Film AIR – priča o saradnji koja je revolucionarizovala svet sporta i pop kulture

    21.02.2023.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/02/Cover_NikeAir.gif

    Ben Affleck možda deluje kao smorena osoba na dodeli Grammy nagrada, ali kada je reč o kinematografiji – sve je samo to ne. U prošlosti se pokazao kao sjajan reditelj pre svega napetog trilera „Argo”, a sudeći po trejleru njegovog novog filma „AIR” to će ponovo biti slučaj. Affleck je režirao i glumi u ostvarenju rađenom po istinitoj priči. To je možda i jedna od najvećih sportsko-popkulturno-modnih priča ikad – o stvaranju AIR Jordan brenda.

    Nike-ovo košarkaško odeljenje tada je bilo na samom početku, baš kao i Jordan – početkom „80-tih, a fokus filma je upravo na jednom nekonvencionalnom timu biznismena koji je sve stavio na kocku, Jordan-ovoj majci sa beskompromisnim integritetom koja je bila svesna talentna svog sina i naravno samom Jordan-u koji je tada nosio Adidas. O ovom „GOAT-u“ (Greatest Of All Time) košarke i njegovoj veličini svedoči i to da je u jednom periodu bio najpoznatiji i najpopularniji sportista na svetu, čak i za one koji nisu pratili sport. Takođe je zaslužan i za popularizaciju same košarke. Milenijalsi se rado i sa nostalgijom sećaju i njegove uloge u „Space Jam-u.” O uticaju kreiranja AIR Jordan brenda u kontekstu sporta, pop kulture i ulične mode ne moramo ni da govorimo, dovoljno će reći ovaj film.

    U njemu pored Affleck-a, glume i Matt Damon (a svi se sećamo Affleck-Damon tandema još od Good Will Hunting-a), Chris Tucker, Viola Davis, Jason Bateman, Marlon Wayans i drugi. Zanimljivo je da se lik Jordan-a ne pojavljuje, što je i ključno za značenje filma. Ipak, Michael Jordan je sarađivao sa filmskom ekipom u pogledu savetovanja, ali i jednog striktnog zahteva, da Viola Davis igra njegovu majku.

    Trejler je za samo deset dana dostigao 10 miliona pregleda. Svetska premijera je zakazana za 5. april, što znači da će kroz samo par dana stići i kod nas.

    Saznaj više:
    Povezani članci: