Piling sunđerom, rukavicom ili hemijskim sredstvom? Evo šta kažu eksperti

  10.06.2024.
  RECOMMENDED

  Premda ga praktikujemo od kad znamo za sebe, piling tela je i dalje delikatna tema. S jedne strane, osećaj temeljno očišćene kože i svilenkaste glatkoće nakon uklanjanja slojeva mrtvih ćelija je fantastičan. Još je bolji osećaj kada se to završi sa osvežavajućim hidratantnim kremama za telo ili lice kako bi koža ostala meka i snažna. Ali, s druge strane, rizik od preteranog pilinga je ozbiljan — i to će vam potvrditi svaki dermatolog.

  Opet, ne moramo da ga se odreknemo – samo treba da ga radimo povremeno i umereno. Gledajte na to ovako: nijedan doktor ne bi savetovao pacijentu svaki obrok od pržene piletine i gaziranih pića, ali povremeni cheat meal dobar je za dušu. Važno je biti svestan rizika, biti nežan, pametan i brinuti o sredstvima za piling, sunđerima, lufama, rukavica – od kojih krećemo.

  piling za telo zena slika

  Sunđeri, lufe i rukavice

  Pre nego što počnete da ih koristite, razmotrite sve rizike koji dolaze sa pilingom tela i čuvanjem uređaja – tu je rizik od preteranog guljenja i grebanja kože i iritacije, ali i od bakterija koje alat može akumulirati i koje se mogu razmnožavati pod tušem. Dakle, najbolji sunđeri uzmaju u obzir nežnu prirodu pilinga i minimalnu mikrobiološku akumulaciju.

  Dermatolozi su mahom saglasni u tome da je silikon najbolja opcija za ručno pilingovanje, prvenstveno zbog svojih antimikrobnih svojstava. Silikonski sunđeri su izdržljivi i nežni. Lako se čiste, brzo suše i zadržavaju efikasnost tokom vremena. Nesilikonske četke za telo, poznate i kao suve četke, takođe su opcija koja se preporučuje nakon tuširanja, kada je koža mekša i prijemčivija za uklanjanje mrtvih ćelija.

  piling ruka

  Lufe su posebna kategorija, najčešće zbog lakoće upotrebe i zabavnog dizajna, no trebalo bi da razmilite pre nego što kupite prvu lufu koja vam dopadne šaka. Većina lufa se brzo raspadne i zadržava bakterije zbog nemogućnosti potpunog sušenja. Iako postoji mnogo alternativnih opcija, umesto da to bude lufom, jedna od retkih održivih opcija je lufa obogaćena srebrom, koja ima više antimikrobnih svojstava od bilo čega drugog.

  A šta je sa rukavicama? One mogu savršeno funkcionisati ako je materijal pažljivo odabran. Silikon će biti bolji od plastičnih materijala za lufu, a ono gde ne treba da rizikujemo jeste – prekomerna upotreba. Rukavicu treba upotrebljavati najviše dva puta nedeljno, ali zapamtite da se većina „fizičkih pilinga“ koristi se 2-3 puta nedeljno, maksimalno, iako se sunđeri obično koriste svakodnevno.

  Neabrazivni piling za telo

  Dermatolozi smatraju da bi u idealnoj situaciji svaki piling tela trebalo prepustiti hemijskim alternativama umesto mehaničkih ribanja. Fizički pilinzi nemaju ‘sigurnosni prekidač’ – ako osoba koja ih koristi riba previše jako, brzo se dolazi do sloja ispod mrtvih ćelija kože i oštećuje se koža – možete da se posečete, izgubite višak vode i povećate rizik od infekcija. Preporuka je, da kad razmišljate o savršenim pilinzima za sebe – tretirate telo kao lice, što znači da one hemijske treba da koristite na čistoj koži kako biste podstakli obnavljanje ćelija i poboljšal teksturu kože bez trauma.

  piling 3 hemijski

  Ključni sastojci hemijskih pilinga za telo:

  AHA (alfa-hidroksi kiseline): Ove kiseline, poput glikolne i mlečne, pomažu u eksfolijaciji površinskog sloja kože i podstiču obnovu ćelija.

  BHA (beta-hidroksi kiseline): Salicilna kiselina je primer BHA koja prodire dublje u pore i pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija kože i masnoća.

  PHA (poli-hidroksi kiseline): Ove kiseline su blaže i pogodnije za osetljivu kožu, pružajući eksfolijaciju bez iritacija.

  Enzimi: Prirodni enzimi iz voća, poput papaina iz papaje ili bromelaina iz ananasa, deluju kao blagi eksfolijanti koji razgrađuju mrtve ćelije kože.

  Fotografije: Pinterest, Instagram

  Saznaj više:
  Povezani članci: