Pravoslavni manastiri kao inspiracija za sakralnu estetiku kolekcije: Roksanda Ilinčić na Londonskoj nedelji mode

    Naša dizajnerka je drugog dana Londonske nedelje mode prezentovala kolekciju za proleće/leto 2024.
    17.09.2023.
    RECOMMENDED

    Ogromna otvorena terasa na vrhu Barbican Centra  pružila je dramatičnu scenografiju za najnoviju kolekciju Roksande Ilinčić, koja je inspiraciju pronašla u pravoslavnim manastirima rodne Srbije.

     Iz tog razloga je i postojao  osećaj svečanosti: modeli su marširali polukružnom pistom krunisani visokim aksesoarom za glavu, koji je podsećao na kamilavku pravoslavnih sveštenika, dok je britanska sopranistkinja Izabel Peters doprinela uzvišenoj atmosferi, uživo izvodeći arije Pučinija.

     Prozirne svilene haljine, neke prošarane metalnim žicama, široke damske haljine sa panelima od providnog akrila, i štampani slikarski motivi koji podsećaju na izbledele freske manastira, demonstrirali su Roksandinu promišljenu ravnotežu između veličanstvenosti i nežnosti, koja je u ovoj kolekciji delovala još više sofisticirano.

    Obuća koju je dizajnirala u saradnji sa Manolom Blahnik-om, bila je ukrašena pernatim ćubicama, dok se tipično svetla paleta protezala u nijansama koje je dizajnerka opisala kao zova, amarilis,mandarina i kesten.

    Ovde možete pogledati kolekciju:

    Photo: spotlight.launchmetrics.com

    Saznaj više:
    Povezani članci: