Počinje testiranje nove vakcine protiv HIV-a!

    19.08.2021.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/08/hivvaccinecover.gif

    U svakom zlu ima i nešto dobro – izlizani, ali istiniti kliše – i premda na prvu loptu verovatno ne nalazite puno dobrog i pozitivnog u osvrtu na prethodnu godinu, ipak su se desile neke sjajne stvari koje su u datom momentu bile prikrivene svim onim lošim koje su uzele maha. Jedna od takvih dobrih jeste i činjenica da su pandemija i COVID doveli do velikog napretka i u razvijanju vakcine protiv virusa HIV-a.

    Upravo je u javnost puštena vest da nakon što je kompanija Moderna proizvela efikasnu vakcinu protiv virusa COVID-19 koristeći informacionu RNK za aktivaciju imunog odgovora, izgledi su da već od ove nedelje kreću testiranja i na vakcinu protiv HIV-a. Prvu fazu testiranja će proći 56 odraslih zdravih ljudi, starosti između 18 do 50 godina, kako bi se proverio odgovor imunog sistema, a čitava ideja jeste da se isti nauči da odgovara tako što će proizvoditi proteine koji će sprečavati napad virusa na ćelije. Ovo će zapravo biti prva HIV vakcina koja će biti testirana na ljudima. Testiranje će trajati do maja 2023. godine, kada će i biti poznato može li korišćenje RNK biti efikasno i u borbi protiv HIV-a.

    Zapravo, postoje dve verzije vakcine, a obe su se pokazale kao bezbedne pre testiranja na ljudima. Na jednoj grupi će biti testirana jedna, na drugoj druga, a na trećoj će se testirati kombinacija obe. Godinama su naučnici istraživali potencijal RNK i vakcina protiv COVID-a je prva koja je testirana na ljudima, a za sada se pokazala kao bezbedna i uspešna. Držimo palčeve da tako bude i u ovom slučaju!

    Saznaj više:
    Povezani članci: