REVIJA U BRITANSKOJ NARODNOJ BIBLIOTECI: AHLUWALIA ISTIČE POTCENJENE GLASOVE KULTURE

  Ahluwalia svojom prolećnom kolekcijom odaje priznanje umetnicama i aktivistkinjama koje su je inspirisale.
  16.09.2023.
  RECOMMENDED

  Acknowledge kolekcija predstavljena na LFW je rezultat dizajnerkinog ponovnog kreativnog otkrivanja i buđenja. Njeno istraživanje je duboko zaronilo u različite aspekte istorije, obuhvatajući muziku, film, umetnost, modu i društvenu pravdu.

  Ahluwalia je izučavajući istoriju otkrila alžirsku slikarku Bayu Mahieddine, Madhubalu– legndarnu bolivudsku glumicu i Marshu P. Johnson– drag queen aktivistkinju za oslobađanje LGBTQIA+ zajednice. Ono što je dizajnerka prepoznala kao zajedničko u umetničkom i aktivističkom opusu ovih znamenitih ličnosti, jeste to da nisu stekli dovoljno priznanja i da se njihov značaj zanemaruje zbog boje kože.

  Revija je održana prvog dana  Londonske nedelje mode u Britanskoj biblioteci, koja sadrži jednu od najopsežnijih zbirki istraživačkih materijala na svetu, sa preko 150 miliona različitih knjiga, časopisa i dokumenata, obuhvatajući svaku eru pisane civilizacije.

  Acknowledge kolekciju karakteriše iluzorno pletivo sa džakard paternom na kardiganima, majicama bez rukava i haljinama na jedno rame, podstičući publiku da se bolje zagleda i otkrije skrivene  detalje.

  Repetativni  motiv cveća krasio je košulje, džempere, nabrane mini suknje i šortseve. Takođe, svilene viskozne haljine različitih dužina bile su ukrašene okovratnicima u upečatljivoj nijansi izgorele narandžaste i crvene boje.

  Kolekcija je proizvedena od najmanje 60% recikliranih materijala, dok preostali deo čine regenerisana celulozna vlakna. Pohvalno je što je dizajnerka i ovaj put pokazala kontinuiranu posvećenost ekološkom dizajnu i etičkim poslovnim praksama.

  Saznaj više:
  Povezani članci: