Viva la vintage: novi (stari) statusni simbol

  04.12.2019.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/12/vintage_cover.jpg

  Moja najduža veza počela je pre deset godina. Iako je bilo trzavica, danas pouzdano mogu da tvrdim da smo bukvalno kao sijamski blizanci. Radi se o mojoj (poprilično javnoj) ljubavi prema vintage stvarima. Mislim da one čine bar 80% moje garderobe, sve sa obožavanim Giorgio Armani blejzerom sa velikom naramenicama koji sam platila čitavih osam funti u second hand radnji u Londonu, haljinom iz šezdesetih iskopanu u radnji po imenu Carmen u Kopenhagenu i širokim pantalonama sa potpisom Diane von Furstenberg koju sam pronašla u meki skrivenih polovnih blaga – vašaru u Batterseaju. 

  Dakle, volim da vidim kako opšta populacija menja svoje kupovne navike, kako ekološki osvešćeni kupci pričaju o svojoj ljubavi prema nošenim stvarima na Instagramu više nego ikada pre. Prema istraživanjima, tržište polovne robe u Velikoj Britaniji će do 2028. godine biti 1.5 puta veće od onog koje zauzima fast fashion

  I poznati su počeli da se hvale svojim „kupovinama sa buvljaka“, izbegavanjem najnovijih markiranih trendova i biranjem unikatnih komada. Rihanna je nedavno, na utakmicu UEFA Lige šampiona, pod rukom nosila Louis Vuitton monogram fudbalsku torbu koje je napravljena da obeleži Svetski kup 1998. godine. Informacija za zainteresovane koji žele da je kupe: na Farfetchu se trenutno prodaje za  3.531 funtu.

  „U STANJU SAM DA PROVEDEM SATE U VINTAGE RADNJAMA I DA KOPAM PO SVOM TOM BLAGU.“ – KATIE HOLMES

  I nije samo Rihanna u pitanju. Katie Holmes – koja je sama samcijata uspela da učini se ponovo zaljubimo u kardigane (iliti „sexigan“, kako danas volimo da ga zovemo) –  nas je nedavno podsetila zašto je kul biti old-school. “U stanju sam da provedem sate u vintage radnjama i kopam po svom tom blagu“, izjavila je. „Volim da zamišljam žene koje su nekad nosile te komade i kakav im je bio život. To vam je kao da ste došli u muzej ali vam je dozvoljeno sve da dirate.“ Miley Cyrus je takođe fan i sa svojih 101 milion pratilaca deli fotografije na kojima je u svojoj kožnoj jakni sa resama uz reči: „Tom Ford, ali sa buvljaka. Odeća koju je neko voleo i nosio pre vas je najodrživiji izbor.“

  Za one koji nemaju vremena ali imaju želju za second hand blagom, neki od Instagram naloga poput @theceling.shop i @retold_vintage će vam značajno olakšati život. Zoë Kravitz je čak i svoj verenički prsten našla na ovaj način preko mreže, na  The One I Love NYC. Na crvenom tepihu vlada slično raspoloženje; na prošloj Met gali, Lily-Rose Depp se pojavila u vintage Chanel haljini iz kolekcije Haute Couture Spring/Summer 1992 koju je originalno nosila Christy Turlington. Elle Fanning se na Festivalu u Kanu odlučila za second hand Prada večernju haljinu.

  SVE JE U VELIČINI

  Vintage konfekcijske veličine su, za razliku od samih komada, zastarele pa zato treba da znate šta je šta pre nego što se upustite u kupovinu. To u prevodu znači da treba da znate svoje mere i u centimetrima i u inčima (nikad se ne zna na čijem sajtu ćete pronaći nešto) i da ne okušavate da se uvučete u nešto na silu – prava stvar će vas pronaći. Kad kupujete online to znači da treba da proverite i tražite tačne dimenzije za komad koji vam se sviđa, a kada krenete u đir po radnjama sa sobom nosite krojački metar za slučaj da nema kabine za probu.

  POZNAJTE TKANINE

  Trudim se koliko god mogu da za svakodnevne stvari nađem što prirodnije materijale iako oni imaju tendenciju da im boja izbledi. Za party komade, ne smeta mi da uzem i neku sintetiku koja se, kao bonus, ne gužva pa ne moram ni da je peglam. Ako je nešto baš osetljivo, kao na primer svila, obično to zaobiđem pošto želim da živim u svojoj odeći – da idem uz stepenice, igram i pijem. Prirodne tkanine sa malo sintetike možete i da ubacite u mašinu ali NIKAKO ne često, uvek izvrnute na naličje i na niskoj temperaturi. Sredstvo protiv moljaca je nezaobilazno. 

  UMETNOST BIRANJA

  Verujte mi, malo koji prizor će vas više proganjati od Burberry trenča od 60 funti koji ne kupite. Ipak, savetujem da odredite sebi budžet. Razmotrite šta već imate, budite realni po pitanju toga šta stvarno nosite i kupujte za svoj život, a ne neku fantaziju. 

  VINTAGE ODEĆA KAO INVESTICIJA

  Nosite svoje komade dok se ne raspadnu i volite ih, to je najosvešćenija stvar koju možete da uradite. Skroz sam izbacila high street odeću pre nekoliko meseci i nije mi teško palo (osim za Black Friday kada je moja vera ozbijno testirana), a evo i nekoliko razloga. Kao prvo, high street komadi gube svoju vrednost velikom brzinom dok vintage svoju drži dosta dugo (a nekim komadima cena raste). To znači da u svoju odeću zapravo investiram umesto da bude crna rupa bez dna. Ako to dodate na smanjen karbonski otisak, onda se stvarno radi o lakom izboru. 

  Originalan članak možete pronaći na BURO.com

  Saznaj više:
  Povezani članci: