Kako sam se rešila akni na leđima

    Donosim detaljno kako je izgledao proces
    27.09.2024.
    RECOMMENDED

    Kad sam prvi put primetila akne na leđima, pomislila sam da je to samo prolazna pojava. Međutim, kako su meseci prolazili, akne su postajale su sve upornije i agresivnije, što me je neminovno nateralo da se ozbiljnije posvetim njihovom rešavanju i razumevanju ove pojave na koži. Ispostavilo se da je borba protiv akni na leđima složenija nego što mi se na prvi pogled činilo.

    Nakon što sam napokon rešila problem i uspela da se izborim s aknama i zadržim čistu kožu, koristeći kombinaciju pravilne nege, promene navika i profesionalnih tretmana, donosim detaljno kako je izgledao čitav proces.

    777424513772b543ded2f74e2a46f6e4

    Prvi korak: Uzrok

    Akne na leđima, ili „bacne“ (back acne), često su rezultat kombinacije nekoliko faktora: znojenje, nošenje uske odeće, a ponekad i nepravilna ishrana. Kao neko ko voli fizičku aktivnost, često sam ignorisala činjenicu da znoj i odeća za trening izazivaju iritaciju na koži. Ispostavilo se da je ovaj faktor bio ključan u mom slučaju. Kombinacija znoja i preparata, zarobljenih ispod tesne sportske odeće, stvorilo je idealne uslove za akne.

    Drugi korak: Rutina

    Prva stvar koju sam uradila bila je da poboljšam rutinu i negu ovog dela tela. Nakon svakog treninga, odmah bih se istuširala koristeći antibakterijski sapun sa sastojcima poput salicilne kiseline ili benzoil peroksida. Ovi sastojci pomažu u čišćenju pora i smanjenju upala. Takođe, sam uvela suvo četkanje kože pre tuširanja kako bih uklonila mrtve ćelije kože i omogućila koži da „diše“. Sapun koji sam koristila namenjen je za lice, što je učinilo da koža na leđima bude još mekša i sjajnija.

    akne na ledjima removebg preview 1

    Sapun CARBON THEORY salicilna kiselina

    Treći korak: Odeća

    Uz higijenu, zamena materijala za prirodne tkanine, kao što je 100% organski pamuk, imala je ogroman uticaj. Organski pamuk omogućava koži da diše i smanjuje znojenje, dok sintetički materijali zadržavaju vlagu i stvaraju savršeno okruženje za razvoj bakterija.

    Četvrti korak: Proizvodi

    Od proizvoda koje sam koristila, gelovi sa salicilnom kiselinom su bili posebno efikasni. Salicilna kiselina prodire duboko u pore i pomaže u uklanjanju sebuma i mrtvih ćelija, što sprečava njihovo začepljenje. Još jedan čudesan sastojak je čajevac, poznat po svojim antibakterijskim svojstvima. Koristila sam sprej sa uljem čajevca, koji sam nanosila nakon tuširanja. Sprej format bio je idealan jer mi je omogućavao lakše nanošenje na leđa.

    MixCollage 25 Sep 2024 02 03 PM 2653 removebg preview

    Dr.C.Tuna SOS RELIEF SPREJ ,115ML

    Peti korak: Tretmani

    Iako sam primetila poboljšanje sa promenom navika i proizvoda, odlučila sam da dodatno ubrzam proces. Posetila sam dermatologa, koji mi je preporučio hemijski piling leđa. Ovaj tretman ne samo da je uklonio površinske nečistoće i mrtve ćelije, već je i značajno smanjio upalu. Održavanje pilinga svakih nekoliko meseci pomoglo je da moja koža ostane čista.

    Zaključak

    Potrebno je bilo nekoliko meseci dosledne nege, ali akne su postepeno nestajale. Ključna lekcija koju sam naučila jeste da je neophodno pratiti uzroke problema i koristiti sveobuhvatni pristup koji kombinuje pravilnu higijenu, pravu negu kože, promenu životnih navika i po potrebi, dermatologa. Ako se suočavate sa sličnim problemom, savetujem vam da budete strpljivi i da prilagodite rutinu.

    Foto: Promo

    Saznaj više:
    Povezani članci: