Pretraga

Ležerno i kul - nova modna uniforma propituje sva pravila stila po kojima smo živeli

Tekst: Manda Javorina

Volim da idem kod frizera. Ne, nećemo da se lažemo, obožavam da idem kod frizera. Tu činjenicu koristi čak i moja majka pa ukoliko ima nešto neprijatno da mi sopšti zove isključivo neposredno nakon što sam izašla od Marcella pošto zna da tad ne mogu ljudski da se naljutim. E sad, mnogo volim da idem kod frizera ali jednako ne volim da se VIDI da idem kod frizera.

Let me explain.

U poslednje vreme me radi ravna kosa (što je valjda i normalno nakon kovrdžave sezone nefeniranja) ali tako da ne deluje “pod konac”. Ovo u prasi pak podrazumeva feniranje, pa onda peglanje (a sad mi već i popušta keratin pa postajem osetljiva na vlagu) ali zatim i obavezno stavljanje kose iza ušiju kako bi se prelomila just so, a zatim i kačenje štipaljkom kako ne bi delovala isuviše prepeglano. Rečju, volim da sve izgleda kao da sam se, eto baš takva, iskotrljala iz kreveta.

Ležerno i kul - nova modna uniforma propituje sva pravila stila po kojima smo živeli (фото 1)

@FILISPINA

Da li je to moj lažljivi horoskop? Blizanac ili ne, mislim da sve ima više veze sa tim što ne želim da izgleda kao da se previše trudim oko te jedne stvari oko koje se zimi najviše trudim, a to je kosa. A sada se desilo i to da je moj dugogodišnji stav ove sezone postao pravi pravcati trend, da ne kažem pokret.

Naravno da se uopšte ne radi o kosi kao takvoj, već o celom konceptu da svoj izgled - pa samim tim i sebe same - ne shvatamo preozbiljno. Savršeno skockani lookovi već su neko vreme stvar (modne?) prošlosti, velikim delom zahvaljujući i pandemiji koja nas je na ulice izvukla u trenerkama (iako mene lično, ne, trenerku i dalje nemam, kao ni kačket, iako nemam ništa protiv ni jednog ni drugog). “Raspareni look” postao je paradigma našeg vremena, savršen kostim za svaku ulogu koja nam je u njemu dodeljena.

Ovo nikako ne znači da se u celoj priči izgubila priča o luksuzu ili statusnim simbolima - ona je jednostavno malo promenila oblik, da ne kažem posložila se možda malo smislenije. Ne zaboravimo da najbolje obučene “rasparene” devojke poput Zoe Kravitz ili Katie Holmes nose štrikane grudnjake od 800 dolara, ali ovi basic komadi su i voljeni i nošeni - ne samo slikani za Instagram.

Zapravo, ono što žene koje vole ovu estetiku izdvaja od drugih jeste činjenica da zapravo cene sam dizajn, a da im nikako ne prija ideja da one same budu nečiji ukras.

Ležerno i kul - nova modna uniforma propituje sva pravila stila po kojima smo živeli (фото 2)

@HAILEYBSTYLE

Ovakva žena na sebi nosi neki kultni par patika i trenerku nekog preskupog brneda ispod svog vintage oversized kaputa. Njoj ne smeta što je ta odeća na prvi pogled neugledna iako su na nju potrošene ozbiljne sume - sasvim joj je dovoljna činjenica da je te komade izabrala sama kako bi u njima živela svoj život, a ne kako bi skupljala lajkove po Instagramu.

Zato je ne brkajte sa savršeno uparenim i u krem utoniranim it-devojkama ili grandž devojčicama iz devedesetih koje su ponosno nosile (ponekad i namerno) oguljen lak i mamurluk poput ordenja. Danas opušteni raspareni look nema toliko veze sa izlascima i provodom već - naprotiv - sa time da je žena zauzeta. Ona ima preča posla nego da opsesivno proverava to što je stavila na sebe. Nakon karantina i načina na koji smo videli da svet (može da) funkcioniše poslednjih godina, došlo je i do raspadanja slike i prilike kako jedna poslovna, ozbiljna žena treba da izgleda, a zajedno sa tom slikom kroz prozor su izletele i obavezne pencil suknje i štikle “pod moranje”.

Čak je i mix’n’match podređen funkciji i smislu. Kašmirski džemper preko svilene haljine? Da, ali samo zato što vam je hladno. Nike patike? Naravno, ali zato što su udobne ne zato što se na prvom mestu dobro slažu uz neke pantalone.

Ovaj motiv kontrasta skupog i "regularnog" sada se provlači i kod najkomercijalnijih dizajnera. dominantna ideja postalo je stvaranje estetike koja spaja kreativnost sa stvarnšću, nesavršenost sa (nekadašnjim) glamurom. Rezultat? Autentičnost odeće postala je novo merilo njenog statusa i vrednosti.

Ležerno i kul - nova modna uniforma propituje sva pravila stila po kojima smo živeli (фото 3)

@MODEDAMOUR

Ok, rećićete mi kako koncept nesavršenosti u modi i nije neka ravolucionarna novina. Istina. Odeća se često kroz istoriju koristila kao znak bunta i toga da pripadate nekom neonformističnom plemenu. Danas? Pa, volela bih da mislim da je u srcu ovog baš-me-briga pristupa način da komuniciramo svetu svoju individualnost, a ne pridpadanje bilo kojoj pa makar i anti-establišment grupi.

Možda grešim, možda je i sve ovo potpuni trend (i znam da to što mi je primer Mrs Bieber ne ide baš u prilog mojim argumentima) ali nekako verujem da će ovaj osećaj potrajati ako ni zbog čega drugog, onda zato što je ova estetika već definisala ne jednu sezonu već čitave brendove.

Uzmite za primer The Row i bliznakinje Olsen. Način na koji njih dve vugljaju svoje gotovo izubijane Hermes torbe je sublimacija svega što sam ovde navela. Time što sa njima živi, a ne nose se samo da bi se slikale, što imate utisak da su se bukvalno oteglile od stvari koje su u sebi prenele, što na sebi imaju nabore i o koju fleku, te iste Birkinke su svetlosnim miljama daleko od onih koje se čuvaju u kutijama i koriste samo za pokazivanje - one su voljene. I kul. 

Ležerno i kul - nova modna uniforma propituje sva pravila stila po kojima smo živeli (фото 4)

@HAILEYBSTYLE

PRIHVATAMO NESAVRŠENOSTI U UMETNOSTI I U KREATIVI, ZBOG ČEGA JE NE BISMO PRIHVATILI I U MODI I SEBI SAMIMA? DAKLE, SLOBODNO PONESITE KAPUT KOJI OBOŽAVATE I KOJI VIŠE NE MOŽE DA SE KUPI ČAK I KADA IMA RASPARANU POSTAVU ILI FLEKU KOJA NE MOŽE DA SE SKINE - UKOLIKO CENITE DIZAJN I IZRADU, ONO ŠTA PREDSTAVLJAJU, VIŠE OD SVEGA.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor