Zašto je nova serija „Premisa“ izazvala toliko komentara?

    17.09.2021.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/09/premise_cover.jpg

    Kako biste opisali savremeno društvo? Sigurno bi vam trebalo neko vreme da saberete oprečne misli i pomirite suprotstavljene stavove, ili smo to samo mi? U jednu ruku bi se moglo reći da živimo neuporedivo bolje nego generacije pre nas. Sa druge strane, planeta nam se doslovno raspada i stoga bi prethodna tvrdnja pre bila zatvaranje očiju pred istinom, nego objektivno sagledavanje stvari. Onlajn je u velikoj meri zamenio „opipljivu stvarnost“ i taj svet odavno nije naše „ružičaste naočare“ kroz koje gledamo svet pola sata dnevno. Postao je prepun lažnog, nakaradnog, isforsiranog i jednog opšteg haosa koji vlada i na koji, uprkos svemu tome, svakog dana iznova pristajemo.

    Serija “Premisa” je upravo sociološka studija o savremenom društvu, opterećenog slavom i uspehom. Svaka epizoda je priča za sebe – osveta, seks, pop-kultura… A ko su glumci? Randal Gonzalez, Taylor Shurte, Daniel Dae Kim, Kaitlyn Dever, Meagan Noel, Scott Green i drugi. Ako, dakle, moderno društvo zamislimo kao piramidu, na njnom vrhu bi definitivno stajao kapitalizam, ispod mediji i društvene mreže, a na samom dnu socijalna pravda. Zapravo, svaka epizoda konkretizuje sve od pomenutih fenomena. Dakle, nećemo gledati opšta mesta, već vrlo realno prikazane probleme koji se tiču opsesije poznatima, onlajn zlostavljanja i nasilja i drugih sličnih problema sa kojima se gotovo svi danas suočavamo. Uostalom, najbolje je da pogledate trejler.

    Čak i samo na osnovu trejlera, čini se da na kraju svake epizode nedostaje zaključak i ono što je “pisac zapravo hteo reći”. Neke ideje su imale sjajan uvod, ali kao da se u zapletu skrenulo u pogrešnom smeru i samim tim, rezultiralo nedorečenim krajem. B. J. Novak je do sada stvarao i učestvovao u isključivo genijalnim stvarima – autor je nekolicine bestselera, a najpoznatiji je po ulogama u Tarantinovim “Prokletnicima” i kultnom sitkomu “U kancelariji”, za koji je i pisao scenario i radio kao producent. On smatra da je seriji potrebno vreme da sazri, odnosno da se sa neke buduće tačke sagleda njena realna važnost. Pogledajte i ocenite sami?

    Saznaj više:
    Povezani članci: