How it started, how it’s going: BOMBER JAKNA

28.09.2024.
RECOMMENDED

Bilo da vam je potrebna topla zimska jakna za niske temperature ili lagani dodatni sloj za prelazni period nesporno je da je dobra bomber jakna neophodan deo garderobe. S tim u vezi, ne možemo a da se ne zapitamo: kako je nastala klasična bomberka i kako ova modna referenca opstaje decenijama?

bomber jakna 1111
Ona je neizostavni komad u garderoberu svake manekenke
bomber jakna 2222
Pa i Rosie Huntington Whiteley i Kate Moss

How it started...

Primarni cilj originalnih bomber jakni nije bio da izgledaju dobro, već da budu funkcionalne. Njihov dizajn potiče iz Prvog svetskog rata, kada su pilotske kabine aviona bile otvorene, pa je bilo pitanje života i smrti da li će odeća pilota biti odgovarajuća. Kao i vožnja motora po hladnom vremenu, vetar i kiša mogu ozbiljno da ometaju sposobnost pilota da se koncentriše i izvrši zadatak. Sada zamislite to na visini, pri nenormalnoj brzini, u poteri za neprijateljem. Zato su prve ovakve jakne bile glomazne, dizajnirane od debele kože i mekane ovčije vune, koja je oblagala unutrašnjost i kragnu.

Godine 1927. američka vojska je proizvela prvu standardnu letačku jaknu: tip A-1. Specifikacije za A-1 uključivale su pleteni pojas i manžetne za bolju izolaciju, a često je bila napravljena od kože konja, ovaca ili koza. Takođe je imala zatvaranje na dugmad i preklopne džepove. A-1 je ubrzo ustupila mesto A-2 modelu iz ’30-ih, koji je dugmad zamenio sigurnijim rajsferšlusom i imao oborenu kragnu, stvarajući prepoznatljiv vintage izgled.

681a3942c78b98a193ebfe614214b5b8 1

Tokom Drugog svetskog rata, tehnološki napredak omogućio je avionima da lete brže i na većim visinama, što je dovelo do potrebe za još toplijim pilotskim jaknama.

Modeli letačkih jakni postajali su sve inovativniji kako u stilu, tako i u materijalima. Jakna B-15 je uvedena 40-ih godina, sa pletenim manžetama od vune i spoljnim slojem od najlona ili mešavine pamuka i rajona. Takođe je imala kragnu od mouton krzna i kaiševe za masku sa kiseonikom, dve dizajnerske karakteristike koje nisu dospele do kasnijih verzija, kao i džep za olovke na rukavu, detalj koji jeste ostao.

bomber

Nastanak bomber jakne kakvu poznajemo

Konačno, B-15 je postala osnova za najpoznatiji dizajn bomber jakne: MA-1. Prvi put stvorena od strane Dobbs Industries (prethodnika Alpha Industries) 1948. godine i uvedena u američku vojsku 1949, MA-1 jakna je imala unapređene specifikacije kao što su vunena pletena kragna, koja je zamenila krzno sa B-15, i visokokvalitetni najlon i poliester. Ovo je omogućilo da jakna bude daleko lakša.

Iako je prvobitno bila u tamnoplavoj boji, MA-1 jakna je tokom Korejskog i Vijetnamskog rata postala pretežno izrađena u maslinasto zelenoj boji, koja je omogućavala bolju kamuflažu na terenu od prethodnih mornarskih jakni.

6fa0c2b3af792a4d64f50ff6b0eb1032

Fun fact

Drečavo narandžasta postava, karakteristična za bomber jakne, prvi put se pojavila u dizajnu MA-1 jakne. Njena funkcija bila je da poveća vidljivost pilota u slučaju avionske nesreće, kako bi mogli da okrenu jaknu i lakše budu pronađeni od strane spasilačkih ekipa.

bomber jakna s narandzastom postavom 1
gigi hadid narandzasta postava

Od kokpita do ulične mode

Bomberka je prerasla iz čisto funkcionalnog komada vojne opreme u kultnu modnu referencu, adaptirajući se kroz decenije i stilske promene. Ovaj put od vojne uniforme do modnog must-have komada obeležen je konstantnom reinterpretacijom i prilagođavanjem savremenim trendovima. Ratovi su trajali tokom 50-ih i 60-ih, a vojna odeća je brzo našla put do prodavnica vojnog viška i civilnih ormana. U Britaniji, bomber jaknu su usvojili pripadnici mods i skinhead subkulture, da bi ovakav stil ubrzo preuzela i LGBTQ zajednica.

@traditionalskinheads bomber jakna
SKINHEAD

Istovremeno, posleratni Japan je pronalazio svoj novi kulturni identitet pod neizbežnim američkim uticajem. Američki vojnici stacionirani u Japanu započeli su tradiciju ukrašavanja svojih bomber jakni ručno vezenom japanskom umetnošću i vraćanja istih kao suvenira. Ove „suvenir jakne“, ili sukajan, postale su modni osnov među omladinskom kontrakulturom 60-ih kao simbol pobune.

Tokom 1970-ih, bomber jakna je počela prelaziti iz vojne upotrebe u širu javnost, postavši popularna među različitim subkulturama. Punk pokret u Velikoj Britaniji prihvatio je bomber jaknu kao deo buntovnog stila, dok je hip-hop kultura u SAD-u u 1980-im godinama uvela jaknu u svoj repertoar, i to u upadljivo predimenzioniranim krojevima. Tokom 1990-ih, bomber jakne su postale sastavni deo grunge stila, popularizovane od strane muzičkih izvođača poput Kurta Cobaina.

bomber jakna kanye west

Od 2000-ih, bomber jakna postaje integralni deo mainstream mode, a modne kuće i dizajneri poput Raf Simonsa, Saint Laurenta, i Balenciage počele su da reinterpretiraju ovaj klasični komad u svojim kolekcijama. Bomber jakne su ušle u svet visoke mode kroz korišćenje luksuznih materijala poput satena, kože i svile, kao i umetničkih elemenata poput vezova, printova i dekonstrukcije. Dizajneri su stvorili verzije bomberki koje su prilagođene kako muškoj tako i ženskoj modi, često naglašavajući oversize kroj ili slim fit varijacije.

raf simons bomber jakna
Raf Simons
balenciaga bomber
Balenciaga

Trendovi

Danas je bomber jakna sastavni deo streetwear mode i svakodnevnog stila. Postoji širok spektar dizajna, uključujući bomber jakne sa cvetnim motivima, metalik sjajem, prozirnim materijalima, i drugim kreativnim varijacijama. Ovaj komad je postao idealan za slojevito oblačenje, gde može biti kombinovan sa različitim stilovima, od sportskog do elegantnog. Oversized siluete su trenutno popularne, ali postoji i povratak minimalističkom dizajnu koji je fokusiran na kvalitet kroja i materijala.

bomber 13
bomber 14

Takođe, bomber jakna je postala uniseks komad, prisutna u garderobi i muškaraca i žena, uz prilagodljive krojeve koji odgovaraju različitim sezonama i prilikama.

Bomber jakna ostaje jedan od najprepoznatljivijih komada savremene mode, simbolizirajući spoj tradicije i savremenog stila, s mogućnošću beskonačne personalizacije.

Fotografije: Pinterest, Instagram

Saznaj više:
Povezani članci: