Najbolji kućni aparat za espresso kao iz Italije

    29.03.2024.
    RECOMMENDED

    U savremenom, užurbanom svetu punom dinamike i obaveza, šoljica savršeno pripremljenog espresa je koncipiran predah. Pun ukus i bogata aroma, srk ili gutljaj koji predstavlja luksuz. A kako bi bilo da autentični italijanski ritual praktikujete kod kuće, a da imate kvalitet kao da ste usred Rima? Kako da brzo i lako sami pravite kafu kod kuće, poput najboljih barista iz kafeterija? Takva svakodnevica uopšte ne zvuči loše. Štaviše, svima nam deluje primamljivo. Da li uopšte postoji aparat koji će nam pružiti taj užitak kod kuće, a ne košta kao manji automobil? Da i to mnogo povoljnije nego što mislite.

    Pre nego što pređemo na naš test, bitno je da ustanovimo kriterijume koji su odlučujući pri kupovini aparata za espresso, a često se ne vodi računa o njima. Pod kriterijumima mislimo na tip aparata, praktičnost, vreme potrebno za pripremu, održavanje itd. A pored ovih navedenih faktora, naravno treba voditi računa o brendu i naročito o budžetu. Kako ne biste pogrešili pri izboru, testirali smo umesto vas 4 različite vrste espresso aparata i sve to prikazali kroz ovaj sveobuhvatni vodič za kupovinu. Osim objektivnog kvaliteta, treba se voditi i ličnim preferencijama, što znači da nije nužno da najskuplji aparat bude i najbolji. Dobra vest je da na domaćem tržištu postoje kafe aparati za svačiji budžet.

    Zašto je baš Italija sinonim za kvalitetan espresso?

    Svi znamo da poreklo kafe ne potiče iz čizme u srcu Evrope? Pa kako se onda Italija pozicionirala i brendirala kao zemlja koja je sinonim za dobru kafu? Jednostavno je, u Italiji je kultura ispijanja kafe svetinja. Tamo je iz Etiopije, preko Otomanskog carstva, prvi put stigla kafa u 17. veku. Iako ju je okarakterisao kao “satanin napitak”, Papa Klement VIII je odobrio uvoz i konzumaciju, jer mu je kafa bila preukusna. Venecija je kao lučki grad prva počela da trguje kafom u Evropi. U Veneciji su otvorene i prve italijanske kafeterije, gde su primali isključivo aristokrate. Tako da je Caffe Florian nakon 300 godina – najstarija kafeterija na planeti.

    Distancu od Otomanskog carstva, Italijani su napravili prelaskom sa turske kafe na espresso. Suviše su užurbani i nestrpljivi da bi toliko vremena potrošili na pripremu i čekanje dok se ne ohladi. Razvili su svoj, autentičan ritual koji se izvodi na tačno određen način. Precizan bonton je kreiran samo za tu prigodu. Kafa se ispija u par srkova, sa nogu, za šankom i nikada ne naručujte kafu za poneti! Zbog tolike opsednutosti kafenim napitkom, kroz vreme su usavršili i pripremu do tančina. Oni su mu dali i ime, koje i ne koriste. Kad se kaže “kafa” u Italiji, zna se da je to espresso. Bićete zbunjeni ako tamo naručite Latte, nećemo vam odati zašto, isprobajte sami. Oni se vređaju za kafu, kao ljudi iz Bosne i Hercegovine za burek sa sirom.

    espresso ispijaci

    Mentalitet prosečnog “ispijača espresso kafe”

    Kao prvo, “ispijači espresso kafe” obično cene jednostavnost i autentičnost. Oni veruju da neguju istančan ukus i da nepogrešivo mogu da detektuju kvalitet. Zbog takvog mentaliteta tragaju za čistim, snažnim i punim ukusom koji će razdražiti njihova nepca. Postoji čak i istraživanje o tome kako kafa utiče na pozitivno raspoloženje žena potrošača kada odlučuju o kupovini. Razmišljaju o svakom detalju, te naročito cene sam proces pripreme napitka, koji zahteva kristalnu preciznost, što svakako doprinosi njihovom potcenjivačkom stavu prema kafi sa mlekom.

    Smatraju da je dodavanje mleka u espresso nepotrebno i da značajno može da pokvari ukus. Strastveni ljubitelji espresa idu čak dotle da smatraju da je to svetogrđe. Možda baš zato Italijani koji su nosioci takvog mentaliteta sa prezirom gledaju na Latte i na razne oblike toplog/hladnog mleka, pene na vrhu i sve u vezi sa tim. Jasno je da takvi ljubitelji cene gorčinu i jačinu espresa i smatraju da mleko ubija i razblažuje te karakteristike. Takođe, neretko se čuje stav da je kafa sa mlekom više poslastica ili napitak za one koji ne vole jak, autentičan ukus. Važno je napomenuti da ovo nisu univerzalna pravila i da svako ima svoje preferencije kada je u pitanju kafa.  Sa jedne strane laboratorijska studija sa Univerziteta u Kopenhagenu pokazuje da kafa u kombinaciji sa mlekom ima antiinflamatorno i protivupalno dejstvo, poput lekova kao što je paracetamol. Dok drugo istraživanje kaže da mleko u kafi može značajno oštetiti balans kiselina u stomaku i čak kod pojedinaca uzrokovati rak.

    Sada kada smo ustanovili da se espresso pije bez mleka i šećera za potpuni užitak, možemo testirati razne aparate da pokušamo dobiti kvalitet espresa sa skupih aparata kod kuće.

    Koji tip aparata pravi zaista najbolji espresso?

    Postoje različite vrste aparata za espresso. To je osnovno pitanje i nedoumica prilikom odabira. Pažljivo smo ih analizirali, uporedili prednosti i mane, te ćemo u narednim redovima pokušati da vam olakšamo kupovinu. Hvala shoppster.rs na ustupanju uređaja za testiranje, ovde možete pronaći veliki izbor svih aparata za kafu. Testiranje je jednim delom ispunilo naše pretpostavke, dok su nas neki aparati nove generacije (pogotovo na kapsule) ugodno iznenadili. Napominjemo da na kvalitet espresa utiče mnogo faktora, neki kažu da ih je čak preko 200. Od tvrdoće vode, preko zagrejanosti aparata, pritiska, temperature šoljice itd. Neki čak tvrde da na ukus espresa utiče raspoloženje bariste iz kafeterije koji ga je napravio. Tako da nije uvek samo do aparata, nego često i do drugih elemenata, na koje svesno ili nesvesno utičemo.

    Manuelni espresso aparati

    Najprofesionalniji aparati jesu manuelni ili ručni espresso aparati, jer zahtevaju ručni pritisak i kontrolu nad procesom pripreme (ekstrakcije) kafe. Većina ovakvih aparata je kompaktnog dizajna, lagani su i prenosivi. Što ne znači da težina i gabarit ručnog espresso aparata ne može da varira. Zbog te mobilnosti, pogodni su za pripremu kafe u pokretu i van kuće. Neki ih čak nose i na putovanja. Sa ovim aparatom je moguće napraviti sve vrste espresa.

    morate biti izuzetno vešti poput profesionalaca, morate se vremenom ispraksovati kako bi konzistentno postizali željeni ukus na istom nivou. Imaju rezervoar za vodu, grejni element koji postiže idealnu temperaturu. Međutim kod manuelnih uređaja savršena temperatura od 96°C se brzo ohladi. I naravno tu je portafilter u koji se sipa i sabija mlevena kafa. Sve to nam govori, da je proces pripreme dosta sporiji u odnosu na automatike. Nisu na dugme, nego se deluje na polugu, koja pod pritiskom prolazi kroz talog, pravi vakuum i mlevenu kafu provlači kroz vrelu vodu.  Kada sumiramo sve prednosti i mane, ukoliko je ovo vaša prva kupovina, moramo napomenuti da ručni aparat može biti izazov za početnike.

    barista manuelni kafe aparat

    Poluautomatski espresso aparati

    Najbolji balans nad kontrolom procesa rada i vremena potrebnog za pravljenje napitka definitivno imaju poluautomatski espresso aparati. Oniposeduju takav sistem da se pre svega zrna kafe ručno melju, a potom se ručno i sabijaju u portafilteru, kojeg zatim prikačite. Za razliku od manuelnih, kod ovog tipa aparata potrebno je samo stisnuti jedno dugme. Klikom na njega pokrećete i završavate proces pripreme espresa. Ako ste prvi korak uradili uspešno, savršeno vreme protoka vode je 23 sekunde za espresso. Obe druge krajnosti dovode do neželjenog rezultata: do retke kafe ako je sekundaža manja, odnosno do pregorkog ukusa ako je protok prespor. Sa ovim aparatom nije moguće napraviti kvalitetan “kraći” espresso. Poluautomatski aparat za espresso pravi mlečnu penu pomoću cevi za paru, pa osim espresa možete praviti cappuccino ili latte, ako neko od ukućana to više voli. Ipak i za to je potrebna doza iskustva i umešnosti pri baratanju.

    Naspram automatskih aparata su zahtevniji i nepraktičniji, ali je kvalitet pripreme bolji. Neko voli da ima kontrolu nad procesom, a nekoga zamara taj neophodni angažman i “gubljenje vremena”, tako da se ovaj segment posmatra dvojako u zavisnosti od potreba korisnika. Dodatna mana je ta što je održavanje napornije, jer zahteva čišćenje rezervoara za vodu i ručnih delova.

    Automatski aparati za espresso


    Najisplativiji aparat, u smislu odnosa cene i kvaliteta svakako je automatski aparat za espresso opravdava naziv jer ima mlin i proces mlevenja je automatizovan, pa ne morate ručno da meljete zrna kafe ili pak u odvojenoj mašini. Tako samlevenu sipate je u odeljak za ekstrakciju i voda pod pritiskom prolazi kroz kafu. Naposletku dobijate serviran espresso, nakon čega se uređaj samostalno gasi. Prednosti automatika što su na dugme:  brzi, praktični i jednostavni za korišćenje. Pomoću dugmića na displeju možete odabrati količinu/zapreminu svog napitka, vreme pripreme itd. Prostor za grešku sveden je na minimum. A pored automatskih, postoje i super-automatski aparati koji još više automatizuju i olakšavaju proces pripreme.

    Međutim i automatici imaju svoje nedostatke: dosta su skuplji u odnosu na gorenavedene tipove aparata, a ukoliko volite da imate kontrolu nad procesom pripreme, biće vam prilično ograničena. Pored svih vrlina, mnogi i ne razmišljaju o zametnom održavanju automatskih komponenata. Osim toga, ovaj aparat iziskuje veću posvećenost, redovno servisiranje, tako da će potreba za popravkama biti češća u odnosu na druge vrste espresso aparata.

    Aparati za espresso na kapsule

    Na kraju dolazimo do najpraktičnijeg i ujedno najpopularnijeg tipa aparata u Srbiji, a to su bez premca aparati za espresso na kapsule. Oni će vam priuštiti brzu i laku pripremu, jer se kapsule već doziraju i spremne su za upotrebu, eliminišući potrebu za mlevenjem, sabijanjem, doziranjem iz procesa stvaranja napitka. Samo ubacite kapsulu u uređaj, pritisnete dugme i aparat će za par sekundi pod pritiskom, unapred određenu količinu tople vode, ispumpati kroz kapsulu u šoljicu. Uz kapsule će ukus vašeg espresa biti standardizovanog kvaliteta.Održavanje je takođe velika prednost, jer za njima ne ostaje nered kao kad rukujete mlevenom kafom, pa kasnije ne zahteva čišćenje mlina, ručnih delova i penilice kao kod drugih tipova aparata. Proizvođači nude širok izbor kapsula sa različitim ukusima i aromama, omogućavajući korisnicima da istražuju različite vrste i ukuse. Prilagodljivostkapsula je takođe nešto što ih krasi, jer su često kompatibilne sa različitim modelima aparata istog proizvođača, omogućavajući korisnicima veći izbor aparata. Prednost je u startu i to što ovi uređaji nisu preterano skupi. Mana jeste ta da nemaju mogućnosti da naprave kratki, izuzetno jak espresso.

    Kad smo kod nedostataka aparata na kapsule, moramo napomenuti da ste prepušteni izboru od strane proizvođača i što se tiče materijala kapsule i što se tiče blenda kafe. Što se tiče budžeta, kafe kapsule znaju da budu skupe (ako računate na mesečnom nivou), pa je preporuka da sračunate unapred ukupne mesečne troškove pre nego što se odlučite na kupovinu. I naposletku nemaju parnu cev za mleko, pa aparatom za kapsule možete praviti samo espresso. Ipak, to je lako rešiv problem jer postoje razne vrste kapsule koje u sebi već sadrže sve sastojke potrebne za druge napitke. 

    I nakon što smo napravili analizu prednosti i mana svakog pojedinačnog kafe aparata, pronašli smo detaljan savetnik koji će vam objasniti kako da razumete espresso kao napitak i koji je najbolji način da ga napravite prema mišljenju uglednog portala “Mister Coffee”.

    Tabelarni prikaz svih kriterijuma za odabir najboljeg aparata za espresso

    Aparat za espressoProsečna cena aparataCena po šoljiciBrzina pripremeKontrola nad kvalitetom espresaProsečni godišnji trošak sa nabavkom
    Ručni espresso aparat2.000 – 5.000 RSD20 – 40 RSDSporoVisoka33.500 RSD
    Poluautomatski espresso aparat5.000 – 15.000 RSD20 – 40 RSDSrednjeVisoka40.000 RSD
    Automatski espresso aparat15.000 – 30.000+ RSD20 – 40 RSDBrzoMala52.500 RSD
    Aparat za espresso na kapsule3.000 – 10.000 RSD10 – 20 RSDJako brzoNema21.500 RSD

    aparat za kafu na kapsule 1024x683 1

    Zaključak #1: Ručni espresso aparat daje najbolji espresso, ali nije najisplativiji

    Iako je kvalitet kafe sa manuelnih aparata možda najbliži savršenstvu, nabavna cena ovih modela je skuplja, a to je zato što su prevashodno namenjeni profesionalcima, baristama iz kafeterija, a ne laicima i amaterima, u šta spada najveći procenat populacije, pa možda i vi. Da budemo precizniji: pukim simpatizerima, konzumentima ovog napitka biće izazovno i prezahtevno da se ispraksuju i da odmah po kupovini postignu očekivani ukus. Potreban je trud i vreme da bi se postigla rutina veštog baratanja ovakvim modelima. I kako to obično ide, nakon početnog neuspeha sledi razočaranje i povratak na tursku kafu i stari dobri ketler. Ne znači da je uvek tako, oni odlučniji i uporniji će izgurati priču, ali ovo je česta praksa.

    Ukoliko prvi put kupujete ovakav uređaj, morate znati da ručni aparat za kafu oduzima ubedljivo najviše vremena,  kako prilikom samog procesa pripreme kafe, tako ništa manje u održavanju svih delova: portafiltera, rezervoara, čišćenje i servisiranje samog aparata. U današnjem ubrzanom svetu, u ovakvoj poslovnoj dinamici kada je sve instant i kada svi imamo premalo vremena za sebe, bojimo se da može doći do toga da manuelni espresso aparat ostane u uglu kuhinje da skuplja prašinu…

    Gubitkom volje, korišćenje uređaja se smanjuje i proređuje, a samim tim dolazimo do zaključka da nije ni isplativo, ni upotrebljivo ako se ne koristi i servisira redovno. Zato je naš savet – kada vas baš mine želja za savršenim gutljajem, otiđite u obližnju kafeteriju da se počastite tom šoljicom. Jer zaključak je da ručni aparati za kafu definitivno nisu najisplativiji u kućnoj varijanti! U suprotnom za svakodnevnu brzu i laku upotrebu, kao sigurna i dugoročna investicija svakako se nameće kafe aparat na kapsule. A evo i zašto.

    Zaključak #2: Kafe aparat na kapsule je najisplativiji za kućnu upotrebu

    Osim toga, ovi aparati često zahtevaju minimalno održavanje. Nema potrebe za čišćenjem mlina, ekstraktorskih cevi ili drugih komplikovanih komponenti. Samo ubacite kapsulu, pritisnite dugme i uživajte u šolji sveže pripremljene kafe. Kada se uzme u obzir vreme, trud i potrošni materijal potrebni za klasičnu pripremu espresso napitaka, espresso aparat na kapsule se često ispostavlja kao isplativa opcija. Dodajte tome praktičnost i konzistentan kvalitet ukusa, i dobijate savršen aparat za kućnu upotrebu za sve ljubitelje kafe.

    Fotografije i tekst: Promo

    Saznaj više:
    Povezani članci: