Ostalo je PET naslova u trci za NIN-ovu nagradu, dostupni su i u audio formatu

  18.01.2024.
  RECOMMENDED

  Ime 70. dobitnika NIN-ove nagrade znaćemo u ponedeljak, 29. januara, oko podneva, poručili su članovi žirija. Ove godine, aktuelni sastav čine: Milena Đorđijević, Žarka Svirčev, Violeta Stojmenović, Tamara Mitrović i Goran Korunović (predsednik). Žiri je nakon dvanaest naslova u užem izboru, načinio i svoj najuži izbor od pet romana koji ostaju u konkurenciji za NIN-ovu nagradu.

  How to develop your writing style 1
  NIN

  NAJUŽI IZBOR ZA NIN-OVU NAGRADU

  Vladimir Pištalo: PESMA O TRI SVETA (Agora)
  Stevo Grabovac: POSLIJE ZABAVE (Imprimatur)
  Vladan Matijević: PAKRAC (Laguna)
  Srđan Srdić: AUTOSEKCIJA (Partizanska knjiga)
  Ljubomir Koraćević: U ZEMLJI FRANJE JOSIFA (Književna opština Vršac)

  MixCollage 17 Jan 2024 05 45 PM 9046

  Podsećamo da je roman Lager – Ljubomira Koraćevića uvršten u uži izbor 2015. godine. Takođe, romani Srđana Srdića – Mrtvo polje, Satori i Ljubavna pesma su se našli u užem izboru 2010, 2013. i 2020. godine, dok je Srebrna magla pada bila među najužim krugom 2017. godine.

  Važno je napomenuti da je i Stevo Grabovac ranije bio finalista, kada je 2019. godine objavljena njegova knjiga Mulat albino komarac. Osim toga, Vladan Matijević je dobitnik NIN-ove nagrade iz 2003. godine za svoje delo Pisac izdaleka, dok je Vladimir Pišalo nagrađen 2008. godine za roman Tesla, portret među maskama.

  U ponedeljak, 29. januara, biće proglašen i novi laureat/laureatkinja, a do tada trenutna laureatkinja je Danica Vukićević, autorka romana Unutrašnje more (Nojzac).

  S nestrpljenjem očekujemo da saznamo ko će se pridružiti impresivnom društvu prethodnih nagrađenih autora/autorki NIN-ove nagrade.

  Foto: Instagram

  Saznaj više:
  Povezani članci: