Beyoncé poslala otvoreno pismo državnom tužiocu Kentakija u kom zahteva pravdu za Breonnau Taylor

15.06.2020.
RECOMMENDED

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/beyonce_pismo_cover.jpg

Od poznatih ličnosti obično očekujemo da se zauzmu za nešto u šta i sami verujemo i za šta se borimo jer su oni ona grupa pojedinaca koji imaju izuzetno snažan i dalekosežan glas kada je u pitanju borba za prava i dobar cilj. Tako je sasvim logično očekivati od figure kao što je Beyoncé da se oglasi na temu različitih borbi, a posebno po pitanju prava afro-američkog stanovništva budući da je u tom polju angažovana i van trenutnih protesta i nemira. Pored toga što je na svom Instagramu i ostalim mrežama veoma aktivna u podržavanju protesta i borbe za prava i jednakost, koje poslednjih nedelja gore ulicama američkih ali i evropskih gradova, Beyoncé se u svom poslednjem obraćanju obratila direktno državnom tužiocu Kentakija, u kom je tražila prava za Breonnau Taylor koja je ubijena u martu ove godine kada su tri policajca upala bez naloga u njen stan. Njen dečko koji je bio prisutan je, kako navodi rekao da je mislio da su u pitanju provalnici „jer su samo upali“ i pucao je, na šta su policajci odgovorili sa dvadeset pucanja prilikom čega je Breonna ubijena. Određeni prostesti su započeli i tada, premda su tek nakon ubistva Georgea Floyda uzeli maha.

Beyoncé je ovim povodom, a u duhu trenutnih protesta, napisala otvoreno pismo u kom zahteva da se neko osudi za Breoninnu smrt. “Vaša kancelarija ima i moć i odgovornost da donese posthumnu pravdu Breonni Taylor, i potvrdi vrednost života crne žene” napisala je Beyoncé u pismu Danielu Cameron, koji je postavila na svoj sajt juče. “Ne dozvolite da ovaj slučaj zapadne u patern nepreuzimanja akcije nakon groznih tragedija. Smrću svake crne osobe od strane policije, događaju se dve tragedije: smrt sama po sebi i neaktivnost i odlaganje koji je prate. Ovo je vaša šansa da prekinete taj krug.”

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/1592227559754646-scaled.jpg

Policajci koji su upali u Breonnin stan i usmrtili je, su bili u potrazi za trgovcima narkoticima, ali to nisu bili ni ona ni njen dečko koji je bio prisustan. Droga nije nađena, njena porodica je podigla tužbu, ali se od toga nije daleko odmaklo. Osim što je u Luisvilu u Kentakiju, zabranjen upad na prepad i bez naloga, njene ubice još uvek nisu osuđene.

“Prošla su tri meseca i nula hapšenja je obavljeno, nijedan policajac nije čak ni otpušten.” kaže Beyoncé i završava sa “naredni meseci ne smeju da izgledaju kao prethodna tri.” Potpuno se slažemo, mada bismo dodali da naredni meseci, budućnost, ne smeju da izgledaju ne samo kao prethodna tri meseca, nego i prošlost uopšte.

Celo pismo možete pročitati ovde.

Saznaj više:
Povezani članci: