Schoolgirl modni trend: Kada smo svi počeli da se oblačimo školski?

  14.09.2023.
  RECOMMENDED

  Od Britney Spears do Cecilie Bahnsen, analiziramo evoluciju trenda školske devojke.

  Zamislite ovo. Godina je 1999. i pesma „Hit Me Baby (One More Time)“ Britney Spears upravo je počela da se prikazuje na MTV-u. U kadru su njeni pufnasti roze repići, gore je vezala belu košulju i uparila je sa plisiranom mini suknjom. Sigurno ste mislili da je to vrhunac stila. Pa, niste bili sami.

  Ne tvrdimo da je Britney pionir trend školske devojke. Moramo odati zasluge filmu ,,The Princess Diaries“, „St. Trinian’s“ i zapravo celokupnom repertoaru Disney Channel-a iz 2000-ih godina. Za mnoge od nas, Britney stajling iz 90-ih godina označio je početak mnogo šireg i komercijalnijeg pokreta.

  Dve decenije kasnije, trend školske devojke sada je veliki deo mainstream trendova, samo što sada obuhvata različite kategorije mode, ima mnogo inkluzivnije načine nošenja i prihvatili su ga dizajneri poput Yoon Ahn i AMBUSH, Sandy Liang i Cecilie Bahnsen.

  sg
  Photo: Jive Records

  Pa, šta se to tačno dogodilo između iconic videa Britney Spears i sadašnjeg trenutka, što je trend školske devojke učinilo nečimu čemu težimo? Hajde da se pogledamo.

  Ranije je ,,seksi školska devojka“ look bio rezervisan za kostime za Noć veštica i outfite za Dan zaljubljenih, ali se od tada razvio u prihvatljivu formu oblačenja za bilo koje doba godine i bilo koju priliku. U poslednjih nekoliko godina, odnos između mode i seksualnosti postao je sve jači, rezultirajući nizom seks-pozitivnih trendova koji su se pojavili na pisti (što se vidi kroz nedavne kolekcije JW Andersona, Diesela i Edwarda Crutchleya).

  Kao rezultat toga, primećujemo sve veće vraćanje seksualnosti unutar mode, što rezultira izgledima koji su nekada bili rezervisani za Noć veštica (ili budimo iskreni, spavaću sobu) postajući sve više prihvatljivi i nošeni u svakodnevnom životu.

  S tim u vezi, zajedno sa porastom seks-pozitivne mode, u industriji se takođe razvio prostor za suprotnu modu. ,,Ružna“ moda i nerd chic (zamislite pravougaone naočare, Miu Miu kardigane i karirane suknje) među rastućim su strujama koje su doprinele inkluzivnosti ovog trenda, jer se sada svi okreću oko koncepta da je biti nekul kul. Uz serije poput ,,Wednesday“ na Netflixu, sve one koje nisu bile Britney, mean girl ili Anne Hathaway (nakon makeovera) imaju svojih 5 minuta.

  sg1
  Photo: Nathan Congleton/Nbc Via Getty Images

  Slično tome, element ženstvenosti takođe igra ulogu, a on postoji mnogo pre pojave trenda barbiecore i ludila za Margot Robbie, koje definitivno pomaže. Kao rezultat toga, izuzetno ženstveni odevni komadi poput baletanki Maison Margiela i Miu Miu, mašni u stilu Sandy Liang i frizura poput repova, obično nošenih u školi, ponovo se vraćaju u kulturnu svest.

  Drugo, porast formalnog oblačenja je trend koji smo videli kako brzo raste od kraja lockdowna, kako se sve više nas udaljavamo od opuštenih silueta i relaksirane odeć i umesto toga se okrećemo ,,elegantnijim“ komadima poput mokasina i blejzera.

  sg2
  Photo: Miu Miu

  Na kraju, kao i sa svim modnim trendovima, veliki deo dolazi od ljudi kojima se obraćamo za modne savete i inspiraciju u stilu. Uz velike artiste poput Olivie Rodrigo i Billie Eilish koje imaju poveći uticaj na mlade, ima smisla da će se stilovi usmereni prema mladima postepeno infiltrirati u cikluse trendova.

  Na temelju zvezda poput njih, brendovi i dizajneri crpe inspiraciju iz onoga što vide i preoblikuju to u svoje kolekcije. Uzmite, na primer, najnoviju kolekciju Yoon Ahn za AMBUSH; ponuda za jesen/zimu 2023. godine inspirisana je školskom decom iz Shibuye, prikazujući savremeni pogled na staromodnu školsku odeću.

  sg3

  Sveukupno, schoolgirl trend je prošao preko potrebnu transformaciju u poslednjih nekoliko godina i daleko smo odmakli od pukog kostima za Noć veštica. Proširujući trend na suknje duže suknje i oversized košulje, njegova ponovna evolucija može se pripisati osobama poput Billie Eilish, AMBUSH-a, Maison Margiela, Cecilie Bahnsen i njihovim varijacijama na temu unutar streetwear sveta, mesta poznatog po širokim, oversized komadima odeće i udobnom stilu.

  Saznaj više:
  Povezani članci: