Grafit koji je Banksy naslikao u londonskom metrou sklonjen je za nekoliko sati

    15.07.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/07/bansky_netro_story.jpg

    Banksy je juče ponovo bio u akciji. Ovaj put je mesto nastanka njegovog novog rada bio londonski metro. Umetnik je ovom gerila akcijom još jednom učvrstio svoju reputaciju underground umetnika o kojem niko ništa ne zna i čiji identitet javnost ne poznaje. On se maskirao kao radnik čistoće i ušao u metro sa snimateljem koji je zabeležio kamerom ceo nastanak novog rada. Umesto sredstva za dezinfekciju Banksy je u kanisteru na leđima imao farbu koju je iskoristio da nacrta pacove i njihovo ponašanje za vreme korone. Ovo nje prvi put da on koristi motiv pacova: u vreme početka pandemije i obaveznog karantina napravio je jedan rad sa njima u sopstvenom kupatilu. 

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/07/1594817305020858.jpg

    Banksy je na svom Instagram profilu okačio odmah i video o tome kako je ušao u londonski metro i napravio ovaj rad i pregledalo ga je preko 3 miliona ljudi. Na njemu se vide pacovi kako kijaju ili koriste sanitarno sredstvo za ruke, svi simboli koji upućuju na trenutnu situaciju. Na kraju snimka se pojavljuje natpis u metrou na kojem je Banksy ispisao “I GET LOCKDOWN” a kada se zatvore vrata metroa na njima je ispisano “BUT I GET UP AGAIN”. To je njegova poruka koju šalje povodom pandemije i karantina a prikazana kroz parafraziranje pesme  „Tubthumping“ grupe Chumbawamba.

    View this post on Instagram

    . . If you don’t mask - you don’t get.

    A post shared by Banksy (@banksy) on

    Ali ljudi koji su poželi da ovaj rad vide uživo nisu u mogućnosti da to urade. Jednostavno, radnici čistoće su odmah juče taj rad uklonili jer londonska železnica ima veoma striktna pravila o grafitima i iste ne dozvoljaju. Oni su mu ponudili da novi rad napravi u prihvatljivijem okruženju koji nema ovakva pravila. Drugačiji obrt u ovoj priči iskreno nismo mogli ni da očekujemo kada je Banksy u pitanju.

    Saznaj više:
    Povezani članci: