Rekreacija klasika: Levi’s predstavlja reprodukciju prvih farmerki ikada

    23.05.2024.
    RECOMMENDED

    Levi’s je kreirao „šav-po-šav“ reprodukciju najstarijeg para farmerki u koji su imali u svojoj arhivi. Kao brend osnovan 1853. godine, brend ima ogromnu kolekciju arhivskih komada. Ova vest odjeknula je kao ni jedna do sada kada je reč o ovom brendu. Svi volimo prošlost, ali i Levis’s, ovo je definitivno sjajan potez kompanije.

    Kompanija je počela da pravi svoje ever green 501 farmerke 1873. godine i patentirala dizajn posle samo dve godine. Danas se 501 smatraju prvim parom plavih farmerki u istoriji. Ali, šta znamo o najstarijem modelu?

    Levis 6
    Screenshot 2024 05 21 142314

    Kako je pronađen prvi Levi’s par farmerki

    Dok je kompanija prošle godine proslavljala svoj 150. rođendan, modni istoričari krenuli su u potragu za nekim od originalnih Levi’s farmerki. U Nacionalnom muzeju američke istorije u Smithsonianu, pronašli su par Levi’s farmerki koje je kompanija donirala 1960-ih. Zakrpa na farmerkama nije sadržala datum patenta iz 1875. godine, što znači da je kreirana pre toga i na kraju je identifikovana kao prvi ikada par plavih farmerki.

    levis 3

    Za razliku od kasnijih serija farmerki, ovaj par sadrži samo devet zakovica umesto 11. Brend je rekreirao farmerke „šav-po-šav“ u izuzetno ograničenoj 9Rivet reprodukciji.

    Napravljeno je samo 800 komada ravnih 9Rivet farmerki, koje karakterišu jednostruki šav i jedan zadnji džep. Verni svom vremenu, par takođe sadrži džep za sat ušiven u pojas, zajedno sa prišivenim dugmadima.

    Od različitih plavih farmerki iz 1870-ih u arhivima, uvek sam sumnjao da je 9Rivet najstariji, rekao je direktor dizajna Levi’s Vintage Clothing, Pol O’Nil. Nakon što smo potvrdili da je zaista najstariji koji imamo, bili smo oduševljeni što smo mogli da reprodukujemo sve njegove karakteristike i detalje koji zajedno čine jedinstven komad istorije teksasa.

    levis 2

    Počevši od ponedeljka, 20. maja, 9Rivet Levi’s se prodaje isključivo u prodavnici Tsim Sha Tsui Harbour City u Hong Kongu za 3,999 HKD (513 USD).

    Foto: Levi’s

    Saznaj više:
    Povezani članci: