Zelena revolucija: Billie Eilish donosi eco vinile albumom ‘Hit Me Hard And Soft’

    11.04.2024.
    RECOMMENDED

    Billie Eilish i njen novi album, imaju veliku šansu da će biti jedan od najvećih albuma 2024. godine. Muzička zvezda kaže da će njen treći album, Hit Me Hard And Soft, biti objavljen 17. maja, bez singlova koji će izaći unapred, tako da fanovi mogu i moraju da ga čuju „u cugu“.

    436549325 1185514685936290 4566038639554022825 n

    Kopije na vinilu će biti rađene na recikliranom ili eko friendly vinilu, sa pakovanjem koji je takođe napravljen od recikliranih materijala.

    Eilish će takođe koristiti sirovu, biljnu tintu i vodeno-bazirani disperzioni lak. Umesto termoskupljanja, omoti za album će biti 100% reciklirani i višekratno upotrebljivi. Ova odluka dolazi usred kontinuiranog porasta prodaje vinila, sa 5,9 miliona prodatih jedinica samo prošle godine u Velikoj Britaniji. Izgleda da je Eilish svesna situacije u kojoj više nemamo luksuz kao narednih godina da nekontrolisano koristimo plastiku.

    Muzička zvezda je dugogodišnji borac za klimatske promene i ekologiju, a za magazin Billboard rekla je da se osećala prinuđenom da se pozabavi ovim problemom.

    „Moji roditelji su me uvek dobro informisali i hiper-svesno podsećali da svaki izbor koji napravimo i svaka akcija koju preduzmemo ima uticaj negde ili na nekoga, dobar ili loš, i to me je uvek pratilo“, rekla je dobitnica više Oskara i Gremija za Britanski BBC.

    „Ne mogu jednostavno ignorisati ono što znam i nastaviti sa svojim poslom i karijerom i ne učiniti baš ništa. To nije kako sam odrasla, niti kako želim da živim svoj život.“

    Greg Cochrane, koji vodi podcast „Zvuči kao plan“ o muzici, nazvao je objavu zvezde „značajnim korakom“.

    „Videli smo primere ovakvih izdanja ranije, ali su uglavnom bila ograničena izdanja ili manje serije, ili od manjih umetnika“, rekao je BBC-u, „ali se stvari menjaju kada umetnik sa influensom poput Billie Eilish odluči da pristupi ovako a da ujedno bude transparentana i glasana kada je reč o razlozima za takav postupak.“

    Billie Eilish

    Eilish postavlja trendove u muzičkoj industriji

    Eilish će objaviti osam različitih verzija vinila za album Hit Me Hard And Soft. Međutim, ilustracija i lista pesama će ostati iste za svako izdanje, što suzbija potražnju za višestrukim kupovinama.

    Standardna crna verzija će biti napravljena od 100% recikliranog crnog vinila. Preostalih sedam obojenih izdanja će biti napravljena od Eco-mix ili BioVinyl.

    Eco-mix se stvara recikliranjem ostataka od drugih albuma, bez obzira koja je boja korišćena. Proces znači da će svaki disk biti jedinstven.

    Jednodelne LP boje će biti napravljene korišćenjem BioVinyl-a – koji zamenjuje naftu korišćenu za proizvodnju polivinil hlorida recikliranim biljnim uljem. BioVinyl pomaže u smanjenju emisije ugljen-dioksida za 90% u poređenju sa standardnim LP-ima, dok zadržava isti kvalitet zvuka.

    Pored toga, Eilish će proizvoditi kutije za kasete koristeći reciklirane materijale.

    Snapinsta.app 399994661 867168331388422 184343014994602197 n 1080

    Foto: Instagram

    Saznaj više:
    Povezani članci: