Kim je (naravno) oštetila haljinu Marilyn Monroe i internet je poludeo

    14.06.2022.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/06/kimhcover.gif

    Da li se iko čudi na ovu vest?

    Iskreno, malo me čudi samo što je sačuvana za ovoliko dugo nakon Met gale. Naime, u atmosferi opšte pomame za Marilyn (a objasniću i zašto baš sad) i stalnog veštičjeg lova na Kim K koji joj stalno ide na ruku, to me jedino zbunjuje.

    Zašto? Za početak, potpuno je jasno da je ovo bio izvestan scenario. To zna svako, čak i oni koji nisu gledali video u kom hendleri u – ispada beskorisnim – belim rukavicama na silu pokušavaju da navuku haljinu na Kim koja pita da li treba da uvuče još koji mider preko onog koji već ima na sebi, dok drži svog dečka za ruku radi fizičke i moralne podrške i zadržava dah. Čudo bi bilo da do pucanja i kidanja nije došlo. Na sve ovo je upozorio i Bob Mackie koji je haljinu i kreirao za Marilyn kada je imao samo 23 godine i koji je između ostalog izjavio kako je haljina napravljena samo za nju i da niko drugi ne treba da je nosi. Upozorio je i na potencijalna oštećenja zbog osetljivog materijala, kao i činjenice da haljina ima 60 godina.

    Nekako, nije mi Kim tu najcrnja. Njeno je bilo da pita. Legit. Neko je trebalo da odbije. Dakle, krivica i odgovornost su ovde u najmanju ruku podeljeni, a sve preko leđa mrtve žene za koju ne znamo ni da li bi je bilo toliko briga za dotičnu haljinu, ma koliko bila legendarna, da kojim slučajem „odgore gleda sve“. Obožavatelje Marilyn Monroe je itekako briga, i krenuli su u krstaški pohod po društvenim mrežama. Pridružili su im se svi koji iz bilo kog razloga ne vole Kim K i gle čuda, internet ponovo bruji. Izgleda da nema dana, a da neko od Kardashian/Jenner klana nije u nekom medijskom (a suštinski prividnom) s…u.

    Da se ne lažemo, u Marilynkine obožavatelje spadam i sama i nalog @marilynmonroecollection pratim godinama. Scott Fortner, čovek koji stoji iza njega, je zaluđenik i pasionirani kolekcionar koji je i sam u posedu velikog broja stvari koje su nekada pripadale Monroe. Prvi je juče objavio foto isfronclane i očerupane najskuplje haljine na svetu i, ne, nisam uopšte bila ravnodušna. Zatim je iste počela da prenosi tzv MM zajednica, da bi stvar na kraju stigla i do naloga Diet Prada – kom više uopšte nisam naklonjena. Nisam ljubitelj Instagram-krstaša ni sa jedne strane.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/06/1655201043231787.jpg
    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/06/1655201043360396.jpg

    Ne napušta me gorak ukus da se opet svako kome padne napamet bogati na svaki način (novac nije jedina valuta, to odavno znamo) preko leđa Marilyn Monroe. Na sve strane pršte izjave o tome šta i kako treba, ko je u pravu, a ko ne, koga bi trebalo da bude sramota… Da se radi samo o ovoj haljini, stvar bi još nekako bila i podnošljiva. Ali ne. Ove godine u avgustu (tačnije 5. avgusta, ili možda nezvanično 4. avgusta) navršiće se 60 godina od kako je Monroe umrla. Ponovo niču „insajderi“ i njihove „nikada do sad otkrivene informacije“, činjenice koje niko više ne može da potvrdi, sve bliski prijatelji i opsesivni teoretičari zavera, spinuju se stari scenariji kao novi (Netflix, u vas gledam!) i prave senzacionalističke kvazi-biografije kojima je jedini cilja da od lika i kulta Marilyn izmuzu još para i još medijske moći (Netflix, OPET u vas gledam!). 

    I zato, ma koliko mi haljine bilo žao, preporučujem svima koji je vole ali i onima koji nisu videli ništa osim fotografija da umesto da ratuju oko predmeta u njeno ime, jednostavno pogledaju makar jedan film u kom igra. Krajem juna, biće prikazani svi u Jugoslovenskoj kinoteci. Al ako se navučete za ceo život, nemojte posle da vam je budem kriva. 

    Saznaj više:
    Povezani članci: