Pretraga

Vreme je za time out: Virgil Abloh se povlači iz mode

Vreme je za time out: Virgil Abloh se povlači iz mode

Tekst: Teodora Jeremić


Bez drame i panike, odlazi samo na kratak period, takoreći na kratkoročnu pauzu. I mora se priznati da je bilo krajnje vreme. Ko god je pratio sve što je Virgil radio u poslednje vreme mogao je da završi samo u dva potencijalna scenarija. Ili da potpuno pogubi konce ko, gde, kad, šta, kako, s kim i za koga. Ili opcija broj dva, za malo spretnije i iskusnije modne pratioce, da se prosto i jednostavno umori i samo od praćenja, a možemo da zamislimo kako li je tek onda njemu koji u svemu aktivno učestvuje. Modni svet svakako da u velikoj meri čine kolaboracije i besmisleno brz tempo svega postojećeg, ali je Virgil svojim daleko nadmašio sve. Njegov rad broji desetine i desetine saradnji, i poslova, tako da definitivno nije tajna da je ozbiljno zauzet tip i da mu je neko vreme off preko potrebno.

Vreme je za time out: Virgil Abloh se povlači iz mode (фото 1)

 

Na poziciji je umetničkog direktora muške kolekcije za Louis Vuitton, osnivač brenda Off-White, deo odbora CFDA, DJ, vizuelni inženjer, saradnik duge liste brendova i ljudi među kojima su Nike, Levi’s, Moncler, umetnik Takashi Murakami, Byredo, pa i Ikea. I još koješta što je ostalo nenabrojano. Sa svim ovim iza sebe, Abloh je najavio tromesečnu pauzu i povlačenje iz javnog sveta kao i otkazivanje svih putovanja. Nakon nekoliko putovanja tokom avgusta, skrenuta mu je pažnja da se ne može više istim tempom, i da prekrcani raspored koji uključuje i po desetak internacionalnih letova nedeljno i pojavljivanje na eventovima širom sveta, moraju biti zamenjeni danima mirovanja.

 

Vreme je za time out: Virgil Abloh se povlači iz mode (фото 2)

Tako je Abloh za početak odlučio da otkaže nekoliko narednih pojavljivanja u javnosti. Da, to znači da će propustiti svoju Off-White SS20 reviju u Parizu, koja je zakazana za 26. septembar, ali ne, to ne znači da će se išta kvalitativno promeniti jer kako i sam navodi “moj Off-White tim je i više nego opremljen i sposoban da iznese sve ovo i bez mene”. Što bi se reklo show must go on. To potvrđuju i iz tima rekavši da je “Virgilova revija osmišljena tako da novim kreativnim pristupom podrazumeva grupno uključivanje i saradnju publike”, kao i to da će Virgil nastaviti da radi blisko sa svojim timovima i za Louis Vuitton i Off-White, samo do daljnjeg - od kuće.
Time se Virgil na neki način pridružio svim onim kreativcima modnog sveta koji već neko vreme skreću pažnju na potpuno sulud, neodrživ, neisprativ tempo modne industrije koji je u konstantnom ubrzanju, među kojima su Raf Simons, Martin Margiela, Alber Elbaz.
S druge strane, ne samo što je bilo krajnje vreme da Abloh malo uspori i uzme daha, što možda u krajnjoj liniji rezultuje nekim još kvalitetnijim idejama i saradnjama, i vratimo se brojanju iz perspektive kvaliteta a ne kvantiteta, nego je njegov potez dobra prilika za podsetiti se da stvarno sagorevamo i pregorevamo kolektivno.

 

 

Jureći se za ličnim i nametnutim rokovima, datumima, hvatajući brojke, i tumbajući planove da slučajno ne propustimo nešto, ozbiljno se samougrožavamo. Pretrpan raspored je skroz kul, ume da bude i zabavno, i svi sa egotripovima (što smo manje više svi) se osećaju daleko bitnijim kada je dan ispunjen pa imamo osećaj da smo traženi i potrebni, ali mali hijatusi za recharge, i pauze od svega s vremena na vreme nisu na odmet. Zapravo neophodni su.

 

 

Vreme je za time out: Virgil Abloh se povlači iz mode (фото 3)

 

 

Modna industrija svakako nameće ludački tempo, ali budimo realni - i sve druge u savremenom svetu gde se zahteva sve odmah i sada, bez pauze i predaha, i ostavljaju nas u konstantnoj panici da će svet propasti ukoliko samo i malo zakočimo. Oni rade svoje da produktivnost bude maksimalna i to je okej, ali tu stupamo mi na scenu. Da se probudimo i umesto da se vrtimo u krug u ludilu, shvatimo da neće propasti ništa. Ni mi, ni posao, ni svet. Naprotiv, svi ćemo profitirati ako malo usporimo i naučimo da slušamo sebe kada je vreme za udah i za izdah.
Ako može Abloh da pritisne dugme za pauzu - mogu svi.

 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor

Ostavite komentar