Izložba u Legatu Petra Lubarde: Novi pogled na ikonu jugoslovenske umetnosti

    Petnaest fotografa interpretiralo je njegov život i delo kroz trideset izabranih umetničkih fotografija
    17.10.2024.
    RECOMMENDED

    U saradnji sa Sekretarijatom za kulturu Skupštine grada Beograda, Color Media Communications nastavlja da osvetljava lik i delo slavnih srpskih i jugoslovenskih slikara, angažujući renomirane umetničke i modne fotografe za jedinstvene konceptualne projekte.

    Nakon uspešnih izložbi u Galeriji Sava Šumanović u Šidu, Muzeju Milana Konjovića u Somboru i Muzeju grada Beograda, gde su izložena dela Paje Jovanovića u interpretaciji modernih umetnika, kao i avangardna čitanja njegovih najpoznatijih radova, fokus se proširio na druge velikane.

    Nakon što su fotografi istraživali magični svet Milene Pavlović Barilli i prošle godine obeležili opus Nadežde Petrović, sada je red na umetnost Petra Lubarde.

    Izložba u Legatu Petra Lubarde

    Ova izložba, postavljena u Legatu Petra Lubarde na pedesetogodišnjicu njegove smrti, predstavlja hommage jednom od najvažnijih jugoslovenskih slikara 20. veka. Lubarda nije bio samo umetnik, već i simbol kulturnog života posleratnog Beograda. Njegov opus je sinonim za srpski modernizam, dok su njegova ličnost i dela i dalje obavijeni velom misterije.

    petra lubarde

    Zadatak koji su pred sebe postavili angažovani fotografi (među kojima su Marko Krunić, Boogie, Vuk Vidor, Vukica Mikača, Jasna Prolić, Monika Pavlović, Katarina Batuta, Sever Zolak, Nebojša Babić, Miša Obradović, Vuk Dapčević, Sanja Stefanović, Aleksandar Crnogorac, Goran Popovski i Jakov Simović) bio je težak – razotkriti umetnika čija je veličina nadilazila okvire njegovih platna. Pokušali su da, kroz objektiv svojih fotoaparata, prodru iza kulisa čuvenog Lubardinog ateljea, ali i u svakodnevicu koju je godinama delio sa svojom suprugom i muzom, Verom Lubardom. Njihova duboka i trajna povezanost bila je osnova njegovog stvaralačkog života, a upravo su ti trenuci intimnosti i ljubavi često ostajali nepoznati široj javnosti.

    petar lubarda

    Rezultat ove umetničke avanture jeste izložba koja otkriva jednu novu, intimniju stranu Petra Lubarde. Petnaest fotografa interpretiralo je njegov život i delo kroz 30 izabranih umetničkih fotografija, osvetljavajući aspekte koje tradicionalna umetnička biografija često zanemaruje. Ova izložba nije samo omaž velikanu jugoslovenskog slikarstva, već i hrabro istraživanje kompleksnog odnosa između umetnosti, svakodnevnog života i večne inspiracije.

    Foto: Promo

    Saznaj više:
    Povezani članci: