SADE objavljuje novu pesmu nakon 6 godina, posvećenu svom transrodnom sinu

    20.09.2024.
    RECOMMENDED

    Sade kao deo TRAИƧA projekta

    Sade se vraća na muzičku scenu posle šest godina sa pesmom Young Lion, koja je posvećena njenom trans sinu, Izaaku Teu Aduu. Ova pesma biće predstavljena u sklopu konceptualnog albuma TRAИƧA, koji je deo projekta aktivističke organizacije Red Hot. Album, sa čak 46 pesama, uključuje veliki broj trans, nebinarnih i rodno queer umetnika, kao i njihove saveznike, među kojima su Sam Smith, Hunter Schafer, Clairo, Perfume Genius i mnogi drugi. Kompilacija će biti objavljena 22. novembra, a njena svrha je da podigne svest o trans zajednici i pruži podršku organizacijama koje se bave unapređenjem trans prava.

    1000010061 Glitch

    Pesma Young Lion inspirisana je njenim sinom Izaakom, koji je javno govorio o podršci koju mu je majka pružala tokom njegove tranzicije. U emotivnoj objavi na Instagramu 2019. godine, Izaak je podelio koliko mu je značila njena podrška: Hvala ti što si bila uz mene ovih poslednjih šest meseci, mama. Hvala ti što si se borila sa mnom da završim put do muškarca kakav sam danas. Tvoja ljubav i podrška su mi dali snagu da izdržim.

    a8a2c71e 3033 405d 905a 4c2a79c9d993 9596817c 1
    Sade2 1

    Izaak Teu Aduu

    Album TRAИƧA je umetnički i duhovni projekat koji kroz muziku istražuje i slavi različite identitete i perspektive. Sastoji se od osam poglavlja, što je referenca na osam pruga zastave ponosa. Prema rečima organizatora, ovo je jedno od najambicioznijih izdanja organizacije Red Hot, koja od 1989. godine prikuplja sredstva i podiže svest o važnim društvenim pitanjima, poput HIV/AIDS-a i podrške marginalizovanim zajednicama. Do sada su prikupili više od 15 miliona dolara za razne društvene i zdravstvene inicijative.

    Organizacija Red Hot, od 1989. godine prikuplja sredstva i podiže svest o važnim društvenim pitanjima, poput HIV/AIDS-a i podrške marginalizovanim zajednicama

    Dust Reid, izvršni direktor Red Hot organizacije, izjavio je da je cilj projekta TRAИƧA bio da se kroz muziku proslave darovi koje trans umetnici donose svetu. Želeli smo da stvorimo narativ koji pozicionira trans i nebinarne osobe kao vođe u našem društvu, s obzirom na dubok unutrašnji rad koji obavljaju kako bi potvrdili ko su u svetu koji često ne priznaje njihov identitet, rekao je Reid. On je dodao da bi svaka osoba mogla da se inspiriše trans umetnicima i njihovim iskustvom kako bi se više povezala sa sopstvenim osećanjima i identitetom, i tako doprinosila zajednici zasnovanoj na vrednostima brige, saradnje i isceljenja.

    sade09

    Massima Bell, model i trans aktivistkinja koja je bila deo tima koji je osmislio album, istakla je koliko je značajno čuti pesmu od Sade kao iskrenu posvetu njenom trans sinu. Neverovatno je čuti legendarnu umetnicu kao što je Sade kako peva o svom iskustvu roditelja trans deteta, rekla je Bell, opisujući pesmu kao izuzetno emotivnu i snažnu.

    Sade4

    Pored Sade, album TRAИƧA sadrži i brojne druge saradnje poznatih umetnika. Prvi singl sa kompilacije, obrada Princeove pesme I Would Die 4 U, u izvedbi Lauren Auder i bivših članova grupe Prince & The Revolution, Wendy & Lisa, već je objavljen i izazvao je veliko oduševljenje.

    Sade5

    Reid je otkrio i da je projekat TRAИƧA delimično inspirisan prerano preminulim trans umetnicima poput Sophie, talentovane muzičke producentkinje koja je poginula 2021. godine. Sophie je bila jedna od najvažnijih trans umetnica svog vremena, a njen rad je značajno pomerao granice muzičke industrije.

    Sade je poslednji put objavila album 2010. godine, pod nazivom Soldier of Love, a nakon toga je izdala samo dva singla 2018. godine – Flower of the Universe za filmski soundtrack A Wrinkle in Time i The Big Unknown za film Widows, u režiji Stevea McQueena. Sade se oduvek trudila da održi svoj privatni život daleko od očiju javnosti, ali ovaj povratak sa pesmom Young Lion predstavlja intimni pogled u njeno iskustvo kao majke trans deteta.

    Sade se oduvek trudila da održi svoj privatni život daleko od očiju javnosti, ali ovaj povratak sa pesmom Young Lion predstavlja intimni pogled u njeno iskustvo kao majke trans deteta

    TRAИƧA album, koji izlazi 22. novembra, pruža platformu ne samo za trans i nebinarne umetnike, već i za sve one koji žele da podrže i razumeju izazove sa kojima se suočavaju. Sa ovim projektom, Sade i ostali umetnici šalju snažnu poruku podrške, prihvatanja i ljubavi prema onima koji traže svoje mesto u svetu.

    Sade8

    Ova muzička kompilacija obećava da će, osim umetničkog izraza, doneti i osećaj kolektivne borbe i nade za svet u kojem svi, bez obzira na identitet, mogu pronaći svoju svetlost i slobodu.

    Foto: Pinterest

    Saznaj više:
    Povezani članci: