre njega Hitchcock: ispod tih uštirkanih bluza i očešljane kose, tinja neukroćena seksualnost. Ne tražite dalje od Buñuelovog filma „Lepotica dana“ u kom Catherine Deneuve igra primernu suprugu više klase koja je istovremeno i kurva, po sopstvenom izboru.

   

   

  Ne moramo ići toliko daleko da bismo priznali da nam je malo dosta devojčica od sedamnaest godina koje nam se serviraju kao odrasle žene od strane modne industrije. Željni smo doterivanja, misterije, toga da izgledamo i ponašamo se kao odrasli. U to ime, dajte nam odela sa bermudama, štikle i tašne koje nosimo ispod ruke. Oduprite se porivu da preterate sa detaljima – savršene su i uz običnu belu košulju ili duks od luksuzne tkanine. Idealna obuća? Čizme do kolena na visoku debelu štiklu, naravno.

   

   

   

  Saznaj više:
  Povezani članci: