Ovogodišnje izdanje Festivala autorskog filma omaž Godardu!

  28.10.2022.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/10/faf_cover.jpg

  Konačno smo ušli u ono doba godine kada slavimo postojanje filmova i njihovih autora i u našoj zemlji zahvaljujući vrsnim festivalima imamo prilike da vidimo neke od najznačajnijih savremenih naslova na velikom filmskom platnu. Ali nije sve u savremenosti, kao što i ona ne bi postojala bez određenih trenutaka istorije koje su je inspirisale ili napravile bazu. Važnost imena koja su ostavila neizbrisiv i upečatljiv trag u kinematografiji ističe i ovogodišnje izdanje Festivala autorskog filma koji će se održati od 25. novembra do 2. decembra u Beogradu i širom Srbije. 

  Vizuelni identitet festivala posvećen je Jean-Luc Godardu, velikanu francuske i svetske kinematografije. Najznačajniji predstavnik „Novog talasa” i jedan od najuticajnijih autora ostaće zapamćen po svojim smelim i snažno političkim delima među kojima su „Do poslednjeg daha“ (1960) i „Ludi Pjero“ (1965), ali i po večnoj želji za traganjem za novim filmskim jezikom, a već smo pisali o načinu na koji je on obrađivao ljubav u svojim delima.  Plakat festivala je dizajnirao Marko Vuleta-Đukanov (aka Floating Bstrd). Za svoje vizuelno rešenje ovaj beogradski umetnik je rekao da je bio inspirisan filmom „Ludi Pjero” i plakatom na kome se nalazi upečatljiv Belmonda.

  „S obzirom da će festival deo svog programa posvetiti Godaru plavo lice sa originalnog plakata sam vizuelno prikazao kao da je obrisano, jer Festival autorskog filma i jeste mesto gde se odbacuju uzori i kreće u nešto svoje,” istakao je Vuleta.

  Na FAF-u će takođe biti održana i tribina posvećena Godarovom opusu, kao i projekcija filma „Zbogom jeziku” (3D). Festival autorskog filma će i ove godine predstaviti najbolja savremena filmska ostvarenja koje odlikuje jedinstven stil i različiti tematski koncepti autora i autorki. Publika će imati priliku da pogleda pobednike svetskih festivala, kao i filmove reditelja koje šira javnost voli i odlično poznaje. Kroz filmske priče će nas voditi centralne programske celine, glavni i takmičarski program, dok će selekcije Hrabri Balkan, Bande à part, Sirovo i Mreža jadranskih festivala predstaviti nove tokove u autorskom filmu.

  Brojimo sitno i jedva čekamo program!

  Saznaj više:
  Povezani članci: