Da li je Mastodon novi Twitter?

    08.11.2022.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/11/mastodon_cover.gif

    Prošle nedelje Twitter je zvanično ušao u svoju novu eru na čelu sa Elonom Muskom. On je preuzeo uzde i u procesu pokrenuo mnogo kontroverzi, počev od obećanja da će vratiti Trampa na dužnost do pretvaranja procesa verifikacije u uslugu plaćene pretplate.

    Mnogi nisu naklonjeni novom rukovodstvu (Bella Hadid je već obrisala svoj profil na ovoj platformi) i grčevito traže nove alternative. Za sada se kao najperspektivnija čini decentralizovana društvena mreža pod nazivom Mastodon koja je zabeležila rekordna preuzimanja i bila jedan od najpopularnijih heštegova na Twitteru ove nedelje.

    Nova platforma omogućava korisnicima da dele sadržaj i koriste tagove kao i drugi digitalni društveni mediji, ali osnovna razlika krije se u decentralizovanoj prirodi Mastadona. Iako ne očekujemo da će zaista ukinuti Twitter, jasno je da decentralizovane mreže postaju utočište za one (čitajte sve) koji osećaju da više ne mogu da računaju na veliku tehnologiju da će brinuti o ličnim i društvenim najboljim interesima.

    Mastadon podržava audio, vizuelni i video sadržaj koji ne kontrolišu algoritmi, već njihovi kreatori. Bilo da želite da delite svoju umetnost ili podcast, dobrodošli ste. Na ovom parčetu online neba nema reklama (neverovali ili da), ova društvena mreža ne pripada jednoj kompaniji i ne može biti prodata.

    „Vaš feed treba da bude ispunjen onim što vam je najvažnije, a ne onim što korporacija misli da treba da vidite. Radikalno drugačiji društveni mediji, ponovo u rukama ljudi“ – piše na početnoj strani Mastadona. Da li se selite na novu platformu?

    Saznaj više:
    Povezani članci: