Stilske lekcije Holly Golightly

08.09.2024.
RECOMMENDED

Film se bazira na noveli čuvenog Trumana Capotea, ali ipak trajna sećanja na filmsku verziju Breakfast at Tiffany‘s se ne odnose se na brz zaplet i dinamičnu fabulu, već na male crne haljine, bisere i savršeno stilizovanu Holly Golightly.

Podsećanja radi, radnja filma je o naivnoj devojci iz visokog društva, Holly Golightly (Audrey Hepbern), koja se zaljubljuje u skromnog pisca Paula Varjaka (George Peppard). Naposletku, zaplet nije toliko bitan – jer je Breakfast at Tiffany‘s suštinski modni film. Njegov uticaj na popularnu kulturu, odnos između poznatih ličnosti i dizajnera, kao i inspirativni glamurozni outfiti su neprocenjivi.

Edith Head, Oskarom nagrađena kostimografkinja, je angažovala Hubert De Givenchyja da kreira glamuroznu odeću za Holly Golightly, čime je započeta profesionalna saradnja i dugotrajno prijateljstvo između kreatora i Audrey Hepburn. Svaki stajling ekscentricne Holly, bilo da su to pidžame ili večernja haljina, i dalje je bezvremenski klasik, i to 63 godine nakon premijere filma.

fc3cee407543024fb747f0c2dd6534dd

Crna haljina iz uvodne scene


Neobično je da najnezaboravniji trenutak u filmu dođe u prvih 30 sekundi, ali antologijska scena u kojoj Holly Golightly izlazi iz taksija u dugoj crnoj haljini, sa kroasanom u jednoj i kafom u drugoj ruci , dok gleda u izlog Tiffanyja na Petoj aveniji, svakako je kultni fashion momenat u istoriji filma. Reč je o jednoj od samo dve crne haljine koje je Givenchy dizajnirao za film. Originalna verzija je bila kratka, ali ju je Paramount Pictures etiketirao kao previše otkrivajuću. Edith Head je dobila zadatak da je prepravi u dugu i svedeniju. Oliver Goldsmith naočare za sunce, duge crne rukavice i slojevita biserna ogrlica dizajnera Robert Sema dopineli su da ovaj outfit opstane decenijama kasnije kao simbol glamura.

Haljina ne samo da izgleda sjajno, već igra važnu ulogu u karakterizaciji Holly. Iako je jutro, ona doručkuje u sofisticiranoj večernjoj haljini, što odmah ukazuje na to da, iako je ona dama noći, istovremeno je elegantna, otmena i potpuno kontroliše svoju situaciju. Narativ filma je prestavlja pre svega kao ženu vrednu dubokog poštovanja.

holly1

Druga crna haljina

Iako je Givenchyjeva kraća haljina odbačena za uvodnu scenu, Holly ipak nosi takvu crnu haljinu kasnije u filmu. Sličnog kroja kao prva, ova je završena iznad kolena sa pernatim porubom. Hollyna mala crna haljina u kombinaciji sa šeširom sa velikom satenskom trakom naglašava svestranost ovog odevnog predmeta. Njen šešir je primer kako aksesoarima možete da nadogradite jednostavnu haljinu i stvorite odevnu kombinaciju koja odražava lični stil. U ovom slučaju, Hollyn ogroman šešir pokazuje njen dramatičan i ekstravagantan senzibilitet.

holly

PJs

Hollyna pidžama, koja je zapravo oversized muška košulja, kao i plava Tiffany maska za spavanje–ističu njenu bezbrižnu i razigranu ličnost. Ona samouvereno paradira u svom stilizovanom stanu u ovakvoj kombinaciji, kada joj Paul nenajavljen dolazi u goste.

a20be4f29d2e76b3683178a82037a7dc

Pink koktel haljina

Hollyna jarko roze haljina za izlazak, ukrašena kristalima, sa ružičastom mašnom u struku i satenskim kaputom, predstavlja Barbie-core u punom sjaju. Nadogradjujući outfit uz pomoć zabavnih aksesoara za kosu, Holly dodaje ružičastu kristalnu tijaru i velike statement minđuše.

cb490256a6935adbb22e26eb80b46ba3

Technicolor


Dok se Paul i Holly upoznaju šetajući ulicama Menhetna, ona nosi jarko narandžasti kaput sa krznenom šeširom i oversized naočarima. Njena smela i nesputana upotreba boja u odeći, od ovog kaputa do roze koktel haljine, ističe autentično živahan duh. U vreme kada je film premijerno prikazan, kolorizovano snimanje je tek postalo redovna praksa u holivudskim studijima. Korišćenje ovako jarkih boja u kostimografiji dodatno skreće pažnju na lepotu kolor filma.

b01e8e3f9382ed5d2a9b78c6d7051171

Quiet luxury

Holly je pratila trend tihog luksuza decenijama pre nego što je ova krilatica skovana. Njena bež rolka, crne pantalone i proštepana tašna su osnovni komadi garderobe koji, u kombinaciji sa njenom zabavnom i detinjastom frizurom, ilustruje Hollynu želju da bude shvaćena ozbiljno, a da pri tome zadrži svoj razigrani duh.

fbc35085ade8da640221c53c71aef446

Sofisticirana ležernost

Osim elegantnih večernjih haljina, Holly je popularizovala i casual, ali i dalje šik stilske varijante. Njena kombinacija džempera, farmerki i baletanki iz scene u kojoj peva pesmu Moon River pokazala je kako jednostavni odevni komadi mogu izgledati sofisticirano, što je inspirisalo neformalne, ali elegantne kombinacije u modi. Hepburn je rekla da ovaj izgled najviše otkriva o pravoj Holly: ona je jednostavna i ranjiva u takvoj nepretencioznoj odeći.

a8ff18cc8326f88996585420330e1ee6

Holly Golightly nije uticala samo na svakodnevnu modu, već i na dizajnere širom sveta. Ovaj lik je poslužio kao inspiracija za mnoge kolekcije, a modni komadi koje je nosila nastavljaju da se pojavljuju na pistama i u raznim modnim reinterpretacijama.

f9f752aa3e45f94599ce81dbf48a447c

Foto: Pinterest

Saznaj više:
Povezani članci: