Izdvajamo 15 odevnih komada koji su obeležili 2023.  

Kraj godine – vreme rekapitulacija i pravljenja rezimea, posebno kad su modni trendovi u pitanju - gde smo bili i kuda idemo.
27.12.2023.
RECOMMENDED

Svedoci smo cikličnog kretanja mode, a danas je, više nego ikad, u trendu stil iz devedesetih godina dvadesetog veka, ali i Y2K trendovi. Okej, mi znamo gde tražimo inspiraciju, ali kada neke nove generacije budu poželele da znaju šta se nosilo u 2023, na koje reference će se oslanjati?  

U 2023. primetna je smrt trendova i pojava mikrotrendova poput barbiecorea i mermaidcora. Dalje, bila je ovo godina modnih dodataka, te godina u kojoj je modu oblikovala kulturu celebritija – od rasprodatog dresa Lionela Messyja za Inter Miami (što ide ruku pod ruku sa groznicom koja trenutno obuzima modu – nošenjem dresova), do Chanel sunčanih naočara koje je Lily Rose Depp nosila u seriji The Idol (serija je možda imala samo pet epizoda, ali njen modni uticaj ostaje večan), kao i godina memoara Britney Spears, zbog kojih je nastao jedan iconic modni momenat – Addison Rae koja čita Woman in Me dok korača ulicom.

U nastavku pogledajte 15 modnih momenata koji su obeleželi 2023.

412085973 681741874092030 707856654744633650 n 1

Prošlog novembra Kendall Jenner fotografisana je u Los Anđelesu noseći Bottega Veneta kombinaciju sačinjenu od konzervativnog tamnoplavog džempera uparenog samo s čarapama. Potom, u martu ove godine imali smo priliku da vidimo Miu Miu reviju na kojoj je Miuccia Prada prikazala na pisti modele pletenih kratkih gaćica, koje su, samo ponekad, bile nošene preko čarapa.

Kada je došlo leto, i poznate i nepoznate osobe šetale su ulicama Njujorka s parom modnih gaćica (čarape opciono), čak i tokom običnog radnog dana. Ono što je na početku bila pandemijska noćna mora (oh, ne, zaboravila sam da obučem pantalone!) uskoro se pretvorilo u svakodnevni događaj.

Svake godine neki novi kroj teksasa postane moderan, a u 2023. godini, teksas suknje su zavladale ulicama. S nostalgijom za indie erom s početka dvehiljaditih, bilo je lako pretpostaviti da će teksas mini suknja nošena preko neprovidnih čarapa ili kratkih helanki postati vodeći trend. Boho maxi, sa lažnim DIY efekatom trougla na prednjem rubu – nekad dokaz da smo farmerke pretvorili u suknju, danas odevni komad na rafovima svih street style brendova.

Na TikToku, gde trendovi nastaju i umiru svakog dana, jedna stvar je ostala konstantna: slušalice preko ušiju. Dok Apple smanjuje svoje, mladi prihvataju DJ-style slušalice iz ranih dvehiljaditih.

Da li bi scena iz filma Garden State, u kojoj Natalie Portman pušta Zach Braffu pesmu grupe The Shins, bila ista da mu je dala svoje air – pods? Ne. A to znaju pripadnici Generacije Z.

Mnogo pre nego što je predstavio svoju prvu ready-to-wear kolekciju za Louis Vuitton, Pharrell Williams otkrio je nešto monumentalnije: viziju svoje must-have torbe. Veliko otkriće bila je kampanjska slika na vrlo trudna Rihanna nosi gomilu pharrellizovanih Speedy torbi, ali preobražaj nije bio samo površinski.

– Ako primetite, Speedy torbe nikada ne padaju na ovaj način, objasnio je Williams u Vogue videu, stojeći pored torbe u odmoru, čiji je tretirano platno zamenio super-duper mekanom kožom. „Ali moraćete da platite za to,“ dodao je. Iako je moguće da mnogi It dečaci (i muškarci) koji su od tada viđeni noseći zelenu verziju torbe – među kojima su Jackson Wang, LeBron James i Jacob Elordi – zapravo nisu morali da plate za nju, specijalna krokodilska verzija koju je Pharrell dizajnirao košta milion dolara.

ITEMS VUITTON SPEEDY HR001
Jacob Elordi

Tabi cipele brenda Maison Margiela, podeljenog palca, prvobitno su bile IT komad za one koji se razumeju u trendove i vole modu, a ove godine postale su mainstream, zahvaljujući jednoj mladoj ženi čija je situacija postala viralna – sastanak koji je zakalazala preko dating aplikacije završio se krađom njenih Tabi cipela.

U roku od nekoliko dana, krivac je pronađen i cipele su vraćene, ali je najbolji deo celog događaja bio taj što je mlada devojka dobila sjajan novi par Tabi Mary Jane cipela zahvaljujući Ssense-u. Ova onlajn prodavnica je verovatno drugi razlog za potpuni ulazak Tabi cipela u žižu interesovanja.

8f8849912642b84ca55579f1637459b5
1dcc3791a1e2c4f5680d3db35eb39289

Za pripadnike Generacije Z koja želi da hoda bez pantalona, ali ipak ne može da hoda u pravom donjem vešu, muške pamučne bokserice bile su neosporan način da se suoče sa letnjim temperaturama ove godine. Sve je počelo na (pretpostavljate) TikToku, gde su devojke počele da nose pamučne bokserice kao bermude, samo u drugačijem kontekstu. Na istoj društvenoj mreži širokogrudo su nudile savet za stilizovanje i odabir najboljih muških bokserica, pa je tako Uniqlo bio visoko rangiran, ali i nešto luksuzniji komadi brendova The Row i Bottega Veneta.

b6ebe8877dc5fcab23a1f39825cf1c30 1
Pernille Teisbaek

Dizajner koji makar jednom godišnje smisli neki interesantan odevni predmet (golub tašna koju je nosila Carrie Bradshaw u spinofu Seksa i grada, seriji I tek tako…), ove godine dizajnirao je Wellipets – svoju naklonost prema životinjama spojio je sa dečjim stvarima, kada su manekenke na njegovoj reviji za jesen 2023. nosile gumene klompe i čizme sa životinjskim motivima. Obuća koja je ranije bila rezervisana samo za decu, ubrzo je primećena na nogama modnih ikona kao što su A$AP Rocky i Emily Ratajkowski.

8c6b34a8c89083feedcc778efc6778f2

Na koncertima Taylor Swift, posetioci su nosili ručno napravljene narukvice od perlica u boji koje su razmenjivali sa drugim obožavaocima ove pop zvezde. Inspiracija za ovu praksa dolazi iz njene pesme You’re On Your Own, Kid, u kojoj Swift peva: Make the friendship bracelets, take the moment, and taste it. Tako su njeni obožavaoci pravili svoje narukvice, na kojima su ispisivali nazive pesama i interne šale. Ovaj trend se brzo proširio, te su i poznate ličnosti poput Jennifer Lawrence i Nicole Kidman viđene kako nose svoje verzije Swiftie narukvica.

Anni Lu friendship narukvice
Anni Lu narukvica
Roxanne Assoulin Monogram Bracelet
Roxanne Assoulin The Monogram narukvica

Među poznavaocima mode postoji jedan par cipela koji je bio apsolutno neophodan ove godine, a to su Alaïa Mary Jane baletanke. Cipele, koje je predstavio Pieter Mulier 2022. godine, postepeno su dostigle svoju popularnost. Godinu dana kasnije bile su svuda i ubrzo se i rasprodale. Ključ njihove popularnosti je jednostavan – minimalistička paleta boja (bela, crna, crvena, srebrna, zlatna) i neograničen izbor materijala, uključujući somot, kožu, pa čak i transparentan mrežasti materijal ukrašen kristalima. Ujedno jednostavne i raskošne, idu uz gotovo sve što se može pronaći u ormaru.

eb997d399a2989aa9ec6b9d8042408f1

Popularnost serije The Idol bila je kratkotrajna, ali je ipak proizvelo zabavnu pop pesmu World Class Sinner/I’m a Freak, ali i neizbežan prizor Lily-Rose Depp u uskim mačkastima Chanel naočarama koje je nosila za ulogu Jocelyn. Izraženo špicast oblik okvira bio je prikladan vizuelni metafor za seksepilnu divu.

lily rose depp

3cc760312ab69b801f1e6e98873ff053

Jedan od retkih pristupačnih komada koji je postao favorit ove godine – štepana COS torba je postala popularna zahvaljujući poznatim ličnostima koji su je poneli, pre svega mislimo na Jennie Kim iz Blackpink (zahvaljujući kome se ovaj komad rasprodao više puta). Napravljena od kože ili recikliranog poliestera, ovaj praktičan dizajn dolazi u tri različite veličine.

slide 5

Moda i sport su se prekrstili u 2023. godini. Prošle godine, argentinski fudbaler Lionel Messi, verovatno najbolji igrač svoje generacije, predvodio je svoju zemlju do pobede na Svetskom prvenstvu, a u julu ove godine šokirao je sve izjavom da će se pridružiti Inter Miami ekipi u Americi. Neposredno posle ovoga je rasprodat dres Inter Miami tima, u neočekivanom tonu roze boje. Sada, skoro pet meseci kasnije, Messijev dres sa njegovim brojem 10 i dalje ima listu čekanja na Adidasovom sajtu.

226a2891836fc4887819c9e8881b8fc4

Kad smo kod sporta, patika godine je bez sumnje bila Martine Rose Nike Shox, predstavljena na otvaranju FIFA Women’s World Cup u Australiji. Dizajnerka iz Londona je Nike model koji je karakterističan za sredinu 2000-ih pretvorila u modni model cipele tako što je povećala platformu i dodala jarke boje, poput ljubičaste sa plavom i narandžasto sa žutom.

134253ad36312aca6955882cdb9842c2

U oktobru je konačno objavljen dugoisčekivani memoar Britney Spears pod nazivom The Woman In Me, što je nekadašnjoj pop zvezdi dalo priliku da ispriča svoje iskustvo o slavi i sazrevanju. Dok se o tome neprestano pričalo barem dve nedelje, Addison Rae je fotografisana kako šeta u Los Anđelesu dok istovremeno čita knjigu, drži telefon, limenku sode i malu torbicu.

c92abb61b1d5beab2f327cbb7154bd70
2dc162e8cf1e9c76406894441ea65cb5 1
Addison Rae

Tako je, Cheetos. Ova narandžasta grickalica se prvi put pojavila među modnim fanaticima kada je za januarsko izdanje Vogue magazina Florence Pugh obukla raskošnu žutu Loewe haljinu, držeći jedan Cheeto u levoj ruci. Zatim je Collina Strada x Cheetos saradnja predstavila torbu da obeleži sedamdesetopetu godišnjicu poznate grickalice. Krajem godine je Kim Kardashian pozirala na naslovnici GQ u predimenzioniranom odelu od brenda The Row, držeći veliku porodičnu kesu Cheetosa. Dokaz da u 2023. ništa ne može da zameni zadovoljstvo narandžastog praha Cheetosa na prstima.

usgq december23 kim main.jpg
274a76df75305460f05acf87b24070fc
Saznaj više:
Povezani članci: