How it started, how it‘s going: TARTAN

    21.09.2024.
    RECOMMENDED

    Tartan je bez sumnje jedan od najrasprostranjenijih, najprepoznatljivih i sveprisutnih paterna na svetu, pojavljuje se u gotovo svakoj kombinaciji boja i nijansi. Iako je danas sastavni deo hipster odevnog stila, tokom hiljada godina, koliko je u upotrebi ovaj kultni dezen, imao je različite simboličke interpretacije.

    c420d9de6b2f1f3da8c03888579a157a

    How it started..

    Tartan- istorijski precizan naziv za karo dezen, prvi put se pojavio u škotskoj kulturi, gde je svaka boja i šara bila specifična za određeni klan. Tradicionalno, tartan je bio način identifikacije, jer su različiti klanovi nosili različite dezene koji su bili karakteristični za njihov region. Ovi dezeni su se obično tkali od vune i bojili prirodnim biljnim bojama, pa su precizne nijanse zapravo zavisile od dostupnih prirodnih resursa.

    Škotski tkači nisu imali veliki izbor dezena, već su pravili standardne šare na osnovu boja koje su imali. Lokalni dezeni su postali sinonim za regionalne klanove rasute širom Škotske, slično kao što ljudi danas nose kape sa logom svojih lokalnih sportskih timova.

    Patern za vojnu uniformu

    Tartan je, međutim, postao više od porodičnog simbola. Tokom 18. veka, nakon pobune James Francis Edward Stuarta protiv engleske monarhije, tartan je postao vojna uniforma. Najpoznatiji je bio Black Watch Plaid, vezan za Kraljevski visoki puk- škotsku vojnu jedinicu.

    a77252be5a86fd700097a6195990cb50
    Black Watch Plaid

    Posle poraza škotskih snaga u bici kod Kalodena 1746. godine, britanske vlasti su zabranile nošenje tartana kako bi suzbile škotski identitet i nacionalizam. Ova zabrana trajala je skoro jedan vek, ali je tartan ipak opstao kao simbol škotskog otpora i kulture.

    ea9915b4980c90b268bcd95d740bc29b

    Renesansa tartana

    Kultni dezen je doživeo preporod tokom 19. veka, kada su britanski monarsi, poput kraljice Viktorije, počeli da popularizuju škotsku kulturu. Viktorijanska aristokratija je usvojila tartan kao modni detalj, a ubrzo su britanski i američki proizvođači tekstila počeli da prave tkanine koje su oponašale ovaj patern, ali bez njihovog dubljeg značenja. U tom periodu, reč „plaid“ (karo) postala je šire prihvaćena kao naziv za šaru, iako je izvorno označavala samo tkanine.

    karo2024

    ..how it’s going..

    Tokom 20. veka, karo je postao deo globalne pop kulture. Bio je povezan sa različitim subkulturama, od LA uličnih bandi do surf rock grupe Beach Boys, koja je 60ih popularizovala karirane Pendleton košulje. U 1990-im, punk i grunge pokreti su takođe usvojili karo kao deo svog vizuelnog identiteta, koristeći ga kao simbol pobune i alternativne kulture.

    Danas, karo je prisutan u mnogim aspektima mode, od visoke mode do uličnog stila. Iako je izgubio svoj originalni simbolički značaj u nekim kontekstima, on ostaje prepoznatljiv i univerzalan dezen koji simbolizuje tradiciju, identitet, ali i sveobuhvatnu savremenu modu.

    devedesete

    Čuvena Vivienne Westwood je svoju maksimalističku estetiku upotpunjavala kombinujući različite karo tkanine. Od svog proboja u visoku modu iz punk subkulture, karo dezen je prisutan u gotovo svakoj Westwood kolekciji i implementiran je kako u odeću i obuću, tako i u aksesoare.

    Prošlogodišnji debi kreativne direktorke lusuznog brenda Chloe, takođe je ponovo plasirao karirani dezen kao poželjan za građenje elegantno-lezerne estetike sa boho vajbom.

    tartan chloe

    Na svoj britanski posh način je Burberry upotrebio ovaj kultni patern, dok je Ana Sui evocirala školsku uniformu različitim karo kobinacijama.

    ana sui

    Istorija i evolucija karo dezena odražavaju složenost kulture, identiteta i mode. Počevši kao način identifikacije škotskih klanova, tartan je prošao kroz faze zabrane, oživljavanja i globalizacije, postavši nezaobilazni deo modnog izraza širom sveta.

    Saznaj više:
    Povezani članci: