Koje MESO je DOBRO?

autor BURO.
1 1

Meso nije ultimativni neprijatelj osvešćene ishrane. Planetarna dijeta, koja treba da pomogne očuvanju prirodnih resursa, zaštiti klime i poštovanju biodiverziteta, ne podrazumeva izbacivanje mesa iz ishrane. Ona znači konzumiranje mesa iz održivih uzgoja, sertifikovano, kao i ono koje je zdravije.

Koje meso se može nazvati zdravijim u odnosu na druga? Ono koje je sa manjim udelom soli, s obezbeđenim visokim standardima kvaliteta, manjim udelom prerade i sveže meso. Evo gde ga možemo nabaviti i uvrstiti u ukusan sendvič za klince (i odrasle).

MESO

Zdravo, zdravije

Kako smo u okviru ovog specijala HRANA ZA BOLJE SUTRA rekli ranije – proizvodnja namirnica sa sobom nosi negativne, kako društvene tako i ekološke uticaje i potrebno je, za dobrobit svih nas, te efekte smanjiti. Na koji način konkretno? Recimo, Lidl Srbija, svojim potrošačima nudi proizvode koji će im omogućiti zdraviji i održiviji način života.

Zbog stalno rastuće konzumacije proizvoda životinjskog porekla u prošlosti, povećao se i udeo zasićenih masnih kiselina u hrani koja se konzumira (Izvor: European Environment Agency: Consumption of meat, dairy, fish and seafood, 2017.).

Ako na to dodamo udeo soli prisutan u poluproizvodima i proizvodima od mesa, dolazimo do diskursa gde je jasno da je potrebno odgovornije pristupiti navikama koje imamo. Ilustracije radi, u Evropskoj uniji se po glavi stanovnika u proseku konzumira oko 3,5kg soli godišnje, a zdravim se prema navodima SZO smatra najviše 1,8kg.

Kao jedno od rešenja za ovakvo stanje stvari, Lidl je sebi postavio cilj da smanji prosečan sadržaj soli u asortimanu proizvoda i poluproizvoda od mesa svoje za 20%.

Proizvodi u kojima je Lidl smanjivao postotak soli jesu oni poluproizvodi od mešanog mesa (ćevapi i pljeskavice od svinjskog i junećeg mesa, pazarski ćevapi, banjalučki ćevapi, sarajevski ćevapi), za minimalno 20%. Pored toga, i proizvodi od mesa, recimo Alpska kobasica, ima manje soli za 10%, pileća prsa za 30%, a stišnjena šunka manje soli za 25%.

226

Aditivi

Na tragu ove priče, još jedan cilj je, između ostalog, smanjenje aditiva. Reč je o supstancama koje se iz tehnoloških razloga dodaju namirnicama. Sredstva za konzerviranje, na primer, u kobasici, štite od mikrobnog kvarenja.

Naučna otkrića i potrošački centri načelno savetuju da se ne konzumiraju visokoprerađene namirnice s određenim aditivima, posebno ako govorimo o deci (Izvor: Leonie Elizabeth, Priscila Machado, Marit Zinöcker, Phillip Baker, Mark Lawrence: Ultra-Processed Foods and Health Outcomes: A Narrative Review, 2020.).

Uz to, sa druge strane, i mnogi potrošači su kritički raspoloženi prema aditivima. Zbog toga se Lidl zalaže za smanjenje broja aditiva u proizvodima njihove privatne robne marke.

MESO kao užina?

Nakon iznetih podataka, postavlja se pitanje kako da dobro meso (sa manje soli) uvrstimo u našu svakodnevicu a da to ne podrazumeva kulinarsko znanje. Za pomoć smo se obratili našoj stručnoj saradnici i nutricionistkinji Snežani Paučinac.

MESO

Korpa „osvešćenih namirnica“ iz Lidla koju je za specijal HRANA ZA BOLJE SUTRA izabrala Snežana Paučinac

Ekspresno rešenje za poštovanje osvešćene ishrane u pogledu mesa je, kako kaže nutricionistkinja, sendvič sa pilećim prsima. Nešto što manje-više svo volimo. Ono što vam je za ovaj doručak ili užinu potrebno jeste:

– 2 parčeta tostiranog ražanog integralnog hleba

– 100 gr Pikok pilećih prsa

– 1 kašika senfa

– 2 kriške paradjza

1 šaka rukole (može bilo koja salata)

Način pripreme je sledeći: Premažite hleb senfom, zatim dodajte paradajz, rukolu i pileća prsa. Umesto senfa možete koristiti Bio humus ili zgnječeni avokado.

Best Turkey Sandwich

Prijatno (i osvešćeno)!!!

Tekst i foto: BURO. Promo