Da li ste se ikada zapitali kako zvuči virus? Korona je pretvorena u muziku

    13.12.2021.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/12/viro_cover.jpg

    Pandemija se na listi glavnih preokupacija više ne nalazi na vrhu, ali to definitivno ne znači da je u potpunosti iščeznula iz naših života. Zapravo se provlači kroz one pore društva gde bismo isprva rekli da joj nikako ne pripadaju. Virus je svoje mesto našao i u muzici.

    Da, dobro ste pročitali. Ove nadasve specifične numere su napravljene korišćenjem tehnike koja se zove DNK sonifikacija, dakle melodija u pesmama je u potpunosti izvedena iz virusne sekvence. Svaka nota u melodiji deo je korak-po-korak instrukcija koje virus koristi da napravi više kopija sebe. Proizvedene su na sajtu Viromusic, a kompanija je obogatila pesme koristeći violončelo, bas, sintisajzere i bubnjeve. Niti jedna nota nije izmenjena, posredi je direktna muzička reprezentacija virusnog koda. I naravno da su pesme postale NFT.

    Do sada postoji 10.000 traka koje možete izabrati, a verovatno ih je još na putu. Oni koji kupe NFT dobiće specifične detalje o njihovoj izabranoj numeri: koji deo genetske sekvence korona virusa odgovara kodu koji se koristi u pesmi uz opis za šta se taj gen koristi u virusu.

    Ideja za ovu kolekciju rođena je iz strahopoštovanja prema lepoti u životnom kodu i služi da se podigne svest o tome da je čak i virus sposoban da izazove takvu bedu u osnovi zasnovan na istom kodu kao i svako živo biće na zemlji. Ako vam se dopada kako virus zvuči, ostatak numera poslušajte ovde.

    Saznaj više:
    Povezani članci: