7 načina da se osećamo moćnije zahvaljujući odeći

17.11.2023.
RECOMMENDED

Ima li danas mesta za power dressing, kakav poznajemo od davnina? Sociolozi tvrde da je dress to impress filozofija umrla negde između Girl Boss kulture i pandemije. Nakon dve godine oblačenja poslovnih sakoa preko majice i trenerke, dok puštamo kolege i šefove u svoje domove preko zooma, promenilo je našu toleranciju na poslovno oblačenje. Danas power dressing podrazumeva da želimo da nam bude udobno u radnom okruženju i da nosimo nešto u čemu se osećamo super – odeća u kojoj se osećamo lepo danas ima moć.  

Okej, i dalje postoje neke industrije u kojima se zahteva (prećutno ili ne) formalno, da ne kažemo konzervativnije oblačenje –  pravo, politika, konsalting. Sarah LaFleur, osnivačica brenda M.M.LaFleur dobro poznaje ove industrije i kaže da se power dressing danas, i u ovim industrijama, suptilno prilagođava osobi.

– Ako je odelo norma na vašem poslu, pomerajte granice noseći više boja na sebi, oversized siluete ili zanimljive aksesoare, kaže ona. 

Power dressing u klasičnom smislu treba definitivno da ostavimo u sedamdesetim godinama (tada je ovaj pojam definisao John T. Molloy u knjigama Dress for Succes (1975) i Women: Dress for Success (1977)), ali moramo da imamo na umu da nam neka odeća zaista može pomoći da se osećamo bolje i, ako to ponekad poželimo, izgledamo moćnije. A u samom srcu „moćnog“ oblačenja i dalje se nalaze čvrste siluete, pa krećemo od odela, predlažući 7 načina da se take osećate (na poslu i bill gde), zahvaljujući odeći.

Blejzer  

Modni komad koji ima moć da transformiše svaki autfit. Sako je neizostavan deo svakog garderobera, ali ne morate da ga nosite na formalan način uz pantalone ili suknju, već uz farmerke, (slip) haljinu, biciklističke.  

Istaknuta ramena  

Ne potcenjujte moć jakih ramena. Osamdesetih, žene su nosile naramenice kako bi imitirale liniju muških širokih ramena, danas nema potrebe za tim, ali ako volite da se igrate – birajte sakoe brendova Saint Laurent, Balmain, Alexander McQueen (apsolutno nevažno iz kojih kolekcija).

Upečatljive boje  

Ako nosite odela, neka ona budu u jarkim, živim nijansama. Intenzivan kolorit je siguran način da izrazite sebe – boje, ne samo da imaju moć da bustuju raspoloženje, nego mogu da vam pruže snažan osećaj prisutnosti, ali i da poboljšaju stanje u kojem se nalazite, otud izraz – dopaminsko oblačenje.  

Zaronite u analizu boja na TikToku i saznajte koje boje najbolje pristaju vašoj kosi, tenu i očima. 

Par dobrih čizama  

Nešto što može trenutno da bustuje svaki autfit – duboke kožne čizme uz pletenu midi haljinu ili svilenu suknju i vuneni džemper (igranje teksturama dokaz je da ste modni mag) ili uske čizme do članaka uz široke pantalone – prave razliku između dobro i loše obučene osobe. Ne preterujte sa visinom štikle, hodajte čvrstim i odlučnim korakom.  

Monohromatsko oblačenje 

Oblačenje gde u fokus stavljamo samo jednu nijansu jednostavan je način da izgledamo dobro (moćno), ali ako pritom miksujemo teksture materijala koje imamo na sebi, odajemo utisak da znamo šta radimo.

Dobro skrojene pantalone  

Kroj pantalona biramo u odnosu na građu, ali neki modeli zaista dobro stoje svima, na primer, one sa dubokim strukom i širokim nogavicama. Uvek je preporučljivo nositi one koje ističu struk, a ako imaju crtu po sredini ili ako su od vune, onda su komad sezone.  

Torba koja govori sve jezike

Da je lepa i funkiconalna, da, to svi volimo kod poslovne torbe, a zapravo je najvažnije da je kvalitetna. Na svemu možete, ali na torbi za posao, nikada ne treba da štedite.  

Saznaj više:
Povezani članci: