Povezano
Proizvodnja hrane životinjskog porekla koristi pozamašne resurse, utiče na klimatske promene i šteti biodiverzitetu. S druge strane, ishrana koja se sastoji uglavnom od voća i povrća, mahunarki, orašastih plodova, celovitih žitarica i proteina koji su biljnog porekla, sa malim udelom mesa i mlečnih proizvoda, znatno je zdravija ne samo za nas, nego i za našu planetu.
Kako da osvešćena ishrana postane deo naše svakodnevice? Lidl nam izlazi u susret sa velikom selekcijom zdravijih namirnica, kao i veċom ponudom odriživih porizvoda uz visok stepen kvaliteta i bezbednosti hrane. Transparentna komunikacija ovog brenda sa nama koji smo sa druge strane kase, pruža podršku ka kvalitetnijem i zdravijem načinu ishrane.
Predlažemo 5 zanimljivih i zdravih obroka sa namirnicama koje čuvaju našu planetu od štetnih uticaja.
1. Grčka obrok salata sa Bio Vemondo dimljenim tofu sirom & Bio Organic Kinoom
Sastojci:
– 1 pakovanje Lidl Bio Vemondo dimljenog tofu sira
– ½ kasičice origana
– ½ kašičice bosiljka
Za bazu salate:
– 1 dugačak zeleni krastavac, isečen
– 2 srednja paradajza, iseckan
– 1 zelena paprika, isečena
– ½ ljubicastog luka
– 2 kašike svežeg peršuna
Sjediniti sve u jednu veću činiju.
– 1 kašika maslinovog ulja
– 1 limun, isceđen
– Prstohvat soli
– ½ šolje Bio Organic kinoa
– 1 šolja vode
Priprema:
Dodati vodu u šerpu. Kada provri, dodati kinou. Poklopiti i kuvati na niskoj temperaturi oko 10 minuta. Kada sva voda ispari, kinoa je kuvana. Ostaviti je da se prohladi dok se priprema povrće i tofu.
Tofu izvaditi iz pakovanja i osušiti ga ubrusom. Potom iseći na kockice veličine zalogaja. Zagrejati nelepljiv tiganj, podmazati sa maslinovim uljem, pa dodati tofu. Ispeći tofu sa svake strane (ukupno 2 minuta) i na kraju dodati začine.
U veliku činiju za salatu, dodati povrće, zatim kinou i tofu. Posuti sa limunovim sokom i maslinovim uljem i lagano promešati.
2. Vegan bolonjez pasta sa sočivom, pečurkama i spanaćem
Sastojci:
– 400 gr Bio mešanih pečuraka
– 1 šolja sočiva (sirovog)
– 1 pakovanje mladog spanaća
– 1 veliki žuti luk, sitno isečen
– 3 čena belog luka, mleveno
– 500 ml Bio organic passata
– 220 ml vode
– 1/2 kašičice bosiljka
– 1/2 kašičice origana
– 1/2-1 kašičica himalajske soli
– Crni biber po ukusu
– 2 kašike maslinovog ulja
– Testenina: Bio organic penne ili po vašem izboru
Priprema:
Skuvajte sočivo u vodi i dodajte prstohvat soli. Zeleno sočivo se kuva 20-25 minuta. Kao alternativu možete koristiti i ono već skuvano, iz konzerve.
Zagrejte maslinovo ulje i dodajte luk. Dinstajte oko 2 minuta, a zatim dodajte beli luk i pečurke. Ubacite sočivo, paradajz pire, začine i vodu od supe (ili običnu vodu). Poklopite i kuvajte oko desetak minuta, pa dodajte spanać. Kuvajte poklopljeno još 10 minuta ili dok polovina tečnosti ne ispari.
3. Vanila CHIA puding sa Vemondo soja jogurtom i svežim sezonskim voćem
Sastojci:
– 1 čaša (500ml) Vemondo Soya Classic jogurta
– 4 kašike Bio Organic čija semena
– 2 kašike Bio Organic agave sirupa
Nadev:
– 200 gr malina ili 2 manje breskve (isečene na kockice)
Priprema:
Staviti sve sastojke sem voća u staklenu činiju sa poklopcem i ostaviti da odstoji oko 15 minuta, ili tokom noći u frižideru. Promešajte i dodajte voće pre nego što poslužite. Po želji možete dodati još malo agava sirupa.
4. Avokado-tofu sendvič
Sastojci:
– 2 parčeta Bio hleba sa celim zrnom
– ½ Bio paradajza
– ½ Pakovanja BIO Vemondo sira
– ½ zrelog avokada, izgnječen
– ¼ crvenog luka sitno seckan
– ¼ limuna, iscedjen
Priprema:
Tofu iseći na tanke šnite. Zagrejati ne lepljiv tiganj, pa ga premazati uljem. Dodati tofu i peći po minut sa svake strane.
Na jedno parče hleba dodati avokado, zatim luk, tofu, paradajz, na kraju rukolu i poklopiti sa drugim parčetom hleba.
5. Potaž od brokolija
Sastojci:
– 1 manja glavica Bio brokolija, izlomljena na cvetove
– 1 manja glavica karfiola, izlomljenog na cvetove
– 1 manja šargarepa, iseckana, 1 crni luk, presečen na pola
– 2 kašičice himalajske soli
– 1⁄2 kašičice bosiljka
– 8 šolja (2 L vode)
– 1 čen belog luka
– Biber i svež peršun, po želji
Priprema:
Dodajte sve sastojke osim belog luka u šerpu srednje veličine. Kuvajte poklopljeno na srednjoj vatri dok povrće ne omekša, oko 20 minuta. Skinite sa vatre, dodajte beli luk i koristeći štapni mikser blendirajte do željene konzistencije. Ako više volite kada je supa ređa, dodajte još malo tečnosti. Vratite supu u šerpu i ostavite da provri.
PRIJATNO!
Tekst: Snežana Paučinac
Foto: BURO.