Kraljica kao muza: David Koma predstavio estetiku ženstvenog futurizma na LFW

    Džordžijski dizajner je osvojio publiku drugog dana Londonske nedelje mode, prezentujući svoju kolekciju za proleće/ leto 2024.
    17.09.2023.
    RECOMMENDED

    Svake sezone, David Koma bira posebnu muzu kao fokusnu tačku za svoje kolekcije. Za proleće, njegova kreativna inspiracija crpljena je iz ličnosti kraljice Elizabete II i njene naklonosti prema živopisnim botaničkim bojama i cvetnim motivima.

    Posebno ga je inspirisala kraljičina slika nastala početkom 1940-ih godina, tokom njenog vojnog služenja, na kojima samouvereno vozi Royal Enfield 250 motocikl.

     „Posvetio sam ovo Njenom Veličanstvu jer mi je oduvek bila želja da je oblačim“, rekao je Koma, „Kada sam pronašao njene slike iz perioda kada se obučavala za mehaničara i vozača motocikla, zavoleo sam kontradiktornost između ženstvenosti po kojoj je poznata i  nekog tamnijeg, oštrijeg vajba.“

    U kontrastu sa sivim brutalističkim enterijerom podrumskog prostora Tate Modern-a, gde je revija održana,  kolekcija je ponudila raznolike interpretacije cvetnih motiva, sa posebnim naglaskom na cvet ruže. Ruža ima simbolično značenje u engleskoj kulturi, koje seže unazad do njenog korišćenja kao grba mira tokom vladavine Henrija VIII. Predstavljene su  minijaturne crne, roze, bele i zelene haljine sa šlepovima i ručno ocrtanim ružama, digitalno otisnutim na providnu streč mrežu.

    Drugi primeri ružinog simbola bili su vidljivi kroz ornamentalne 3D strukture, karakteristične za David Koma brend. Posebno istaknute bile su uvećane ruže, inkorporirane u niz večernjih haljina u crnoj i roze boji. Druga interpretacija ovih cvetova uzela je oblik elemenata sličnih verigama, uključujući celu haljinu prekrivenu minijaturnim strukturama koje podsećaju na suncokrete. Suknje koje su izrađene od bogatih volana graciozno su imitirale siluetu cvetajućeg cveta.

    Koma je takođe pronašao inspiraciju u portretu Marianne Faithfull kao buntovnog lika Rebeke u filmu iz 1968. godine „Devojka na motociklu“, što je konačno pretočio u 3D ruže – vešto izrađene od smole u beloj, roze i mandarina nijansi – kao ukrase na bajkerskim jaknama, haljinama i kompletima.

    Kolekcija  je ponudila četiri modela ručnih stejtment tašni, izrađenih u metalik nijansama.

     David Koma duboko razume preferencije svojih klijenata i sa sigurnošću obogaćuje njihove garderobe ultraženstvenom estetikom koja otvoreno koketira sa futurizmom.

    Celu kolekciju možete pogledati u galjeriji:

    Photo: Filippo Fior / Gorunway.com

    Saznaj više:
    Povezani članci: