Pretraga

Grafit koji je Banksy naslikao u londonskom metrou sklonjen je za nekoliko sati

Grafit koji je Banksy naslikao u londonskom metrou sklonjen je za nekoliko sati

Tekst: BURO.


Banksy je juče ponovo bio u akciji. Ovaj put je mesto nastanka njegovog novog rada bio londonski metro. Umetnik je ovom gerila akcijom još jednom učvrstio svoju reputaciju underground umetnika o kojem niko ništa ne zna i čiji identitet javnost ne poznaje. On se maskirao kao radnik čistoće i ušao u metro sa snimateljem koji je zabeležio kamerom ceo nastanak novog rada. Umesto sredstva za dezinfekciju Banksy je u kanisteru na leđima imao farbu koju je iskoristio da nacrta pacove i njihovo ponašanje za vreme korone. Ovo nje prvi put da on koristi motiv pacova: u vreme početka pandemije i obaveznog karantina napravio je jedan rad sa njima u sopstvenom kupatilu. 

Grafit koji je Banksy naslikao u londonskom metrou sklonjen je za nekoliko sati (фото 1)

Banksy je na svom Instagram profilu okačio odmah i video o tome kako je ušao u londonski metro i napravio ovaj rad i pregledalo ga je preko 3 miliona ljudi. Na njemu se vide pacovi kako kijaju ili koriste sanitarno sredstvo za ruke, svi simboli koji upućuju na trenutnu situaciju. Na kraju snimka se pojavljuje natpis u metrou na kojem je Banksy ispisao “I GET LOCKDOWN” a kada se zatvore vrata metroa na njima je ispisano “BUT I GET UP AGAIN”. To je njegova poruka koju šalje povodom pandemije i karantina a prikazana kroz parafraziranje pesme  "Tubthumping" grupe Chumbawamba.

View this post on Instagram

. . If you don’t mask - you don’t get.

A post shared by Banksy (@banksy) on

Ali ljudi koji su poželi da ovaj rad vide uživo nisu u mogućnosti da to urade. Jednostavno, radnici čistoće su odmah juče taj rad uklonili jer londonska železnica ima veoma striktna pravila o grafitima i iste ne dozvoljaju. Oni su mu ponudili da novi rad napravi u prihvatljivijem okruženju koji nema ovakva pravila. Drugačiji obrt u ovoj priči iskreno nismo mogli ni da očekujemo kada je Banksy u pitanju.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor

Ostavite komentar