Pretraga

Video nas je oduševio, a sada pogledajte prvi i fotografije nove kolekcije \"Mirjana\" brenda Mates

Video nas je oduševio, a sada pogledajte prvi i fotografije nove kolekcije "Mirjana" brenda Mates

Tekst: Manda Javorina

Foto: Jasna Prolić

Mates pratim odavno, od njihovih početaka. Sašu i Marka bilo je nemoguće ne primetiti još tada pošto su se odmah izdvojili svojom estetikom ali ta estetika je vremenom postajala sve jasnija i sve preciznija. Danas se njihovi komadi prepoznaju na prvi pogled, ali to nije sve: prepoznaje se i samo njima svojstven vajb u svakom vizualu kog se zajedno sa svojim saradnicima-prijateljima late, što priznaćete i nije baš tako jednostavno izvesti u ovom copy-paste vremenu. Taj vajb ne želim da nazovem izvikanim imenom "jugonostalgije" pošto je on mnogo više od toga za onoga ko želi i može da vidi. 

Video nas je oduševio, a sada pogledajte prvi i fotografije nove kolekcije "Mirjana" brenda Mates (фото 1)
Video nas je oduševio, a sada pogledajte prvi i fotografije nove kolekcije "Mirjana" brenda Mates (фото 2)
Video nas je oduševio, a sada pogledajte prvi i fotografije nove kolekcije "Mirjana" brenda Mates (фото 3)

Ipak, nije da nostalgije nema. Ima je, itekako, ali ona prevazilazi trend i prelazi u čistu emociju. Kada sam prvi put videla #inspo postove sa imenom Mirjana pomalo me je uhvatila neverica. Kao znam da to mora biti ta Mirjana ali da li je moguće da stvarno jeste ta Mirjana? Mirjana Marić čije ime se više nažalost praktično ne spominje je možda prvo ime modnog dizajnera koje sam u životu naučila. Moja baka je kupovala njene stvari, a ja sam imala privilegiju da posle zabavišta idem sa njom. Imala sam i privilegiju da budem razmažena i biram joj šta će da kupi i nosi kada smo išle zajedno u pozorište. Jedan zeleni kaiš iz tih naših pohoda sa ogromnim zelenim kamenom čuvam i danas. Njega istina ne nosim, ali nosim nekoliko drugih bakinih komada sa zlatnom pločicom na lančiću umesto etikete ugraviranu imenom Mirjana Marić. Inspo za život.

Video nas je oduševio, a sada pogledajte prvi i fotografije nove kolekcije "Mirjana" brenda Mates (фото 4)

Nova revija čiji video smo videli juče i koji nas je oduševio i sam za sebe, pogodila me je u sred srede, centar mete. To je taj osećaj ali reimagined u njihovom stilu i za budućnost (koja odjednom ne deluje nimalo loše, naprotiv). Prazan bazen, boje koje volimo, linije koje znamo ali ih i ponovo otkrivamo. I sunce. 

Malo je reći da su mi stavili osmeh na lice.

Video nas je oduševio, a sada pogledajte prvi i fotografije nove kolekcije "Mirjana" brenda Mates (фото 5)
Video nas je oduševio, a sada pogledajte prvi i fotografije nove kolekcije "Mirjana" brenda Mates (фото 6)

Kako su mi sami rekli,  kolekcija"Mirjana" jeste inspirisana radom modne kreatorke Mirjane Marić kao i dekadom osamdesetih u kojima je stvarala. U miks su ubačene i asocijacije na kolektivnu novu/staru/neprolaznu opsesiju princezom Dianom koja je svojim stilom oblikovala modu tih godina pa posredno delom i Mirjanin rad, kao i na još jednu jugo-ikonu osamdesetih, tenisera Bobu Živojinovića kroz sportske krojeve i forme, ispraćene kontrastnim teksturama.

Ukoliko još uvek kojim čudom niste, pogledajte video. Zahvalićete nam se posle.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor