Film koji već sada prate kontroverze: Helen Mirren u ulozi čuvene izraelske premijerke Golde Meir

    24.02.2023.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/02/Cover_HelenM.jpg

    Britanska oskarovka Helen Mirren na filmskom festivalu Berlinale koji je u toku, predstavila je film “Golda”, u kojem glumi bivšu izraelsku premijeru Goldu Meir. Film oslikava period njenog vođenja Vlade na početku Jonkipurskog rata, 1973. godine.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/02/1677246669276139.png

    Za rediteljskom palicom našao se Guya Nattiva koji je privukao je pažnju ne toliko kritikama, koje nisu preterano blagonaklone, koliko polemikom – da li je li Helen Mirren smela da glumi Jevrejku, s obzirom da i sama ne pripada Judeizmu? Pitanje je još više podcrtano u Berlinu.

    Kritike na račun odabira glumice iznete su i u Guardian-ovom tekstu. Nakon toga Daily mail je objavio intervju sa Helen u kom je objasnila kako i zašto je reditelj filma odabrao nju: “Rekla sam mu: „Guy, nisam Jevrejka i ako želiš da malo promisliš i odlučiš da ipak odeš u drugom smeru, neću se ljutiti. U potpunosti ću te razumeti.” Ali on je tražio mene u toj ulozi i tako je sve počelo. Bilo je za očekivati to da će se raspravljati o odluci da glumica koja nije Jevrejka glumi Goldu Meir. Znači li to da, ako neko ko nije Jevrejin ne može glumiti Jevrejina, onda neko ko je Jevrejin ne može glumiti nekog ko nije? Ima dosta užasne nekorektnosti u poslu kojim se bavim.”

    Helen Miren je istakla i: “Na neki čudan način, uloga je slična onoj kada sam glumila Elizabetu I, u smislu njene potpune predanosti svojoj zemlji i naciji. Svoj je život apsolutno posvetila tome.”

    Saznaj više:
    Povezani članci: